Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir televizyon işletiyor ve bu işte kalıcı olmak istiyorsanız teknolojik gelişmelere kayıtsız kalmanız mümkün olmuyor. Bununla birlikte bu teknolojiyi ilk olarak da uygulamak avantajların en büyüğü. Allah'ı var, bugüne kadar bu gelişmenin öncüsü Digitürk oldu.

        Digitürk bir ilke daha imza atarak yarın akşam oynanacak olan Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşmasını 3D (üç boyutlu) yayınlıyor. Bu yayını elbette herkes izleyemeyecek, izlemek için buna uyumlu televizyon sahibi olmanız gerekiyor. Türkiye'de bu imkana sahip olanların oranının henüz 10 bine ulaşmadığı da söyleniyor.

        "Peki Digitürk o zaman neden bu yayını yapıyor, para harcıyor?" diyenler olacaktır. Ama HD yayın da Türkiye'ye geldiğinde aynı durum söz konusuydu. Bu yayını alabilen o kadar az sayıda izleyici vardı ki! Şimdi bakıyorsunuz tüm kanallar az çok HD imkanı sunmaya başladı. Diziler bile HD kameralarla çekiliyor.

        Digitürk bu işten başta ciddi paralar kazanmayacak belki ancak ilk olarak uygulamaya geçmesi 'öncü' mesajını pekiştirecek bir gelişme... Yayın nasıl olacak?

        Yayın için dünyada sadece birkaç tane olan 3D yayını yapabilen bir canlı yayın aracı kiralandı. Bu araç İtalya'dan Türkiye'ye getirtildi. Aynı zamanda burada hizmet verecek olan İtalyan ekip de burada. Bu nedenle önemli maçların usta yönetmeni Musa Çözen bu maçta kısa süreliğine kadro dışı. Yayın, sistem nedeniyle İtalyan yönetmene emanet olacak. Çözen de ana kumandadan trafiği yönlendirecek..

        Digitürk bu özel yayını için çeşitli ortamlarda özel gösterimler yapıyor. Sinema salonları kiralandı mesela. Fenerbahçe ve Galatasaraylı konuklar ayrı ayrı üç boyutlu maçın keyfini yaşayacak. Tabii gözlerindeki özel gözlükleriyle.

        Kanal ayrıca maçı HD olarak da yayınlayacak. Hem HD hem de 3D yayının spikerleri ayrı olacak. İki yayın için çalışacak olan görevli sayısı da inanılmaz: 250...Bir inanılmaz olan da 50'ye yakın kamera kullanılacak olması. Buna örümcek ve fantom kamera da dahil...

        Açıkçası ben bu yayını çok merak ediyorum. Bu merakımı Digitürk yetkililerine de ilettim. Bu nedenden dolayı yarın maç saatinde ben de canlı yayın aracında olacağım ve bu ilk deneyimi sizlerle paylaşacağım.

        Yeni yüzler

        LİG TV Genel Müdürü Kadir Kardaş geldi geçenlerde ziyarete. Sohbet etme imkanım oldu. Kendisine spor medyası ile ilgili bir eleştirimi söyledim: "Toplamda baksanız 10 tane isimle aynı formattaki yayınlarla dönüyor kanallar. Bunu çeşitlendirmek lazım”

        Kadir Kardaş hak verdi, o da bu durumun farkındaymış. Bunun için önümüzde sezon için arayış içinde olduklarını söyledi şöyle devam etti; Sosyal medya ortamında o kadar çok iyi yazı yazan isimler var ki. Ama iyi yazmakla ekrana uyum sağlamak arasında çok fark var. İkisini birleştirebilecekleri takip ediyoruz"

        Bence de Kadir Kardaş'ın yöntemi doğru bir yol. Ayrıca FaCebook ya da Twitter deyip geçmeyin. Bakın kendinizi o ortamlardan çıkıp televizyon karşısında bulmanız an meselesi.

        Hangisini biliyorduk?

        Spormax'te Ömer Gürsoy'un sürekli konuk olduğu 'Açılım' isim spor programından bahsetmiştim geçen hafta kısaca. Farklı olduğunu yazdım.

        Farklılığı ortaya koyan neydi peki? Cevap çok basit. Futbol dışına çıkmayı başarabildiler de ondan..

        Mesela kaçımız Temmuz ayında Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nın Trabzon'da yapılacağından haberdarız. Daha da ileri gidiyorum. Kaçımız oraya bir yığın yatırım yapıldığını; havuzların, tenis kortlarının, salonların inşaa edildiğini biliyoruz. Oyunların maskotunun ne olduğunu sorsan 'hamsi' olduğunu bilen çok az insan çıkar.

        Başka?

        Spor yasası çıkartmaya çalışıyoruz hala Türkiye'de... İngiltere'de holiganizmin nasıl yenildiğini, hangi yöntemlerle baş edildiğinden haberdar mıyız? Bugüne kadar dokuz yasa çıkmış bu ülkede. Çatı yasanın üzerine günün şartlarına göre yenilemeler yapılmış.

        İşte bu program başka ilgi çekecek konular yüzünden farklı oldu. Çünkü seyredenler öğreniyor. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar