Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’de çok tartışıldı Video Hakemlik Sistemi (VAR). Dünya’da da yankıları büyük oldu. Belki hayata geçirilmesi için çok tereddüt de edildi ancak uygulamaya konuldu bile. Hem de Dünya Kupası finallerinde... Öncesi de var ama böylesine önemli bir turnuvada uygulanması, başka bir anlamlı oldu... Karşı olduğunu söyleyenler, VAR’ın futbolun doğasına aykırı olduğunu ileri sürüyor ve şiddetle itiraz ediyordu. Ancak futbol cinayetlerinin işlendiği, maçların bir takımdan alınıp başka bir takıma verildiği, şampiyonluğun hakem takdiri ile el değiştirdiği, güçlünün korunduğu nice müsabakalara şahit olduğumuz için biz hep adaletten yana olduk.

        ADALET İÇİN GÜVEN

        Varsın futbolun alışılagelmiş düzeninin dışına çıkılsın, isterse oyuna birkaç saniye veya dakika ara verilsin hiç önemli değil... Daha önemlisi, en önemlisi, olmazsa olmazı adalettir ve bunu sağlamak da en önemli vazifedir. Bu tarafıyla Rusya’daki Dünya Kupası’nı çok sevdik ve tarihe en adil yönetimlerin yapıldığı bir şampiyona olarak geçti. Penaltı veya gol kararının haksız olduğuna inanan her takım, bütün dünyanın gözü önünde itirazını yapıyor, müsabaka hakemi anında değerlendirmeye alıyor, VAR odasıyla temas kuruyor ve eğer yanlışsa kararını değiştiriyor. Doğruysa da emin olarak devam diyor. Bütün bunlar da şeffaf bir şekilde herkesin ikna olmasına vesile oluyor. İran-Portekiz maçında; önce Portekiz sonra da İran lehine verilen penaltılar, bunun en güzel örneği... Ne İranlı’nın kafasında şüphe var, ne de Portekizli’nin itirazı... Yine de tam adalet sağlanabiliyor mu, tabii ki hayır!

        Ancak haksızlıklar, büyük ölçüde gideriliyor ve hatalar en aza inebiliyor... Bu da takımların FIFA, UEFA veya yerel federasyonlara kaybolan güveni geri getiriyor. Bir spor adamı olarak, bir futbolsever olarak ben bu uygulamayı çok sevdim. Adaletin tesisi, kaybolan güvenin geri gelişi için çok elzem olarak gördüm. Aynen devam.

        TÜRKİYE’MİZ ‘VAR’OLSUN...

        Şimdi sıra geldi Türkiye’de VAR sistemini, adil bir şekilde uygulamaya. Adil diyorum, zira bu konuda da tereddütlerim var... VAR bir sistem ama uygulayıcıları yine insanlar... Yani kenarda hakem hocaları, içeride de hakemin ta kendisi... Eyyam yapmak isterseniz, büyüklere yaranmak, seyirciye gülücükler saçmak hedefindeyseniz, zulmü VAR ile var etmeye devam edebilirsiniz... Üstelik verdiğiniz gayrimeşru kararları da, meşrulaştırabilirsiniz... Bu sebeple de biz, insan unsurunun zafiyetlerinin en acımasızca sergilendiği ülkemiz futbolunda VAR’a hep kuşku ile baktık... Dünya Kupası örneğinden hareketle, yeteneklerinden hiç kuşku duymadığımız, ancak çarpık sistemin yanlışlarına alet veya kurban olduklarına inandığımız Türk hakemliğinin, bu vesileyle çok iyi bir sınav verme fırsatı yakalayacağını düşünüyoruz.

        CÜNEYT ÇAKIR GERÇEĞİ

        Türk Milli Takımı’nın olmadığı Dünya Kupası’nda tek tesellimiz Cüneyt Çakır ve arkadaşlarının ülkemizi başarıyla temsil ediyor olması... Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi derken Cüneyt Çakır, en zorlu maçların üstesinden başarıyla geliyor ve Türk hakemliği adına adeta müthiş bir sınav veriyor... İnşallah yar finalde, finalde de görev yapar da 2002’den bu yana başarı adına yaşadığımız hasreti bir nebze de olsa dindirir.

        Gönül ister ki, dışarıda itibarı tavan yapan Cüneyt Çakır ve arkadaşlarının, artık Türkiye’de de güven duyulan bir konuma gelmesi. Bunun için de hem hakemlik müessesemize, hem de kulüplerimize, taraftarımıza ve tabii ki de medyamıza büyük görevler düşüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar