Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son zamanlarda kronik hastalıkların görülme sıklığı arttı. Ayrıca, hastalıkların görülme yaşları da giderek küçülmeye başladı. Hal böyle olunca, tüm dünyada özellikle besinler üzerinde yeni araştırılmalara girişildi.

        Kronik hastalıkların artışı, genelde paketli ve fabrikasyon ürünlere bağlanıyor. Bu yüzden, son dönemlerde denetimsiz ve hijyenik olmayan koşullarda hazırlanmış gıdalara karşı talep fazlalaştı. Fakat bu tablo da başka sıkıntıları beraberinde getirdi. Söz konusu taleple birlikte, denetimsiz ve hijyenik olmayan gıdaların yarattığı tehlikeli ve ölümcül zehirlenmelerin oranı da yükseldi.

        Yani..

        Kronik hastalıklardan kaçalım derken, bu defa ölümcül zehirlenmelere ve hijyen hastalıklara yakalanmaya başladık. Peki, bu durumda ne yapmalıyız? Paketli yiyecekleri mi yoksa paketsizleri mi tercih etmeliyiz? İkisi de sağlığımıza zarar veriyorsa, nasıl bir tercih yapacağız?

        *

        Asklepion Life Dergisi’nin yazarlarından beslenme uzmanı Burcu Dilek Demir, sorunun cevabını şöyle veriyor:

        “İçinde bulunduğumuz asır, sahip olduğumuz yaşam koşulları, kalabalıklaşan topluma gıdanın ulaştırılması gibi sebeplerle teknolojiden ve paketli gıdalardan vazgeçmek ütopik bir düşüncedir.

        Bununla beraber pakete girecek ürünün işlenmesi sırasında değişime uğraması, katkı maddeleriyle işlenmesi, gıda boyaları ile cazip görüntüye ulaştırılması, gibi durumlar sağlığı ciddi şekilde etkilemektedir. Tabii bu aradakullanılan ambalajların içeriği de önemlidir.

        Ancak pakete giren tüm ürünlerin sağlığı kötü yönde etkilediğini söylemek mümkün değildir. Sonuçta gıdaların hijyen kontrolününsağlanması, tağşişin engellenmesi ve gıdaların bozulmadan tüketiciye ulaştırılması konusunda büyük firmaların bize verdiği güvence vardır.

        Sağlık bakanlığı ve tarım bakanlığı denetimleriyle edinilmiş belgeler bize güven vermektedir. Tüketicileri bilgilendirmek ve doğru şekilde yönlendirmek önemlidir.”

        *

        Ben şahsen, paketsiz gıdalara hiç güvenmiyorum. Çünkü, tamamen denetimsiz ve hijyenden yoksunlar. Onları yerken nelerle karşılaşacağımız meçhul. O yüzden, beslenme ve hastalıklar konusunda uzun yıllardır çalışan bir uzman olan Demir’in görüşlerine daha yakınım. Vicdanlı ve işini düzgün yapan, toplum sağlığını önemseyen üreticileri ve doğru denetim sistemleriyle sunulan gıdaları tercih ediyorum. Ki, bunların çoğu paketli..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar