Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Yakın siyasi tarihe tanıklık etmiş en önemli hafızalardan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Yanlış bilip yazıyorlar” demese, bilgi dağarcığımda yeri yoktu…

Ne zaman vekil transferi konusu açılsa, hükümet kurmasına destek için CHP lideri Ecevit ile Güneş Motel’de buluşan 11 Adalet Partisi milletvekili akla gelir, tartışma da onun üzerinden yürürdü.

Akil hukukçu, yakın tarihin en önemli hafızalarından Çiçek, sohbetimizde bu duruma dikkat çekti ve “Onbirler olayından bir yıl öncedir ilk vekil transferi. Yapan da merhum Demirel’dir” diye söze girdi.

“Hatta bir diğer partiye grup kurdurmak için vekil transfer edilmesindeki ilk hadisedir” deyip, beni 6 Ocak 1976’ya götürdü…

Sözünü ettiği, İkinci Milliyetçi Cephe (MC) hükümetinin ittifak bileşenlerinden Cumhuriyetçi Güven Partisi’nden bir milletvekilinin ayrılmasıyla TBMM’de grup özelliğini kaybetmesi sonrası yaşanan gelişmeler.

DEMİREL RİCA ETTİ

Çiçek, o tarihte bir siyasi partinin TBMM’de grup kurabilmesi için 10 milletvekiline ihtiyacı olduğunu anımsattı ve sözlerini sürdürdü:

“II. MC hükümetinin bileşeni Güven Partisi’nin 10 milletvekili vardı biri istifa edince grup kurma hakkını kaybetti. Bu hükümetin komisyonlardaki sayısal üstünlüğünün de yitirilmesi anlamına geliyordu. Bunun üzerine AP Genel Başkanı Demirel, partisinin Yozgat Milletvekili Mustafa Asri Ünsür’den rica etti, AP’den istifa ettirip, Güven Partisi’ne katılmasını sağladı ve tekrar grup kurma hakkını kazandı…”

Cemil Çiçek, “transfer veya kiralık vekil” adı verilen uygulamanın sadece bugün değil, yarım asır kadar öncesinde de uygulandığını belirtti.

“Siz ne kadar kanun çıkarıp engellemeye çalışırsanız çalışın, önüne geçemezsiniz” deyip devam etti:

“Milletvekili istifası kendi özgür iradesiyle olur. Anasaya’ya madde konuldu önüne geçmek için geçilebildi mi? Dönüp dolaşıp bir başka yolunu buldu ve yine o partiye geçti. Bunu doğru bulduğum için söylemiyorum, sadece kanunla engellenmesinin imkansızlığını anlatıyorum…”

O GÜN YAŞANANLARIN AYNI

Çiçek ile sohbetimiz sonrası TBMM tutanaklarına girdim ve o gün yapılan tartışmalara baktım.

Bugünün Meclisi’nde tartışmaya konu hangi cümleler varsa aynısı tekrar edilmiş.

Hatta ABD’nin bu işin gerisinde olduğuna dahi vurgu yapılmış, küfürler havada uçuşmuş.

Ekteki TBMM tutanağında da görüleceği gibi dönemin DP lideri Ferruh Bozbeyli de desteğini verdiği II. MC hükümetinin ortağı CGP’ye milletvekili Ünsür’ün geçişiyle ilgili tezkerenin TBMM’de okunup işlemin tamamlanması için epey çaba göstermiş.

Bugün yaşanan ne varsa o gün de farklı bir gelişme olmamış…

Boşa dememişler tarih tekerrürden ibarettir diye…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar