'Çözüm masasına hemen dönülmeli'
“Terör unsurlarıyla anlaşma yapılabilir, barış tesis edilebilir. Terör lanetinden acılar çekmiş birinci elden söylüyorum... Türkiye çözüm sürecini tekrar başlatmalı...”
Sözün sahibi İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore...
Aslında büyükelçilikteki buluşmamızın amacı bu konuları konuşmak değildi.
İngiltere’nin Türk hükümeti ile ortak yürüttüğü Sermaye Piyasası Raporu ve katılım sigorta şirketi Lloyd’s of London’ın Türkiye’ye girme kararına ilişkindi.
Aslında Lloyd’s’un Türkiye’de faaliyet göstermesine olanak sağlayan yasal düzenleme geçen yıl Meclis’e gelmiş, AK Parti milletvekilleri torba yasadan son anda çıkarmış, Bakan Babacan’ın tepkisine neden olmuştu.
İngiltere şimdi bu sürecin sona erdirilmesini bekliyor.
PUTİN’İN ÇABASI
Moore da Rapor’u anlatırken finans alanındaki ortak yatırımların getireceği yararlara işaret etti.
Londra Borsası’nın doğu yakasında Singapur, Tokyo’ya kadar başka bir finans merkezinin olmadığını anımsattı.
Dubai’nin yerel pazarı olmayan, denizaşırı yapısına dikkat çekti.
İroni yüklü şu cümlesi ise önemliydi:
“Birkaç yıl önce İstanbul’un finans merkezi olma yarışında Moskova öne çıkmıştı. Son dönemde Putin, Moskova’nın İstanbul’a rakip olamaması için başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor...”
Finans konusunda 18-19 Şubat’ta konferans düzenleneceğini, İngiltere’den bir bakanın da katılacağını açıkladı.
Lloyd’s of London Başkanı’nın da Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirdi.
“Türkiye’nin reformları gerçekleştirmesi, yatırımcıya güvende olduğunu hissettirecek hukukun üstünlüğünü göstermesi gerektiğini” de vurguladı.
BİRİNCİ ELDEN
Bu aşamada, “sermayenin nazlı ve ürkek” yapısına dikkat çekip Suriye üzerinden terörün finans üzerindeki etkisini anımsattım.
Büyükelçi Moore’un yanıtı şöyle oldu:
“Güneydoğu’da PKK’nın terör eylemlerine başlamış olmasıyla ciddi sıkıntı yaşanıyor; karşı önlemler alınmasıyla da dinamiklerin değiştiğinin farkındayız. Suriye’deki çatışmalar da resmi zor hale getiriyor.”
Bu gerekçelerin “yatırımcı tezlerine yardımcı argümanlar olmadığını” belirtip devam etti:
“Ülkedeki Kürt kesimiyle diyalog, ateşkes için tekrar girişim olmalı... Tabiî ki kesinlikle terör unsurlarıyla da anlaşma yapılabilir, barış tesis edilebilir. Bunu birinci elden söylüyorum. Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda teröründen, lanetinden çok acılar çekti. Şimdi dini istismar eden radikal unsurlardan sıkıntısı var. Bütün bunlara rağmen Londra’yı dünyanın bir numaralı finans merkezi yapmayı başardık.”
İngiltere Başbakanı Cameron’un baharda yolsuzlukla mücadele konferansı düzenleyeceğini açıkladı.
Kamu ihalelerinde soru işareti kalmaması için “yolsuzlukla mücadelenin, eşit oyun sahasının kurulması açısından önemli unsur olduğuna” vurgu yaptı.
KOBANİ ZİYARETİ
İngiltere, ABD ve Fransa’dan bazı diplomatların Kobani ziyaretini anımsattım; bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Cenevre’de muhalifler arasında PYD’nin bulunmaması gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını bildirdi.
Ancak, “PYD’nin Suriye’deki gelişmelerde etkin rol oynaması konusunda Türkiye ile farklı düşündüklerini” belirtip ekledi:
“PKK ile PYD bağlantısının bilincindeyiz. Ancak PYD, Suriye’deki resmin önemli parçalarından biri; DAEŞ’in Kuzey Suriye’den çıkarılmasındaki mücadelede önemli adımlar attı. Onlarla görüşüyoruz, ABD de DAEŞ ile mücadelesinde PYD’ye doğrudan destek sağlıyor.”
PKK ile mücadelesinde Türkiye’ye Avrupa’da destek veren en önemli ülke olduklarını anımsatıp devam etti:
“PKK, terör örgütü, ama Türkiye’nin güneydoğusunda diyalog ortamını da başlatması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz terörle Kuzey İrlanda’da acı deneyim yaşadık. Nihayetinde fark ettik ki gerçekle yüzleşmek durumundayız. Terörü yenebilmek için IRA ile müzakere yapmak durumunda kaldık. Her ülkenin deneyimleri ve yapısı farklıdır, Birleşik Krallık da Türkiye ile aynı değil. Türk hükümetine reçete vermeye kalkışıyor değilim. Şu bir gerçek ki barışın tesis edildiği, güvenliğin sağlandığı, refaha erişmiş bir Türkiye, Birleşik Krallık’ın faydasına olacaktır.”
Moore, sohbeti şu cümle ile noktaladı:
“Tabii ki en önemli unsur PKK’nın ateşkes ilan etmesi.”