Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Yaşadığımız günlerin alıştığımız görüntüsü, insanların hangi ortamda olurlarsa olsunlar cep telefonu ekranına büyülenmiş gibi bakmaları.

Çağımızın büyük bir ihtimalle ileride tedavi gerektirecek yeni bağımlılığı bu.

Her saat, her dakika, dinlenmek için oturduğumuzda, sokakta yürürken, sohbet ortamlarında bile o ekrana sürekli bakmaya mecbur gibiyiz.

Dün sabah, geleneksel pazartesi mutsuzluğumu yaşarken dijital âlemde ne var ne yok diye tabii ki cep telefonumdan bakmaya başladım.

Business Insider sitesinde, ekrana sürekli bakmak üzerine hazırlanmış harika bir video izledim.

Ana tema şuydu: “Eğer siz gece yatmadan önce cep telefonunuzla meşgul oluyorsanız, bu uykusuzluğa, uyusanız da iki veya üç saat uykunuzun kısalmasına yol açıyor.”

Çünkü o ekrandan çıkan ışınlar, direkt olarak beynin melatonin salgılayan bölümüne etki ediyormuş.

Ve o noktaya gönderdiği mesajda, “Sakın ha şimdi uykuya geçme, şu anda melatonin salgılama ve bilincini açık tut” diyormuş.

Böyle olunca da az uykunun yettiği bir insan olsanız bile, ertesi gün beyniniz bazı toksinlerden yeterli derecede temizlenmiş olmadığı için metabolizmanız etkilenecek, aşırı yorgun ve verimsiz olacaksınız, bu durum performansınızı, hatta seks yaşamınızı bile etkileyebilecek.

Ancak ben haberin bir başka detayına takıldım.

Evet, cep telefonuna yatmadan önce bu şekilde bakmak şişmanlamamıza bile neden olabiliyormuş.

Dedim ya, beynin kimyasalları etkilenip bazı toksinler yeterince temizlenmeyince ve yeterli uyku alınmadığında metabolizmamız etkileniyor ve yavaşlıyor, bu durum yediğimiz yemek miktarı normal olsa bile daha fazla kiloya yol açıyor.

Bu yüzden çok acil, hayati bir işiniz yoksa siz siz olun gece yatmadan önce “Son bir defa e-mail’imi kontrol edeyim, şu mesajları çekeyim” veya “Şu sitede ne yazmışlar bir bakayım” diyerek cep telefonunuza bakmamaya çalışın.

Böyle yapmanız, hayat kaliteniz açısından sizin için daha iyi olabilir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar