Bülent Ersoy'a şemsiye tutma suçu
"Türkiye’de olan hiçbir şey beni şaşırtmıyor” desem de şaşırıyorum. Öyle bir şey oluyor ki hayrete düşmeden edemiyorum.
Şu Bülent Ersoy hadisesi mesela. Ersoy’un Ankara’ya konser vermek için gittiği sırada Anıtkabir’i ziyaret etmesinden sonra yaşananlar bana inanılmaz geliyor.
Türkiye’nin son 50 senesine damga vurmuş, yarım asırdır kuşaktan kuşağa popüler olmaya devam eden bir sanatçı Anıtkabir’i ziyaret etmek ve Atatürk’e dua okumak istemiş. Bu haberi öğrenen Kültür ve Turizm Bakanlığı da durumu Anıtkabir Komutanlığı’na bildirmiş.
Ersoy oraya gittiğinde hasta olduğu için tekerlekli sandalyesiyle mozoleye doğru ilerliyor. Kültür Bakanlığı kendisine bu ziyareti bildirdiği için Anıtkabir Takım Komutanı Albay Hakan Osman Sert sanatçıyı karşılıyor. Bir Türk subayına yakışan şekilde nezaket gösteriyor.
Şakır şakır yağmur yağdığı için de Albay Sert yardımseverlik ve centilmenliğin gereğini yapıyor. Hastalığı sebebiyle yürüyemeyen ve tekerlekli sandalyedeki 70 yaşındaki bir sanatçıya yardım edilmesini sağlıyor.
Bizim kültürümüzdeki incelik bunu gerektirmez mi?
Her geçen gün zarafet duygusunu daha da çok yitiren bir toplum olmaya doğru gidiyoruz. Adeta kibarlık ve yardımseverliğin zayıflık gibi algılandığı bir Türkiye toplumu realitesiyle karşı karşıyayız.
Anıtkabir komutanı Albay Hakan Osman Sert kınanacak ve ayıplanacak bir davranış yapmamış. Bilakis, dediğim gibi bir Türk subayına yakışan şekilde nezaket göstermiş. Örnek gösterilecek bir tutum takınmış.
Bu nazik davranışın karşılığı böyle mi olmalıydı?
Siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin karşılıklı kötü olmakta yarıştığı sosyal medyada yine korkunç bir linçe tanık olduk. Hem Sert, hem Ersoy’un şemsiyesini tutan görevli asker hem de Atatürk’ün mezarını ziyaret etmek isteyen Bülent Ersoy.
Bu linç korosuna hükümet medyası ve sözde muhalefet medyası da destek oldu.
Ardından da Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı hızlı bir inceleme sonunda Albay Hakan Osman Sert’i görevden aldı ve Hakkari-Yüksekova’ya tayin etti.
Sert’in görevden alınmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Bu karar bence adaletli bir karar değil.
HAKKARİ'YE SÜRGÜN YERİ GİBİ BAKTIKÇA...
Öte yandan medyadaki “Hakkari’ye sürüldü” başlıkları da çok çirkin. Hakkari de bu vatanın toprağı değil mi? Bu şekilde Hakkarili yurttaşlarımızın ve Hakkari’de görev yapan memurların rencide edilmesini de kabul etmiyorum.
Hem Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı hem Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’i tanıyan, onlarla kimi devlet gezilerinde aynı heyette bulunmuş bir gazeteciyim.
Hulusi Paşa ve Yaşar Paşa’dan Anıtkabir Komutanı’nın görevden alınması üzerine yeniden düşünmelerini rica ediyorum. Bu, adil bir karar oldu mu?
Konuştuğum askeri kaynaklar Anıtkabir komutanının bizzat kendisinin şemsiye tutmasının askeri disipline aykırı olduğunu ama maiyetindeki askerlerden birine böyle bir emir vermesinin uygun olabileceğini söylüyorlar. Diyelim ki bu da uygun değil, öyle bile olsa Albay Sert’e uyarı verilmesi yeterli olmaz mıydı? Sosyal medyanın gazıyla biraz aşırı bir karar alınmış olmadı mı?
Diğer yandan medyada Albay Sert’in çok kırıldığı ve “Hakkari sürgünü”nü kabul etmeyip emekliliğini isteyeceği yazılıyor.
Bence bu çok yanlış olur. Böylece Hakkari’de görev almayı “sürgün” olarak gören yanlış anlayış perçinlenir. Hakan Osman Sert böyle bir karar aldıysa bence bu kararından vazgeçmeli ve suhuletle adalet arayışına devam etmeli.
Bu olay bir kez daha Türkiye’de bugünkü iktidar ve muhalefet ayrımının özünde pek de anlamlı olmadığını gösteriyor. Geçen hafta iktidar ve muhalefetin birlikte imzaladığı o felaket Kazakistan bildirisi de Ersoy’un Anıtkabir ziyaretinden sonra yaşananlara gösterilen ortak tepki de şunu ortaya koyuyor: Bu ülkede egemen bir devlet düzeni ve siyasal rejim var. İktidar-muhalefet karşıtlıkları belli küçük bir alandaki karşılıklı atışmalardan ibaret ve büyük oranda tiyatro.
“İktidar” da “muhalefet” de aslında aynı rejimin parçaları.
“Rejimin menfaatleri” gerektirdiğinde ve devlet mekanizması işlediğinde AK Parti de CHP de MHP de İYİ Parti de görüldüğü gibi anında tek safta birleşebiliyor.
- Yas ilanı Reisi'ye değil İran Devleti'ne saygıdan4 gün önce
- Osman Nuri Kabaktepe: "17 seçimde birinci, 18'incide ikinci olduk"1 hafta önce
- 7 yıl sonra Osman Kavala1 hafta önce
- Hayat...2 hafta önce
- Ali Mahir Başarır: Özgür Bey Kemal Kılıçdaroğlu değil2 hafta önce
- 28 Şubat sanıklarına tahliye için top Adli Tıp'ta3 hafta önce
- Bakan Tekin: Literatüre bakınca gördük ki bizim müfredatımız çocuklara diğer ülkelere göre iki katı bilgi yüklüyor3 hafta önce
- Gerçek bir bahar için kaldırın Taksim yasağını!3 hafta önce
- Semih Yalçın: CHP ile elbette görüşülür, anayasayı karanlıkta göz kırparak mı yapacağız?4 hafta önce
- Bugünkü Irak ziyareti neden önemli?1 ay önce