Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

AMERİKAN devletinin istihbarat ve ulusal güvenlikle ilgili tüm birimlerinin eski ve yeni önemli isimlerinin katıldığı Aspen Güvenlik Zirvesi kısa süre önce yapıldı.

Amerikan basınının ulusal güvenlik konusundaki en önemli yazarlarından olan Washington Post’tan David Ignatius, konuşmacılara Türkiye’yi de ilgilendiren ilginç sorular sordu.

Toplantı bittikten sonra Ignatius, benim hislerime tercüman oldu diyebilirim.

Aspen Güvenlik Zirvesi bittikten sonra konuşmacıları kastederek, “Ben hayatımda derin devleti ilk kez bu kadar net biçimde karşımda gördüm” dedi.

Ben de katılıyorum bu tespite ve eğer Amerikan derin devletini oluşturanlar bu kadroysa o zaman Başkan Trump’ın başı hayli dertte olmalı.

Çünkü konuşmalarını dinlediğimiz Amerikan istihbaratının her düzeyinden insanların ortak duyguları, Başkan Trump’tan fazla hoşlanmamalarıydı.

Halen görevde olanlar üstü kapalı konuşuyordu, ama eski yöneticilerin Trump antipatisi açıklıkla ortaya çıkıyordu.

Bu duygularını yoğun biçimde ortaya koyan bir isim de eski Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’dı.

Clapper bu cemaatin içinde önemli bir isimdir.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanlar döneminde istihbaratın başında olmuş, her düzeydeki istihbaratçı tarafından saygıyla yaklaşılan biridir.

İSTİHBARAT CAMİASI HAREKETLİ

Toplantının üzerinden hayli zaman geçmesine rağmen bugün bu toplantıyı yeniden gündeme taşıdım; çünkü Clapper haberlerde tekrar gündeme geldi.

İstihbarat camiasının bu saygın ismi, “Başkan Trump o koltukta oturmaya uygun değil” dedikten sonra şöyle devam etti: “Nükleer savaş kodlarını onun eline teslim etmek uygun mu bundan da emin değilim.”

Clapper ayrıca Trump’ın ruhsal durumunun iyi olmadığını, tuhaf davranışlarıyla başkanlıktan kurtulmanın yollarını aradığını da ima etti.

RUH SAĞLIĞI UYGUN DEĞİL

Bu tür şeyleri gazeteciler zaten aralarında konuşuyor, ama bunların istihbarat camiasının en saygın ismi tarafından söylenmesi gerçekten şaşırtıcıydı.

Bir süredir alttan alta bazı sözler kaynatılıyor.

Trump’ın başkanlık koltuğunda oturmaya uygun olmadığı, ruhi durumunun bozuk olduğu, hatta hastalığının adının “habis narsisizm” olduğu bu çevrelerce yayılıyordu.

Ayrıca ruh hastalığı sektöründe çalışanlardan oluşan 55 bin kişi bir gizli el tarafından örgütlendi ve bunlar “Görevimiz Uyarmak” adlı bir hareket oluşturdular.

Bunlar Başkan Trump’ın ruh sağlığının bozuk olduğu düşüncesine kamuoyunu inandırmaya çalışıyorlar.

Eğer Clapper’ın konuşması Amerikan derin devletinin tavrını yansıtıyorsa, bunlar galiba anayasanın 25’inci maddesine göre Trump’ı “Ruh sağlığı uygun değil” diye görevden almaya hazırlanıyor olabilir.

HAREKETLİ SONBAHAR

Bir süredir, ekim ayının ilk haftasında “Akıl sağlığımız için yürüyelim” sloganıyla bir yürüyüş de planlanıyor.

Eğer bu yürüyüş planladığı gibi gerçekleştirilirse o günlerde Clapper ve benzerlerinin tavrı nasıl olacak, ne tür demeçler verecekler merakla bekliyorum.

David Ignatius’un dediği gibi, derin devlet gerçekten de var ve onlar harekete geçmiş gibiler.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar