Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ulusal güvenlik konularında son derce tecrübeli ve bir üçlü zirve ihtimalini bana uzun süredir anlatmakta olan kaynağım pazar günü erken saatlerdearayıp "Bugünkü Washington Post gazetesini gördün mü?" diye sordu.

        "Manşetten verilen haberi mi kastediyorsun?" diye sordum.

        "Evet" dedikten sonra, "Bu haber Erdoğan-Putin-Trump arasında bölgeye dair bir üçlü zirve toplanmasının ivmesinin hızlandığın da gösteriyor" dedi.

        HELSİNKİ ZİRVESİNDEKİ GİZLİ NOTLAR

        Nelerin olduğunu net anlatabilmek için gelişmelerin kısa geçmişini anlatmam gerekiyor.

        Yılların tecrübesiyle konuşan bu kaynağım Trump ile Putin arasında Suriye ve özellikle Fırat’ın doğusundakidüzen üzerine bir gizli anlayış oluşmuş olduğunu söylüyor.

        Ben bunu bu köşede defalarca gizli diplomasi ve istihbaratçıtrafiğini ad ve tarihler de vererek yazmıştım.

        Kaynağımın bahsettiği önceki günkü gazete haberinde bu gizi anlayışın konuşulduğu geçen yılki Helsinki Zirvesi'nde, kapalı kapılar ardında konuşulanların tutulduğu notları Başkan Trump’ın hiç bir yakın adamına bile gösterttirmediğiyazılmıştı.

        ORADA TÜRKİYE VE FIRAT'IN DOĞUSU KONUŞULDU

        Okapalı kapı ardında esas ele alınan konu İsrail değil Türkiye ve Suriye’deki Kürtler konusuydu. İsrail de konuşuldu ama ağırlıkla Fırat’ın doğusu ve Türkiye üzerine tartışıldı.

        İki lider Türkiye’nin de kabul edebileceği ve bölgeye huzur ve barış getirmesi ihtimali olan bir planı konuştular ve bunun üzerinde bir ön anlayışa varıldı.

        TRUMP BUNA GÜVENEREK SURİYE'DEN ÇIKIYOR

        İşte Trump buna güvenerek yine hiç bir birime sormadan ulusal güvenlik danışmanını bile şaşırtıp Suriye’den çekilme kararı alabildi.

        Çünkü biliyordu ki Rusya ile varmış olduğu ön anlaşmaya Türkiye’nin de onay vermesi durumunda ABD’nin Suriye’den çekilmesi bölgeye yeni düzen getirecek bir adımın parçasıydı.

        Kaynağım henüz daha resmileşmemiş de olsa Türkiye, ABD ve Rusya liderleri arasında bir büyük zirvenin yıl sonuna doğru olabileceğinin duyulmaya başlandığını söylüyor.

        Washington’da Başkan Erdoğan’ın, Bolton’un konuşmaları için bu yüzden "Büyük yanlış yapıyor" dediğini düşünüyorlar.

        Washington’da bana denilene göre bu büyük üçlü zirvede bölge Kürtleri hakkında kapsamlı konuşmalarında olacağı ve PKKkonusunun da masaya yatırılıp Türkiye’nin onay vereceği bir sürecin önünün açılmasına çalışılacakmış.Bunları bana anlatan Amerikan kaynak bu süreçle sonucu Lozan Antlaşması'ndan bile daha önemli olacak bir yola girilmesi ihtimali olduğunu söyledi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar