Yoksa siz hala influencer olmadınız mı?
Sosyal medya sadece ünlülere nefret kusmak, onlarla dalga geçmek ya da sürekli photoshop’lu fotoğraflar yayınlamak için kullanılmıyor, bir de bu mecrayı ekmek teknesine çevirenler var şüphesiz. Özellikle Instagram’ın hayatımıza girmesinden sonra gelişen yeni mesleklerden biri olan “influencer” kalıbında çalışanlar. Bunlar paylaşımları ile takipçilerini etkiliyor ve tüketim tercihleri üzerinde büyük rol oynuyor ya da durumun böyle olduğu söyleniyor… Aslında neredeyse hepsi takipçi de satın alıyor, beğeni de. Üstelik firmalar da bu durumun farkında ama şu an popüler alan burası olduğu için kimse umursamıyor. Bir de umursasan ne olacak hali de hakim galiba, takipçi destekçisi almayan yok denecek kadar az çünkü.
HIZ ÇAĞINDA YAŞIYORUZ
Fakat devir artık bir hayli değiştiği için yine de birçok firma, televizyon ya da gazeteye ayırdığı bütçelerini artık YouTube’da blog yayınlayan, Instagram postu hazırlayan ya da Twitter’da paylaşım yapan bu gençlere yönlendiriyor. Firmalar da haklı, televizyona reklam versen kime ulaşıyor belli değil. Tamam televizyon seyretmek 40 ve üzeri yaş grubunda, ev hanımları arasında hala popüler. Ama gençlerin dizi izlemek için haftanın bir gününü ayırmak gibi bir vakti yok ki geçsin televizyon karşısına. Aynı şekilde gazeteler de böyle. Gençlere hitap eden yazarların sayısının azalması, kalanların da yıllardır aynı şeyi söyleyip durmaları sektörü baltaladı. Zaten içinde bulunduğumuz hız çağında bir haber için ertesi gün gazetenin basılmasını beklemek biraz ütopik kalıyor.
'Zoella' nickname'ini kullanan influencer Zoe Sugg'ın aylık kazancı 400 bin TL.INFLUENCER ÖDÜLLERİ
Devir bu şekilde değişince artık büyüklü küçüklü firmalar, turizm şirketleri, kozmetik ve teknolojik şirketleri gibi geniş bir çevre ürünlerinin tanıtımı adına influencer’ları kullanıyor. Dünyada 1 Milyar dolar, Türkiye’de ise 35 Milyon TL’yi aşan rakamlara ulaşan influencer ekonomisinin artık bir ödül törenini de var. Türkiye’nin fazla takipçili, iyi iş kapabilen influencer’larının markalarla birlikte gerçekleştirdiği kampanyaların ödüllendirileceği Inflow Ödülleri’nin birincisi 30 Ekim’de yapılacak.
Emre GelenKonu için buluştuğum Inflow Kurucu Ortağı Emre Gelen 2016’da influencer pazarına dair konferanslar düzenlemek, bir nevi influencer dünyasının Ted Talks’ını yaratmak için yola çıkmış. Bu konferanslarda Dünyadan ve Türkiye’den birçok influencer’ı proje üretmek üzere önemli markalarla buluşturan Gelen, İstanbul, Katar ve Venedik’te düzenlenen bu etkinliklerde Türkiye’nin tanıtımına da oldukça önem veriyor. Tam bir Türkiye aşığı olan Emre Gelen toplantılardan birini Kapadokya’da yaparak eşsiz bölgemizin özellikle seyahat influencer’ları tarafından keşfedilmesini sağlamış.
1 MİLYON TL KAZANAN VAR
Sosyal medya işi deyip geçmemek lazım çünkü Türkiye’de yılda 1 Milyon TL ve üzerinde kazanç elde eden influencer’lar da bulunuyormuş. Gelen, bu influencer’ların en önemli özelliğinin, yalnızca sosyal medya hesaplarıyla değil, konvansiyonel mecralarda da ünlü olmaları olduğunu söylerken Inflow Ödülleri sayesinde sektördeki başarılı çalışmalara dikkat çekmeyi ve yenilikçiliği teşvik etmeyi amaçlıyor. 12 Ekim’e kadar başvuruların kabul edeceği yarışmanın kazananları 30 Ekim’de yapılacak kırmızı halı başlangıçlı bir gecede belli olacak.
***
Etkili influencer olmanın 5 yolu
Siz de sosyal medyada gezinip, "Bu işi ben de yapabilirim" diyenlerdenseniz Emre Gelen’in sıraladığı maddelere eğilmek üzere kendinizi programlayabilirsiniz.
1- Kaliteli ve sürdürülebilir içerik geliştirmek.
2- Belirli konular üzerinde yoğunlaşarak bu konular üzerinde içerik üretmek.
3- Anda kalıp gerçek zamanlı paylaşımlar yapmak.
4- Takipçilerin nabzını tutarak onlarla sürekli iletişim halinde olmak.
5- Takipçi sayısına değil, niteliğine odaklanarak takipçiler nezdinde güven yaratmak.