YÖK uzlaşısı
Mini Anayasa konusunda ortaya çıkan uzlaşı zemininin tamamlanacağı konusunda siyasi partilerde kaygı yok.
Öyle ki, “yargı” merkezli olması planlanan mini paketin genişletilme olanağı dahi var.
Önceki gün yapılan toplantıda bu konuda bir mutabakata da varılmış, darbe girişimini yaratan kurumlar ve konularla ilgili Anayasa değişikliğinin de ele alınmasında anlaşma sağlanmış. Buna göre darbeyi üreten nedenleri ortadan kaldırmaya dönük olmak kaydıyla yargı dışında kalan kurumlara ilişkin de düzenleme yapılabilecek.
Ancak vurgulandığı gibi paketin ana iskeletini 5 ile 10 madde arasında kalacağı öngörülen yargı oluşturacak.
PAKETİN OMURGASI
Bu alanda yapılacaklar da biliniyor.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda varılan mutabakat, değiştirilecek maddelerin ana aksını oluşturuyor.
Başında da askeri yüksek yargının kaldırılmasını öngören düzenleme ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısını ikiye ayıran değişiklik geliyor.
Siyasi partiler, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda bu iki konuda detaylarda uzlaşma sağlayamamış olsa da ana ilkede buluşmuştu.
Örneğin, CHP, MHP ve o dönemdeki adıyla BDP, askeri yüksek yargı kurumlarının kaldırılmasını AK Parti gibi desteklerken, disiplin cezalarına bakmak üzere bir askeri mahkemenin bulunmasını önermişti.
HSYK’nın hâkimler ve savcılar olmak üzere ikiye ayrılması konusunda bütün partiler uzlaşırken, üye seçiminin hangi esaslara göre yapılacağında anlaşmaya varılamadığı için madde mutabakat metni dışında kalmıştı.
Örneğin, kurul üyelerinin TBMM’deki seçiminde AK Parti “beşte üç” çoğunluk aranmasını isterken, muhalefetin tamamı bunun “üçte iki” olmasında ısrar ediyordu.
Görünen o ki salı günü buluşacak mini paketi hazırlayacak heyetin cuma gününe kadar sürecek çalışmasından metin çıkma olasılığı yüksek.
NEDEN OLMASIN?
Bu durumda Meclis’in 10 gün daha çalıştırılıp Anayasa değişikliğini gerçekleştirerek tatile girmesi sağlanabilir mi?
Muhalefet sadece bayram tatiliyle kalınmasını, bu aşamada OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ların da Meclis onayına sunulmasını istiyor.
Bununla birlikte mini Anayasa paketi görüşmesinde önceki gün iktidar tarafından da sürpriz öneri gelmiş.
Başta da belirttiğim gibi yargı merkezli olmakla birlikte, “darbe girişiminde” bulunanların örgütlendiği bir diğer alan olan üniversitelere de el atılmasında fayda olduğuna vurgu yapılmış.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda üzerinde geniş uzlaşı sağlanan Yükseköğretim Kurulu ile ilgili maddenin de değiştirilmesini önermiş.
Muhalefet de buna destek vermiş, “ortaya çıkan yangının söndürülmesi için aciliyet kesbedilen hususlar” arasına YÖK maddesi de eklenmiş.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda YÖK’ün bir danışma kurulu haline getirilmesine tüm partiler katılırken, HSYK’da olduğu gibi üye seçiminde uygulanacak oranlarda anlaşmazlık çıkmıştı.
Şimdi bunda da anlaşma sağlanması halinde Türkiye, 7 Ağustos’ta Yenikapı’da yakaladığı uzlaşıyı yasama organına da taşımış olur.
Siyasetin yaratacağı uzlaşı kültürü de Türkiye’ye daha kolay serpilir...
- Orta Doğu'nun sinir uçları…1 gün önce
- Trajik zihin…3 gün önce
- Dünyanın konsültasyon raporu...5 gün önce
- Fetvasını arayan İran…1 hafta önce
- Gençleşemiyoruz...1 hafta önce
- Mr. Fico…2 hafta önce
- Elektrikli otomobil savaşı...2 hafta önce
- Anneler günü…2 hafta önce
- Güç savurması…3 hafta önce
- Nüfus kalmayınca3 hafta önce