Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

CHP lideri Kılıçdaroğlu bir süredir Millet İttifakı bileşenlerin sayısını attırmak ve işbirliğini daha sıkı tutmak için önemli stratejiler izliyor.

Daha önce de belirttim, önce parlamenter demokratik sisteme dönüş ile ilgili cepheyi büyüttü, bu konudaki ilke ittifakını sağladı.

Ki bunda İYİ Parti lideri Akşener’in varlığı ve katkısı büyük oldu.

Ardından aynı olaylara aynı cümlelerle tepki gösterilmesini sağladı, söylem ittifakını oluşturdu.

Ardından karşılıklı ziyaretlerle toplumun düşünsel algısında en önemli yeri oluşturan, hatta bunun üzerinden okuma yapmasını sağlayan fotoğraflar verdi; görsel ittifakı sağladı.

Hem Akşener, hem de kendisi yeni kurulan Gelecek ve Deva partilerini ziyaret ederek geleceğe dönük sinyal verdi.

Dün de kongresini yeni yapmış olmasını gerekçe göstererek İYİ Parti’yi ziyarete gitti ve yine Akşener ile birlikte yeni bir sürecin kapısını araladı, erken genel seçim çağrısında bulundu.

Görüşmeye her iki partiden de katılanlarla konuştum, aslında sohbet sırasında erken genel seçime yönelik konuşma olmamış.

Ağırlıklı olarak ekonomideki gidişat değerlendirilmiş, AK Parti’deki istifa süreçlere ele alınmış ve reform paketinin beklendiği gibi çıkmasının olanaksızlığına vurgu yapılmış.

AK Parti Grubu saat 12.00’de başlayacağı için Erdoğan kürsüye çıkmadan görüşmenin sonlandırılması ve böylece ekranlarda basın toplantılarının yer bulmasını sağlamak amacıyla ziyaret de kısa tutulmuş.

Sordum, iki lider basın toplantısı hazırlığını yapmak amacıyla sadece 5 dakika kadar baş başa kalmış; geri kalan süre içinde toplu görüşülmüş.

Basın toplantısında iki liderin erken genel seçim çağrısında bulunduklarında bazı CHP’lilerle sohbetteydim.

Geçmişte her iki liderin erken seçim çağrısı yaptığını kayda geçirdiler, ancak bu denli baskın dile getirilmesini iktidara verilmiş bir mesaj olarak değerlendirdiler.

Ancak erken seçimin olması için koşulların da oluşması gerekir.

UFUKTA SANDIK GÖRÜNMÜYOR

Bunun için de üç konu önemlidir...

İlki ekonomik durum ki, ne iktidarı dinamik tutacak kadar iyi ne de muhalefeti iktidara taşıyacak kadar kötü…

Herkes maaşını alıyor, alışverişini sıkıntılı da olsa yerine getirebiliyor; hatta dişinden tırnağından arttırıp, taksitle de olsa 10 bin lira üzerindeki cep telefonunu satın alma gücünü koruyor.

Dolayısıyla piyasanın ve vatandaşın cep bütçesinin seçimi zorlayacak tarafı yok.

İkincisi parlamento çoğunluğudur ki AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı bileşenleri olarak sağlam duruyor; parlamento çoğunluğuna yönelik bir kritik eşiğe inmiş dahi değiller.

Sonuncusu da hükümet içi sorunlar; yeni sistem zaten buna izin vermiyor…

Seçim mevsimine erken girildiği doğrudur, ancak sandığı henüz ufukta görünmüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar