Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİYASETİN yakın gelecekteki tartışma konusu dün itibarıyla netleşti.

        Görünen o ki öncelikli konu dün TBMM Başkanlık Divanı’nda tartışmalar arasında alınan karar doğrultusunda gerçekleşecek RTÜK’e bir üye seçimi olacak.

        İkincisi de ileri sürüldüğü gibi Çarşamba günü Meclis’e sunulması durumunda başörtüsü ve aile konusunda AK Parti’nin getirmeyi planladığı iki maddelik Anayasa değişikliği…

        Hemen belirteyim, CHP ve İYİ Parti bu konudaki tutumunu netleştirdi, Anayasa değişikliği konusunda Cumhur İttifakı’nı Meclis’te yalnız bırakacak; tutum almayacak…

        CHP Meclis’e sunduğu yasanın ele alınmasını öncelerken, İYİ Parti de bu denli çok sorun varken, öncelikli konulara odaklanılması, Anayasa değişikliğinin gelecek döneme bırakılması gerektiğini belirtip, tutum almayacak.

        SÜREKLİ GİTTİ GELDİ…

        AK Parti’nin, demokratikleşme, daha fazla özgürlük ve refah mottosuyla hazırladığı Seçim Vizyon Belgesi, son üç gündür gazetecilerin ve muhalefetin de daveti üzerinden konuşuluyor.

        Anlaşılan o ki AK Parti, bunu parti değil de “Krizlerin yaşandığı dünyada Türkiye’nin güçlü liderle sorunları aşması gerektiğine vurgu yapacağı bir devlet vizyonu” olarak sunmak istiyor.

        Öncelikle 6’lı masanın bu davete icabeti söz konusu olmayacak.

        Daha ilerisi, yakın gelecekte AK Parti ile İYİ Parti arasında RTÜK nedeniyle ciddi bir tartışmanın da dün kapısı aralandı.

        Boşalan bir üyelik aylardır milletvekili sayısındaki farklılık dolayısıyla iki parti arasında gidip geliyordu.

        İYİ Parti’nin gösterdiği adayın seçilmesi söz konusu iken RTÜK Başkanlığı TBMM’ye başvuruyu göndermemişti.

        Bir süre bağımsız kalan milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin katılımı ile hak AK Parti’ye geçmişken, bir gün sonra Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Fakıbaba’nın katılımı ile üyelik hakkı İYİ Parti’ye döndü.

        “BU BİR GASPTIR…”

        Bu tablo içinde dün TBMM Başkanlık Divanı toplandı.

        Toplantıda bugünkü Meclis aritmetiği yerine, RTÜK üyesinin istifa ettiği 1 Temmuz’un esas alınması gerektiğine hükmedildi.

        O tarihte AK Parti’nin 5’inci üyelik hakkını elde ettiğine karar verildi.

        İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, dün sohbet ederken, “Bu bir gasptır…” dedi ve kanunun tanınmadığını belirtti.

        RTÜK Kanunu, üyeliklerin boşalması halinde yerine yapılacak seçim için “siyasî parti gruplarının hâlihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır” hükmünü taşıyor.

        ANAYASAYI DA ETKİLER

        Siyasetin bu gerilimine, CHP’nin yasa önerisine AK Parti’nin Anayasa atağıyla yanıt verdiği iki maddelik değişiklik de eklenecek.

        AK Parti Çarşamba günü iki maddelik Anayasa değişikliğini Meclis’e sunacağını ve TBMM’de değişiklik için yeterli çoğunluğu bulunmadığı için, muhalefetten destek istemek amacıyla tura çıkacağını açıklamıştı.

        CHP başörtüsü konusunda ilk adımı kendilerinin attığını, Anayasa’nın aile ile ilgili maddesinde yapılacak düzenlemeye eklenmek istenen, “kadın-erkekten oluşur” hükmüne de zaten Medeni Kanun’da da bu şekilde yer aldığı için karşı çıkmayacakları yönünde eğilim belirtmişti.

        Yine de gelen metne bakacaklarının altını çizmişti.

        “KAPANANA DEĞİL, KANAYANA BAKALIM…”

        İYİ Parti ise düne kadar tutumunu netleştirmemiş, “metin geldiğinde tutumumuzu açıklarız” yaklaşımı sergilemişti.

        İYİ Parti son gelişmeler karşısında dün itibarıyla tutumunu netleştirdi.

        Önce İYİ Parti lideri Akşener, Kapanan yaralarla değil, kanayan yaralarla uğraşalım. Anayasa gelecek Meclis’in konusu olmalı” deyip tutumunu netleştirdi.

        İYİ Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu’na tutumlarının ne olacağını sorduğumda yanıtı aynen şöyle oldu:

        “Genel Başkanımız da net söyledi. Yeni Meclis Anayasa için ne yapması gerekirse yapar. Bugün enerjimizi çözülmüş konular yerine, kanayan yaralara harcamalıyız. Temel olarak biz bu konuya değil, siyasetin tavrına, başörtüsünü siyasi istismar konusu yapılmak istenmesine muhalifiz. Bundan beslenenlerin önüne geçmeliyiz…”

        Görünen o ki İYİ Parti bu tartışmanın içine girmeyecek.

        CHP de bu kapsamda dün itibarıyla tutumunu tam anlamıyla netleştirdi.

        CHP: BU TOPA GİRMEYİZ

        CHP Grup Başkanı Engin Altay, dünkü sohbetimizde verdikleri yasa teklifinin TBMM’de beklemekte olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

        “Onların kanun teklifimizi sulandırmanın nedeni olmayız. Kanun teklifimiz duruyor, gelsinler hemen geçirelim. Anayasa konusunda gelirlerse kendilerini dinleriz ama onlarla birlikte bu topa girmeyiz…”

        HDP’nin bu konudaki tutumu net değil.

        Ancak aile konusundaki yaklaşıma da HDP baştan beri olumlu bakmıyor.

        AK Parti, MHP ve BBP’nin değişiklikleri en azından referandumlu geçirebilmesi için gereken 360 üzeri oyu yok; 25 milletvekiline daha ihtiyacı var.

        Partilerin bu tutumu devam ettiği sürece de Anayasa değişikliğinin Komisyon’dan öte gitmesi mümkün değil…

        Eğer Genel Kurul’a gelip reddedilirse bir yıl içinde tekrar getirilmesi de söz konusu olamaz…

        Cumhur İttifakı diğer partilerden milletvekili desteği ile 25 oy daha bulursa da bu kez üçlü sandık ihtimali artar…

        Siyaset sandık yaklaştıkça saflarını daha da sıklaştırırken, seçmen tabanında birbirini sıkıştıracak hamlelere de gebe duruyor…

        Karışık bir iş vesselam…

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar