Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleriyle ilgili yasal düzenlemenin tartışması daha da hararetlenecek gibi görünüyor.

Anımsanırsa, Diyanet İşleri Başkanı’nın zina, eşcinseller ile ilgili konuşmasına Ankara Barosu’nun tepki göstermesi üzerine tartışma başlamıştı.

AK Parti de bu kapsamda daha önce de gündemine getirdiği baroların da arasında bulunduğu düzenlemeyi yapma kararı almıştı.

Önce baro seçimlerinin çarşaf liste yerine nispi temsil ile yapılmasına karar verildi, sonrasında bundan vazgeçildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da önceki gün yaptığı açıklamada bu duruma dikkat çekip, 85-90 avukatın bir araya gelmesiyle “çoklu baro” kurulmasının önünü açacak düzenlemeyi haftaya TBMM’ye getireceklerini açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği’nin öncülüğünde önceki gün 31 ilden gelen baro başkanlarının Ankara’da Adalet Bakanı ile yaptığı görüşme sırasında gelen bu açıklama dikkat çekti.

Baro başkanları Bakan Gül ile görüşmelerinin hemen ardından TBMM’ye geçip, Özkan ve diğer Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile 3 saati aşan görüşme yapmışlar.

Öncesinde Kamu Ombudsmanı Şeref Malkoç, sonrasında da CHP ve HDP yöneticileri ile buluşan baro başkanları, dün de MHP ve İYİ Partili yetkililerle görüştüler.

BAYBURT’TA 30 AVUKAT YOK

Baro başkanları AK Parti Grup başkanvekilleri ile görüşmelerinde çıkabilecek sorunlara işaret etmiş.

Baroların yapısı yerine, avukatların sorunlarına odaklanılmasını, CMK’dan kaynaklanan zorunlu müdafi ücretlerinin düşüklüğüyle ilgilenilmesini istemişler.

Bir ilde baro oluşturmak için 30 avukatın bulunması gerektiğini de anımsatıp, “Bayburt’ta olmadığı için Gümüşhane Barosu ile birlikte hareket etmek zorundalar” anımsatmasını yapıp, birden çok ilde avukat sayısında yaşanan azlığa vurgu yapmışlar.

Sadece büyükşehirlerde bir düzenleme yapılmasının da Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturacağını belirtmişler.

HAKİMLER VE SAVCILAR DA AYRI ÖRGÜT İSTERSE

Avukatların farklı barolara ayrılması halinde ilerde hakim ve savcıların da benzer şekilde farklı kurullarda yer alma isteğinin ortaya çıkabileceğine de dikkat çekip, bu tür çoklu baro örgütlenmesinin yaratacağı olumsuzlukları anımsatmışlar.

Bir hafta içinde düzenlenip getirilecek bir kanunun yaratacağı sıkıntılar konusunda da uyarıda bulunup üzerinde uzun süreli tartışılması gerektiğine vurgu yapmışlar.

TÜRKİYE İBARESİ HATIRLATMASI

Bu aşamada ilginç bir gelişme yaşanmış, baro başkanları Ankara’da 10 bini aşkın avukatın toplandığı 24 Şubat 2018 günü hatırlatmasında bulunmuş.

Sözünü ettikleri Türk Tabipler Birliği’nin Zeytin Dalı Harekatı hakkında “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklaması sonrası yaşanan gelişmeler.

O dönem Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP’den sert tepki gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da başındaki “Türk” ifadesinin Bakanlar Kurulu kararı olduğunu belirtip çıkarılması gerektiğini söylemişti.

Bununla kalınmayıp Barolar Birliği’nin başındaki “Türkiye” ibaresinin de kaldırılması için adım atılmıştı.

10 BİN AVUKATIN GÖSTERİSİ

Bunun üzerine baro başkanlarının çağrısı üzerine 10 bini aşkın avukat 24 Şubat 2018 günü Ankara’da buluşmuştu.

Ancak buluşmanın sabahında TBB Başkanı Feyzioğlu’nun Başbakan Yıldırım ile görüşüp, “Şimdi 10 bin avukat geldi, böyle giderse yarın 100 bin gelir” deyip atılan adımın geri çekilmesini istediği ortaya çıkmıştı.

Başbakan Yıldırım’ın “Fazla kurcalamayalım” diyerek Türkiye ibaresinin kaldırılmasından vazgeçildiğini söylemesi üzerine avukatlar eylemlerini daha düşük tonda gerçekleştirmişti.

AK Parti ile yapılan görüşmede bu durum anlatılmış, çoklu baro sisteminin yaratacağı tepkiden söz edilmiş,

Kanunun hazırlanmasına desteğe hazır oldukları da kayda geçirilmiş.

AK Parti yöneticileri, “Mutlaka şöyle olacak diye bir fikrimiz yok, görüşleri topluyoruz, ona göre karar vereceğiz” yanıtını vermiş.

Baroların bu yılın Ekim ayında, Türkiye Barolar Birliği’nin de gelecek yılın Mayıs ayındaki seçimi dikkate alındığında kanun düzenlemesinin Ekim sonrasına kalma ihtimali düşüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar