Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nihayet mutabakat sağlandı. CHP ve İYİ Parti ittifak için el sıkıştı. Peki partilerin içinde, bu el sıkışmanın yankıları neler? Havada neler uçuşuyor, kimler konuşuluyor?

        İYİ Parti cephesinde büyük bir memnuniyet olduğunu söyleyebilirim. 11 ile karşılık 10 il aldı. 19 da ilçeden bahsediliyor. Araştırmalarda çıkan oy oranına kıyaslandığında bu çok iyi bir alışveriş gibi görünüyor. Dolayısıyla İYİ Parti’nin içinde hava güneşli.

        Ancak CHP açısından durum biraz farklı. Şimdiden Samsun, Balıkesir ve Denizli CHP örgütleri isyan bayraklarını açtılar. Partinin, özellikle Balıkesir’de, Denizli’de kazanabilme şansının olduğunu, buraların İYİ Parti’ye verilmesinin teslimiyet olduğunu söylüyorlar.

        10’a 11 çok yakın gibi görünse de ben CHP’nin içinden gelen homurtuların pek de adil olduğu kanaatinde değilim. Kılıçdaroğlu İstanbul, Ankara ve İzmir ile ilgili mutabakat sağlamayı başardı. Bu çok önemli. Özellikle Ankara ve İzmir açısından. İYİ Parti’ye bırakılan iller ise zaten CHP’nin güçlü olmadığı yerler.

        Peki son durum ne?

        18-19 Aralık’ta Kemal Bey İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Antalya ve Bursa adaylarını açıklıyor. İstanbul Ekrem İmamoğlu, Ankara Mansur Yavaş. Bu isimlerde bir değişiklik yok.

        Aralığın son haftası İstanbul ve İzmir’in, CHP’nin elinde olmayan belediyelerinin adayları açıklanacak.

        9 veya 10 Ocak’ta İzmir ve İstanbul ile İzmir’in CHP’nin elindeki belediyelerinin adayları açıklanacak.

        İzmir ile ilgili Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği Alaattin Yüksel gibi adaylar çıkabilir, hatta Kocaoğlu’nun kendisi bile yine aday olabilir, diye yazmıştım. Ancak aynı kaynaklar şimdi bana ibrenin yeniden Tunç Soyer’e döndüğünü söylüyorlar. Ardından gelen ikinci isim ise Narlıdere eski belediye başkanı Abdül Batur.

        Ancak Tunç Soyer Seferihisar’da çok başarılı bir belediye başkanı profili çizse de babası Albay Nurettin Soyer nedeniyle önemli oranda ülkücülerden oluşan İYİ Parti tabanında bir rahatsızlık olabilir. Zira Nurettin Soyer 12 Eylül Sıkıyönetim mahkemelerinde MHP’lileri idama götüren ve Alpaslan Türkeş için idam isteyen savcıydı.

        İYİ PARTİ'YE VERİLECEK İLÇELER HANGİLERİ?

        19 ilçeden bahsediliyor. Peki İYİ Parti’ye CHP’nin vereceği ilçeler hangileri? Öncelikle şunu söyleyeyim, CHP’de güvendiğim farklı kaynaklara göre halihazırda CHP’de olan belediyeler değil bunlar.

        İzmir’de MHP’nin elindeki Aliağa, Ankara’da 2 ya da 3 ilçe, Antalya’da 4, Konya’da ise 6 ilçeden bahsediliyor. İstanbul’da Üsküdar ve Eyüp’ün İYİ Parti’ye bırakılacağı zaten söylenmişti. Ancak CHP’de özellikle Üsküdar’ın kazanılabileceği, 2014’te çok küçük bir farkla kaybedildiği, İYİ Parti’ye vermenin hata olduğu yaygın bir şekilde söyleniyor.

        ***

        Ataşehir’de o 3 darbecinin isimleri de sökülecek

        Çarşamba günkü yazım üzerine Fatih Belediyesi’nin harekete geçtiğini dünkü yazımda anlattım. 27 Mayıs darbesinin ardından Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idamlarına giden sürecin baş mimarı olan, darbeci Sıddık Sami Onar isminin, Süleymaniye’deki caddeden silinip, yerine o caddeye Berin Menderes’in isminin verilmesi için düğmeye basıldı.

        Dün, Ataşehir’de de üç 12 Eylül Generalinin isimlerine sahip caddeler olduğunu yazmıştım. İnönü Mahallesi’nde Evren, Ulusu ve Celasun Caddeleri var. Buralar solcu mahalleler olarak bilinen yerler. Büyük olasılıkla 12 Eylül darbecileri solcuların üzerinden silindir gibi geçtiklerini anlatmak için, ibretlik koymuşlar bu cadde isimlerini. Ve bu utanç bugün hala buralarda yaşıyor!

        Size iyi bir haberim daha var sevgili okurlar: Fatih’in önceki ve şimdiki Belediye Başkanları gibi, dün de Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz aradı.

        Öncelikle bu isimlerin caddelerde yaşatılmasını yanlış bulduğunu belirterek başladı sözlerine. "Biz daha önce ilçe meclisi olarak bu konuyu konuşmuştuk fakat değişikliğin Büyükşehirde yapılması gerekiyor, biz talep edeceğiz, onay oradan gelecek" dedi.

        Ataşehir Belediye Meclisini hemen toplayacak ve konuyu gündeme getirecek Başkan Vekili Yılmaz. Kısacası Ataşehir Belediyesi’nde de düğmeye basıldı. Oradan değişiklik onayı için konu Büyükşehir Belediye Meclisine gelecek. 12 Eylül darbecilerinin isimlerinin yerine ne konması gerektiğine de Ataşehirlilere sorularak karar verilecek. Ataşehir Belediyesine de hassasiyeti için teşekkürler…

        Bu sürecin de takipçisi olacağım. O tabelalar sökülüp yerine darbecileri değil, demokrasiyi ve özgürlüğü çağrıştıran isimler konana kadar bu işin peşini bırakmayacağım.

        ***

        Buca Belediyesi Çevik Bir Meydanı’ndan memnun mu?

        Başka bir utanç vesikası da Buca’daki Çevik Bir Meydanı. 28 Şubat’ın sembol ismi Çevik Bir bu meydanda onore edilmeye devam ediliyor. Dün, Buca’nın belediye başkanı ve aynı zamanda İzmir’in en sevilen belediye başkanlarından olan merhum Ahmet Piriştina’nın oğlu Levent Piriştina’ya seslenmiştim.

        Ancak henüz Buca’dan bir ses yok. 28 Şubat Darbesini kınadığını söyleyen CHP, yoksa alttan alta yine 90’lardaki pozisyonuna mı döndü? Seçilmişlere generallerin müdahalesini, dindarlar ve Kürtler olmak üzere toplumun birçok kesimine 28 Şubat'ta yapılan zulümleri destekliyor mu?

        Öyle olmadığını umuyorum, Buca Belediyesi’nin de bu meydanın ismini demokrasiye ışık tutacak bir isimle değiştireceğini düşünüyorum.

        ***

        Dağ, taş, sağ, sol Evren Caddesi!

        Meğer ne çok yere ismini kazımış Kenan Evren… Bakın bu fotoğraf da Sarıyer FSM Mahallesi'nden geldi. ‘Evren Paşa Caddesi’.

        Bu da Maltepe, Fındıklı Mahallesi’ndeki ‘Evren Caddesi’

        Bu gidişle memleketteki darbeci sokak ve cadde isimlerini araştıran dev bir kalabalık oluşacak, her yerden vatandaşlar yağdırıyorlar. Öyle çok ki, gönder gönder bitmiyor…

        ***

        Manisa’daki sanayi sitesi

        Yine sizlerden gelen bir bilgi: Manisa’daki sanayi sitesinin ismi ‘Kenan Evren Sanayi Sitesi’ imiş. Manisa Evren’in memleketi, bu sebeple verilmiş olsa gerek... Bunun da hemen değiştirilmesi gerekir.

        ***

        Bu da Çanakkale’den

        Sevgili okurlar, Türkiye’nin dört bir yanından ulaştığım sizler benim için çok kıymetlisiniz. Bu köşe her yerden okunuyor, bana çok güzel geri dönüşler oluyor.

        Çanakkaleli bir okurum da Lapseki’de, 18 Mart Köprüsünün Anadolu ayağında 12 Eylül Sokağı olduğunu söylüyor ve bunun değiştirilmesini talep ediyor. CHP’li Çanakkale Belediyesi ve AK Partili Lapseki Belediyesi’ne de buradan sesleniyorum: ‘12 Eylül Sokağı’ diyerek bütün Türkiye’nin üzerinden geçmiş kanlı bir darbeyi onore eden bir ismi derhal değiştirin. Bu utancın bugüne kadar kalması dahi kabul edilemez!

        AK Partili, CHP’li, MHP’li, bütün illere, ilçelere ve belediyelere sesleniyorum: Bu konuda geniş çaplı bir araştırma yapın, 31 Mart seçimlerine giderken ‘darbecilerden arındırılmış sokak ve caddeler’ projesine destek verin, emin olun isminizi hem sandığa hem de tarihe yazdırırsınız…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar