Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Belli ki, salgın nedeniyle bundan böyle turizm bölgelerinde geçerli olan "her şey dahil sistemi", bugünkü koşullarda uygulanamaz ve uygulanamayacak.

Peki, onun yerini hangi sistem alacak ya da almalı?

Turizm Bakanlığı, kendine göre bir çare üretti. "Her şey dahil sistemi"nin kalacağını, ancak servisi ziyaretçilerin kendileri yerine garsonların yapacağını söyledi.

Fakat, anladığım kadarıyla bu küçük değişiklik otel müşterilerine pek tatmin edici gelmedi. Sonuçta aynı yoğunluğun yaşanacağı endişesi hakim.

Demek ki, artık başka yollar bulmamız lazım.

O yollardan birini de, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin önerdi.

Ergin, "her şey dahil sistemi"nin yerine "Ayvalık anlayışı"nın yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Tamam da, nedir bu "Ayvalık anlayışı", nasıl uygulanır, onun için neler yapılır, sistemi nasıl kurulur?

Şöyle ki..

*

- En başta, turizm bölgeniz korunmuş olacak. Mesela, Ayvalık geçmişten günümüze kadar korunmuş. 2300 tescilli yapının 2 bini burada. Bu rakama ülkemizin hiçbir kenti ulaşamamış durumda. Sadece bu yapılar bile görülmeye değer.

- Turistler artık otellerden çıkarılıp, sokaklara çağırılmalı. Gezsinler, yaşasınlar, Ayvalık gibi ilçelerin güzelliğini hissetsinler. Tabiat parkında oksijen depolasınlar, ot ve balık çeşitlerinden oluşan yemeklerini yesinler, denizlerine girsinler, adaları görsünler, zeytinini, zeytinyağını alsınlar, mutlu ve huzurlu bir şekilde otellerine dönsünler.

- "Ayvalık anlayışı"nda doğa da öne çıkarılmalı. Yine Ayvalık’ta yapılan son sayımlarda 81 adet 400 yaşında, 2 adet de 1100 yaşında zeytin ağacı belirlendi. Bu güzergahta bir yürüyüş rotası oluşturuluyor.

- Adalar ve plajlar da önemli unsurlardan. Ayvalık’a gidenler beş gün içinde ada turu yapabilir, Sarımsaklı plajlarında yüzüp kumların keyfini çıkarabilirler.

- Ama kentte tatiller bunlarla sınırlanmamalı. Misafirler farklı kültürleri de yaşayabilmeliler. Örneğin Ayvalık bir mübadil kent, Midilli ve Girit’ten gelenler kendi kültürlerini de taşımışlar, bu kültürleri gelen misafirlerle paylaşıyorlar.

- Tarih, doğa ve kültürün yanında, geleneksel mutfak da ziyaretçiler için en değerli farklılıklardan biridir. Ayvalık'ta zeytin ve zeytinyağının yanında, Cunda'nın baklası ve enginarı da çok meşhurdur. Ayrıca bölge bir ot cennetidir. Bu görkemli kaynaklar, disiplinli bir şekilde turizmin hizmetine sunulduğunda, kente ciddi ekonomik katkılar da getirir. Küçük üreticiler bir kooperatif çatısı altında birleştirildiğinde, ortaya çok verimli bir pazar çıkarılabilir.

*

İşte, "Ayvalık anlayışı" temelde böyledir. "Her şey dahil sistemi"nin kuruluğundan çok daha fazlasını sunar ziyaretçilerine..

O yüzden, Avyalık Belediye Başkanı Mesut Ergin tezinde sonuna kadar haklıdır. "Her şey dahil"in yerine artık böyle zengin, özgün ve yerel sistemler koymalıyız.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar