Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Yukarıdaki satırları yazarken Türkiye’nin kıymetini bilmediği gerçek Atatürkçü ve özgürlükçü bir entelektüel aklıma geldi.

1999-2002 arası Yargıtay Başkanlığı koltuğunda oturan Prof. Dr. Sami Selçuk.

Selçuk 6 Eylül 1999 yargı yılı açılışında muhteşem bir konuşma yapmıştı. Tamamen Atatürkçü içerikli ama Atatürk’ün Batılı ruhunu milenyuma taşıyan bir metindi.

Eğer Türkiye Cumhuriyeti Sami Selçuk tarzı bir çağdaş Atatürkçü çizgide yoluna devam edebilseydi bence ne TSK’nın başına bunlar gelirdi ne de Türk devlet kurumları bu kadar sarsılırdı. Çok yumuşak bir evrimle rejim demokratikleşirdi.

Maalesef dönemin TSK’sı tüm hukuk hayatı boyunca Atatürkçü olmuş ve sonunda da Yargıtay Başkanlığı koltuğuna oturmuş Sami Selçuk’un çağdaş özgürlükçü demokrat fikirlerini tehdit olarak gördü.

O dönem Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ve diğer kuvvet komutanlarının imzasıyla Yargıtay Başkanı’na bir muhtıra bile verilecekti. Neyse ki bu rezaleti dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kıvrıkoğlu ile konuşarak engelledi.

Hasan Cemal 2004 senesinde Sami Selçuk’u hedef alan açıklamayı Demirel’in engellediğini yazmıştı. Sonra rahmetli Ufuk Güldemir’in Habertürk’ünde de bunu bizzat Demirel’e sordular ve merhum Süleyman Bey de yalanlamadı.

Oysa TSK’nın dışladığı o Atatürkçü hukukçu Sami Selçuk Ergenekon ve Balyoz davalarında da tutuklanan askerlerin hukukunu savunmuştu. Hiç unutmuyorum…

Muhafazakarlarla beraber bizim gibi liberal demokratların kapıldığı "Askeri rejim bitiyor ve özgürlükçü bir Türkiye doğuyor" heyecanına ya da yanılgısına Sami Bey kapılmadı. Hukukçu gözüyle o davaların siyasallaştığını gördü.

Bu vesileyle bugün 84 yaşında olan Sami Selçuk’u anmış olayım.

Bence bu tür hukuki meselelerde Sayın Selçuk’un da görüşü alınmalıdır.

Ben onun gibi Atatürkçü bir hukukçunun da zorla ant dayatılmasını savunmayacağını düşünüyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar