Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Türkiye'nin son dönem sergilediği askeri diplomasi dikkate alınırsa, geçmişten gelen alışkanlıkların tamamının terk edildiği söylenebilir.

Çağın getirileri, hem de içinde bulunduğu coğrafyanın hareketliliği dikkate alındığında, zaten geçmişte uyguladığı uluslararası ilişkilerle yol almasının olanağı da yoktu.

Belki fark etmiyoruz, ancak bir an durup bakıldığında Türkiye'nin anlık kaç noktada hem askeri hem de diplomatik hareketlilik içinde olduğu görülebilir.

Örneğin Kuzey Irak Haftanin bölgesine dün gece yarısı yapılan kara operasyonu…

36 YILDA 23 OPERASYON

Irak bölgesine ilk gerçekleşen sınır ötesi operasyon olan 27 Mayıs 1984’tekinden bugüne kadar çeşitli isimler altında 23 operasyon yapıldığından söz edilebilir.

Hatta 35 bin asker ile 1995’te yapılan Çekiç ve 10 bin asker ile 2008’de gerçekleşen Güneş harekatlarından da bahsedilebilir.

Veya en son iki yıl önce 11 Mart’ta gerçekleşen Kararlılık Harekatına da atıf yapılabilir.

Ne olursa olsun Türkiye son dönemdeki kadar geniş kapsamlı coğrafyada aynı anda harekatta bulunma kapasitesini gösteremedi.

Irak ile başlayıp Suriye ile devam eden ve son olarak Libya’ya uzanan askeri harekatların hepsi yeni bir deneyim getirdi ve biri diğerine eklenince oldukça planlı, birbirinden etkilenmesi mümkün olmayan, hatta bazılarında birbirini destekleyen bütüne dönüştü.

Bunun en iyi örneği de dün yaşanan…

Gece yarısı Irak’a geniş kapsamlı kara harekatını başlatırken, aynı saatlerde Barış Pınarı bölgesine askeri sevkiyat gerçekleştiriyor, İdlib, Al Bab ve Afrin’de ortaya çıkan karşı atakları daha harekete geçmeden önleme faaliyetinde bulunuyordu.

Aynı saatlerde Dışişleri ve Maliye bakanları ile Cumhurbaşkanı Danışmanı ve MİT Başkanı Libya’da resmi hükümetin Başkanı Saraç ile buluşup olası ateşkes görüşmelerinde alınacak tutumu belirliyordu.

ATEŞKES ARAYIŞI

Rusya’nın 15 Haziran gece yarısı uygulanması konusunda önerdiği, ancak Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygun’un son anda gelmekten vazgeçirilmesiyle ateşkes anlaşması askıda kalmıştı.

Rusya’da hükümete yakın yayın kuruluşları biraz süre geçtikten sonra ateşkes anlaşmasının imzalanacağı konusunda iddialı; ancak dünkü görüşmeden alınacak sonucun şartları belirleyeceğini söyleyebilirim…

Diplomasi bir yandan dün bu adımı atarken, Ege’de Türkiye’nin sondaj gemilerini ve Libya ile varılan anlaşma gereği deniz yetki alanına müdahale olmaması için de bir başka güç koruma görevini yapıyordu.

Bu denli çok noktada geniş kapsamlı operasyonu ancak büyük güç sahibi devletler yapardı.

Son dönem Türkiye de bunların arasına eklendi…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar