Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinin başlatılmasına "Evet" demesinin ardından gerçekleşen Biden-Erdoğan görüşmesinin somut tek meyvesi F-16 meselesi gibi görünüyor.

Fakat o da garanti değil. Kasımda yapılacak ara seçimde Demokratların kaybetme olasılığı çok yüksek. Bu tabloda Biden istese bile kongreden Türkiye’ye F-16 satışına onay çıkması zor. Cumhuriyetçilerin de "Tamam" demesi lazım.

Bu gerçeği belli ki Biden da dillendirmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid sonrası uçakta gazetecilere “Tabii sadece olay Demokratlarla bitmiyor, bir de Cumhuriyetçiler var. Cumhuriyetçilerle de görüşmeler yapmak suretiyle onların da desteğini almamız halinde inanıyorum ki Sayın Biden'ın bu konudaki samimi gayretleri ciddi bir destek bulacaktır. Onun için de gecikmeden hemen bir heyeti Amerika'ya göndereceğiz” dedi.

İşte bu konjonktürde Cumhuriyetçi kanadın etkili isimlerinden Lindsay Graham İstanbul’a geldi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü. “Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satma kararını desteklemek için elimden geleni yapacağım” diye söz verdi.

Belli ki önümüzdeki günlerde Ankara Cumhuriyetçilerden de destek alabilmek için ciddi bir lobi yapacak.

Keşke bu temaslarda F-16’lara razı olmak yerine CAATSA yaptırımlarının topyekûn kaldırılması için bastırsalar.

Türkiye’nin Ukrayna’ya desteği ve İsveç-Finlandiya meselesindeki yapıcı tavrı karşısında ABD’nin bizi hâlâ 'hasım ülke' olarak konumlandırmasını kabullenmemeliyiz.

Kaldı ki Erdoğan da ABD ile ilişkileri toplama arzusunu açıkça ifade ediyor.

“Biden daha önce sizi kızdıracak sözler söyledi. Şimdiyse arkadaş gibisiniz. Ne değişti?” sorusuna “Siyasette dün dündür, bugün bugündür. 24 saatte çok şey değişebilir. ABD ile ilişkimizin geçmişi çok çok eski” yanıtını vermesi dikkat çekiciydi.

Biz dünü dünde bırakmaya razıyız diyelim, peki ya ABD? Onların da artık Türkiye’yi nerede konumlandıracaklarına karar vermeleri gerekmez mi?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar