Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her 16 Ekim, dünyada “Gıda Günü” olarak anılıyor. Bu özel günde, dünya çapındaki sağlık ve gıda örgütleri çeşitli bilgilendirmelerde bulunuyor, rakamlar açıklıyor ve uyarılar yapıyorlar. Onlardan biri, hatta en önemlisi de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü.. BM, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "Sağlıklı Beslenme ile Sıfır Açlık" hedefi üzerinde duruyor.

        Ne tuhaftır ki, dünya nüfusu bir yanda açlıkla, öbür yanda ise aşırı şişmanlık ile (obezite) mücadele ediyor. Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun yüzde 10’unun kronik açlıkla boğuştuğunu, yüzde 10’ unun da obezitedenmustarip olduğunu gösteriyor. Ancak ne yazık ki, bu dengesizliğin dışında kalan yüzde 80’lik nüfusun da sağlıklı beslendiği söylenemiyor.

        HIZLI TÜKETİME PROGRAMLIYIZ

        Dünya Gıda Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Veteriner Hekim Dr. Ebru Tong, dünya genelinde insan kitlelerinin hızlı tüketmeye yönelik programlandıklarını söyledi. Fast-food denilen hızlı tüketim için hazırlanan gıdaların ve ambalajlı gıda ürünleri yüzünden, ciddi sağlık sorunlarının yaşandığını belirtti. Dolayısıyla özensiz beslenme ve tüketimde hız, insan sağlığının ve dünyada besin tüketimindeki dengenin bozulmasına neden oluyor.

        Peki, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, böyle bir ortamda sıfır açlık hedefine nasıl ulaşabilir, bunun için ne tür önlemler alabilir?

        Uzman hekimlere göre, dünyada sıfır açlık hedefi için başlıca yapılması gereken, gıda sektöründe öncelikle israfın sonlandırılmasıdır.

        Ev mutfaklarından toplu tüketime hizmet veren lokanta, otel vb. işletmelere kadar gıda üretimi ve tüketimi gerçekleştirilen her birimi gıda sektörünün parçası kabul etmenin gerektiği de unutulmamalıdır.

        ÇOCUKLARI EĞİTMEMİZ ŞART

        Evlerimizde çöpe giden ekmek vb. yemek artıkları da en az otel ve lokanta mutfaklarından çöpe giden artıklar kadar kıymetlidir.

        Her çocuk aile ortamında, sağlıklı gıdanın doğru oranda tüketimine ilişkin alışkanlıkları zamanında kazanmalıdır. Ancak yaşam koşulları özellikle çocukları hem sağlıksız hem de gereksiz miktarda porsiyonlarla beslenmeye, daha doğrusu karınlarını doyurmaya yönlendiriyor ne yazık ki..

        Veteriner hekimlik mesleği, koruyucu hekimlik hizmetlerinin temelindeki mesleklerden sayılıyor. O yüzden, gıda güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra doğru miktarlarda besin alınarak sağlıklı beslenme noktasında hatırlatmalarda ve uyarılarda bulunmak onların görevleri arasında yer alıyor.

        KALORİLERİ HESAPLAYIN

        İzmir Veteriner Hekimler Odası, bu çerçevede tün gıda işletmelerine sesleniyor, özellikle gençlerin tercih ettiği menülerde kalori hesaplaması ile düzenlemeye gitmelerini talep ediyor. Tüm gıda işletmelerinden, yasal olarak zorunlu olmadıkları halde, menülerini oluştururken porsiyonların kalori değerini hesaplayarak israfa sebep olacak boyuttaki porsiyon uygulamalarına son vermelerini istiyor.

        Dünyada “Sıfır Açlık" hedefini benimsiyorsanız eğer, bu uyarıları ciddiye alın ve gereğini de yapın lütfen. Dünyadaki dengesizliğe, ancak dengeli beslenme ile dur diyebiliriz çünkü..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar