Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Önceki gün eczanelerde Covid tespiti için hızlı antijen test kiti bulunmadığını, bulsanız bile satış fiyatlarının eczaneden eczaneye değiştiğini, arada fahiş farklılıklar olduğunu yazmıştım.

Bunun üzerine dün Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney aradı.

“Ben test yok, fiyat pahalı” derken, Arman Bey çok daha garip bir gerçekten bahsetti.

“Kübra Hanım o bahsettiğiniz testleri normalde eczaneler satamaz çünkü yasak. Ecza depolarından temin edilen bir ürün de değil. Tıbbi cihaz olarak geçiyor” dedi.

Meğer pandemi döneminin başında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 2020’de gönderdiği bir yazı ile bu testlerin eczanelerde satışı yasaklanmış.

Pozitif hastaların sayısı net olarak belirlensin ve kimlik takibi yapılabilsin diye başlangıçta böyle bir karar alınması mantıklıydı ama zamanla salgının etki gücü azaldıkça bu manasız bir yasak haline geldi.

Eczanelerin önemli bir bölümü talep olduğu için satmaya başladı.

Arman Bey “OECD ülkelerinin tamamında eczanelerde bu kitler satılıyor. Biz Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu'na ‘Bir karekod takip sistemi getirerek bu yasağı kaldırın. Barkod sayesinde kimlerin test aldığını görün, gerekirse sonuç bildirmeyi zorunlu hale getirin. Fiyatı da belirleyin, satalım’ dedik ama çağrımız yanıtsız kaldı. Oysa bugün internetten bile satılıyor” diyor.

Arman Bey “Eczanelerde satışı yasak olmasına rağmen internette bile satılıyor” deyince kontrol ettim. Ve fark ettim ki eczanelerde satılan aynı ürün kontrolsüzce ve neredeyse yarı fiyatına online alışveriş sitelerinde de satılıyor!

Eczanede satışı güya yasak ama internetten rahatça sipariş edebiliyorsunuz...

Bakanlık bu durumu biliyordur herhalde.

YERLİ VE MİLLİ KİTLER NEREDE?

Peki geçen yıl Ekim ayında Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşviki ile bazı meslek liselerinin COVID-19 hızlı antijen test kiti ürettiği duyurulmuştu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, antijen kitinin markasının 'BRS-CA' olarak belirlendiğini, seri üretim için çalışmaların başladığını, piyasadaki eş değer ürünlerin 3'te 1'i daha az maliyetle üretildiğini açıklamıştı.

Aralık ayında Emine Erdoğan bu çalışma ile ilgili bir tebrik tweeti atarak “Yerli ve millî antijen kiti üreten meslek lisesi öğrencilerimiz, sizler ülkemizin umudu ve gururusunuz. Sağlık Bakanlığı onayının ardından bu kitlerin ayda 30 milyon üretim kapasitesine ulaşacağını da memnuniyetle öğrendim” demişti.

Aradan 7-8 ay geçti. Yerli ve milli test kitlerinin akıbeti ne oldu? Sağlık Bakanlığı onay verdi mi? Seri üretime geçildi mi? Geçildiyse halkın uygun fiyattan erişimi sağlanacak mı? Test uygulayanlardan sonuçlarını bildirmeleri istenecek mi?

Bütün bu sorulara yanıt bekliyoruz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar