Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Ukrayna’nın farklı bölgelerinde geniş çaplı iş yapan bir şirketin üst düzey yöneticisi olan bir arkadaşım var. Şu an Lviv’de.

Şirketin 350 çalışanını adım adım tahliye etmeye çalışıyorlar. Bir grup Polonya sınırına gitmiş. Ancak orası çok kalabalık. Ukraynalılar kitleler halinde Polonya’ya geçmeye çalıştıkları için bizimkiler sınırda hala bekliyormuş.

Ukrayna’dan çıkmak için bu karanlık günlerde nispeten daha kolay yol ise arkadaşımın söylediğine göre Moldova sınırı. Lviv’den 9 saatte ulaşılan sınır kapısı Polonya kadar yoğun değil. Geri kalanlar için orayı kullanıyorlarmış.

Lviv Ukrayna’nın batı kanadı. Rusya’ya yönelik tepkinin en sert ve net, Batı desteğinin en yüksek olduğu şehir burası.

Görüntülerden izliyorsunuzdur Ukraynalılar Rusya’nın saldırılarından kurtulmak için buraya akın ediyorlar.

Arkadaşımın söylediğine göre göç bir süre önce başlamış. Birkaç haftadır Lviv’de Amerikan arabaları ve Kiev arabalarından trafik felçmiş. Zengin Ukraynalılar buradan ev alıyormuş, fiyatlar 2-3 katına çıkmış.

Peki savaş Lviv’e kadar gelir mi? Şehirde hava nasıl?

Rusya’nın saldırılarına Ukrayna içindeki en uzak noktalardan olan Lviv’de dün sabah 5’te iki kez sirenler çalmış ve tüm şehir sığınaklara inmiş. 100-150 km ötesi bombalanıyor, bu da endişeyi çok artırıyor.

Lviv başta olmak üzere Batı Ukrayna Rusya’ya karşı Ukrayna milliyetçiliğinin çok kuvvetli olduğu bir yer. Batı Ukrayna’da 15-16 milyon nüfus var. Şayet çatışmalar Lviv’e kadar gelirse burada çok ciddi bir direniş olacağını söyledi oradaki arkadaşım. Halk günlerdir silahlanıyormuş.

İnsanlar böyle giderse Ukrayna’nın Kiev’den doğu ve batı olarak ayrılacağını konuşuyormuş. Batı anti Rus koyu milliyetçi ve Batı yandaşı. Onlara göre Doğu Ukrayna zaten Rus ya da Rus destekçisi.. Orayı kendilerinden görmüyorlar.

Böyle bir bölünmenin gerçekleşme olasılığının ne kadar yüksek olduğu tartışılır ama Batı Ukrayna’da halkın dünden beri ağızdan ağıza dillendirdiği senaryo buymuş. Yani “Biz ölümüne savaşacağız ve Kiev’den batısını alacağız, geri kalan zaten bizden değil”.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar