Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İLK kez seçim gecesi MHP Lideri Devlet Bahçeli telaffuz etti erken seçimi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu seçeneği “tekrar seçim” adını vererek gündeme getirdi. AKP çevrelerinden de Erdoğan gibi erken seçim için “Neden olmasın!” şeklinde tepkiler geldiğini duyuyoruz. Buna karşılık HDP ve özellikle CHP’den bu konuda yeşil ışık görmüş değiliz.

        Sahiden Erdoğan/AKP erken seçim istiyor olabilir mi? AKP’liler koalisyon görüşmelerinin zora girmesi durumunda “istikrar” arayacak seçmenin yeniden kendilerine yöneleceğini düşünüyor olmalılar. Öte yandan, üç dönem kuralıyla liste dışı kalmış ağır topların bir kısmı, erken seçimde yeniden aday olup AKP’ye güç katabilirler.

        FIRSATTAN ÇOK RİSK

        Erken/tekrar seçim AKP ve Erdoğan için son derece riskli. Çünkü ülkeyi kısa süre içinde yeniden sandık başına çekerlerse tek başına iktidarı garantileyecek milletvekili sayısına ulaşmaktan başka seçenekleri olmayacak. 7 Haziran’a yakın bir durum çıkması halinde AKP çok büyük bir kayba uğrayacak ve önü iyice kapanacaktır.

        Tek başına iktidar içinse öncelikle HDP’yi baraj altına indirmek, diğer bir deyişle bu partiye gitmiş olan Kürt oylarını geri almak zorunda. Bu kadar kısa sürede Kürt seçmenin kalp ve zihinlerini yeniden kazanmak imkânsıza yakın bir zorlukta. Aksi takdirde AKP’nin MHP’den olağanüstü oy kazanması gerekiyor. Bunu nasıl yapabileceği de meçhul.

        ESAS MUHATAP CHP

        Normal şartlarda hızlı bir şekilde yeniden seçime gidilmesi halinde kayıptaki partilerin (AKP ve CHP) gidişatı tersine çevirmelerinin zor olacağını, MHP ve özellikle HDP’nin tırmanışlarını sürdüreceklerini düşünüyorum. Yani erken seçim, koalisyon seçeneğini ortadan kaldırabilecek gibi görünmüyor.

        Bu nedenle Erdoğan ve AKP’nin erken/ tekrar seçim seçeneğini koalisyon pazarlıklarında ellerini güçlendirmek için gündeme getirdikleri, yani blöf yaptıkları kanısındayım. AKP’nin önünde koalisyon ortağı olarak iki seçenek var: CHP ve MHP. Bahçeli erken seçime çok gönüllü göründüğü için Erdoğan ve AKP’nin blöfünün esas muhatabının CHP olduğunu düşünebiliriz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar