Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

DİJİTAL dünya bizleri her gün yepyeni kavramlarla karşı karşıya bırakıyor. Yine hemen her gün yepyeni bir kelime, gündelik dilimizin bir parçası haline geliyor.

Durum öyle bir hal aldı ki, dijital devrim yüzünden neredeyse ana lisanımızın değişime uğradığını görüyoruz. Tabii dilini saf tutmak için bu gelişmeleri hiç umursamayan ve yeni kavramları kullanmayan insanlar da var.

Bu da normal, ama bu kişilerin de günümüz dünyasında sadece kendileri gibi olan insanlarla iletişime geçmek zorunda kalmaları durumu yaşanıyor.

Bu tür insanların, dijital dünyaya doğmuş nesillerle anlaşabilmesi, konuşabilmesi, ortak söylemlere varabilmesi mümkün değil. Çünkü millennial grubu, anadilimizi konuşuyor gibi görünseler de aslında onlar farklı bir lisan konuşuyorlar.

O lisanın içinde “download”lar, “snap”ler, “chat”ler, “twit”ler, “like”lar, “video streaming”ler gibi yüzlerce kelime de var. Onlar gündelik yaşamlarını sürdürürken bu kelimelerin anlattığı işlemleri defalarca yapıyorlar ve birbirleriyle ancak bu kavramları kullanarak anlaşabiliyorlar.

Herhalde her devrim sürecinde gündelik lisanların bir parça değişime uğraması kaçınılmaz. Bu defa yaşanan devrim çok büyük ve çok kapsayıcı olduğundan yaşanan lisan değişimi de o kadar büyük oluyor.

Bu tür yeni kavramlardan bir diğeri de başlıktaki “emoji” kelimesi. Japon kökenli bir kavram. Yazılarınızda, mesajlarınızda ek olarak duyguları belirtmek için eklediğiniz gülümseme, üzülme, kızma türlü ifadelere, çizimlere “emoji” deniyor.

Kullanımı ilk önce Japon dünyasıyla sınırlıydı, ama orada çok tutmasıyla birden global düzeyde yaygınlaştı. Tabii hepimizin çok iyi bildiği “smiley” de bir emoji.

Sayfalarında çok kedi ve köpek fotoğrafları kullanılıyor diye eleştirilen “Buzzfeed”in kurucusu ve CEO’su Jonah Peretti, “Bizim için kedi ve köpeklerden çok duygular önemlidir” der. Duyguların yoğun işlendiği sayfaların izlenme, ziyaret edilme oranları çok artıyor, yani yeni tüketicinin böyle bir talebi var.

Buzzfeed, bu duygulara hitap etme işini çok iyi yaptığından olağanüstü bir başarı yakaladı. O kadar başarılı oldu ki çağımızda medya trendlerini o belirlemeye başladı ve global bir medya gücü haline geldi.

Okuyucuların duygusal durumlarına göre yayıncılık yapan Buzzfeed, yayınlarını daha etkili hale getirmek için bu emojileri yoğun kullanıyor. Zaten ana sayfasını açar açmaz içerikleri paylaşırken kullanabileceğiniz emojilerin de sıralandığını görüyoruz.

Son olarak “Snapchat” de kullandığı emoji sisteminde bir değişiklik yaparak kullanıcı sayısını artıracağını düşünüyor. Snapchat bir de karmaşık duyguları ortaya koyan türde emojiler yarattı. Daha önce direkt “Sevdim” veya “Sevmedim” diyebiliyordunuz, ama şimdi “Ben onu sevsem bile o beni sevmiyor” türünden karmaşık duyguları da göstermek için kullanabileceğiniz emojiler var atık Snapchat’te.

Dijital öncesine alışmış insanlar, bu tür gelişmeleri çocukça görebilir, ama bu çağda yeni kuşaklarda beyinlerin değişmiş olduğunu görmeden, bu kuşağın bizlerden farklı düşündüğünü anlamadan ve bunların emoji türü oyunlara da ihtiyaçları olduğunu kavramadan hiçbir işkolunda başarılı olmak mümkün değil.

Her işkolunun dijital ayağında bunları kullanacaksınız ve eğer medyadaysanız bilin ki bu tür şeyler olmadan artık medya olunması da mümkün olmayacak.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar