Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Konya Şehir Hastanesi'nde yaşanan doktor cinayetinin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bireysel silahlanmaya dikkat çekmiş, “Bugün bir hekim katledildi. Katil ruhsatlı silah taşıyordu belki ama ruhsatsız silahlarda da artış devasa” diye bir iddiada bulunmuştu.

Tartışma büyüyünce Emniyet Genel Müdürlüğü ruhsatlı silah oranını açıkladı.

Türkiye’de nüfusa oranla ruhsatlı silah oranı sadece yüzde 3’müş.

İtalya’da yüzde 11,5, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 8,3, Almanya’da yüzde 6,6, İspanya’da yüzde 6,3, Fransa’da yüzde 4,8 olduğunu göz önüne alınca dünyaya oranla iyi bir noktadayız.

Toplamda 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah varmış. Bunların da ağırlıklı çoğunluğunu güvenlik gerektiren mesleklere mensup kamu görevlileri taşıyormuş. Can güvenliği nedeniyle silah taşıyanların sayısı 53 bin 312’ymiş.

Ayrıca son 5 yıllık döneme bakıldığında ateşli silah ve kesici-delici aletle işlenen toplam olay ve bu olaylarda hayatını kaybeden kişi sayısında düşüş meydana gelmiş ki bu da iyi haber.

Fakat madalyonun bir de öteki yüzü var. Ruhsatsız olarak silah taşıyanların oranı nedir biliyor muyuz?

Ayrıca av tüfeklerinin internetten bile satışı bu kadar kolayken can güvenliğimizden ne kadar emin olabiliriz?

Bunun için birkaç araştırma sonucuna bakalım.

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 2019’da Gizem Pehlevan tarafından yazılan bir yüksek lisans tezine göre, 2016-2018 yıllarında kadın cinayetlerinin yüzde 52,8’i ateşli silahlarla işlenmiş. Üstelik bu silahların yüzde 83,9’u ruhsatsızmış.

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2019’da yayınladığı ve son 10 yılı kapsayan suç istatistiklerine bakıldığında ruhsatlı ateşli silahlarla işlenen suç sayısının 25 bin 547, ruhsatsız ateşli silahla işlenen suç sayısının ise 159 bin 123 olduğu görülüyor. Yani ruhsatsız silahla işlenen suçlar, diğerinden 5 kat daha fazla!

Bu tablo karşısında ruhsatlı silahlarda meydana gelen azalmaya bakarak sevinmemiz mümkün değil.

Bireysel silahlanma konusunda keşke Çin’i örnek alabilsek. Çin’de silah taşımak veya bulundurmak tamamen yasak, devlet ruhsat vermiyor. Hatta polisler bile üstlerinde silah taşımıyor. Yalnızca özel kuvvetlere izin var.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar