Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney ile sohbetimizde konu dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamalara da geldi.

Bakan Koca “İlaç firmaları eczanelerin kâr payını ödemiyordu. Eczane de bunu hastadan talep ediyordu. Şimdi eczacılara ilaç firmalarının vermediği kâr payını bakanlık olarak biz veriyoruz. Baremlerine zam yaptık. Artık katkı payı istenmeyecek. Ya da çok cüzi olacak” sözlerine de şüpheyle yaklaşıyor. “Katkı payı meselesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilaç firmaları arasındaki bir mesele. Eczaneler olarak biz sadece aracıyız. Buradan bir kazanım elde etmemiz söz konusu değil” diyor.

Eczacıların en büyük şikayeti ilaç fiyat kararnamesinde 13 yıldır değişiklik yapılmamış olması. En son 2009 yılının koşullarında yapılan hesaplama yönteminin değişmesini istiyorlar.

1 ila 10 lirası arası ilaçlarda daha yüksek kar payı alırken fiyat aralığı yükseldikçe eczacıların kar payı düşüyormuş. Düşük fiyattan ilaç artık pek kalmadığı için eczanelerin pek çoğu kapanma noktasına gelmiş.

“Son düzenlemeyle yüzde 2’lik bir artış yapıldı ama bu sorunlarımızı çözmenin yakınından bile geçmiyor. Her iki eczaneden birinin kredi borcu var. Bir bir iflas ediyorlar” diyor.

VİTAMİNLERE DENETLEME YOK

Eczaneler ilaç fiyat kararnamesinden şikayet ediyor, haklılar da fakat öte yanda bir başka haksızlık daha yaşanıyor.

Doktorların reçete ile yazdığı, özellikle salgın dönemlerinde sıkça kullanılan C ve D vitamini gibi yaygın ilaçlar, ilaç değil takviye gıda olarak nitelendiriliyor.

Ruhsatlarını da Sağlık Bakanlığı değil Tarım ve Orman Bakanlığı veriyor.

Bu durumda ne fiyat ne de doğru düzgün içerik denetimi yapılamıyor.

Örneğin X marka popüler bir C vitamini eczanede 150 liradan satılırken, aynı içerikte Y marka bir C vitamini onun yarı fiyatına satılabiliyor.

Doktorlar genellikle reçeteye ilaç markası da yazdığı için pek çok hasta pahalı bile olsa doktorun yazdığını alıyor.

Üstelik takviye gıda olduğu için Sağlık Bakanlığı kontrolünde olmayan bu ürünler belli hastalıklara iyi geldiği iddiasıyla reklam yapıyor. Kapsül, şurup, tablet gibi ilaç formunda satılıyor.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Üney bu meseleye de değindi.

"Tedavi beyanı ile satılan ve sağlık tehlikeleri yaratan bu ürünlerin satış izni ve ruhsat yetkisinin, geçmişte olduğu gibi, yeniden Sağlık Bakanlığı'na geçmesi gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Özetle bu başıboş tablodan ne hastalar mutlu ne de eczacılar.

Hem test kitleri hem de ilaç fiyatları ve ruhsatları konusunda kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç var.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar