Kılıçdaroğlu’nun Mersin mitingindeki kalabalık dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisinin Siirt’te yaptığı mitingin daha kalabalık olduğunu iddia etti.
“Mersin’de bu kadar kalabalık toparlayamadı. 'Bize daha büyük alan verilseydi orayı doldururduk' diyor. Resmi rakamlar elimizde” dedi.
Kılıçdaroğlu ise “Resmi rakamları TÜİK’ten mi aldın?” diye işi espriye vurdu.
Peki mitinglerdeki kalabalık siyasette bir başarı kriteri olabilir mi?
Daha doğrusu, mitinglere kalabalık toplamak zor mudur?
Hayır değildir.
Kitle partilerinin zaten doğal bir destekçi potansiyeli var. Buna ünlü bir politikacıyı canlı görme merakı da eklenince zaten bir kalabalığın oluşması kaçınılmaz.
İşi doğal kalabalığın da ötesinde bir gövde gösterisine dönüştürmek istiyorsanız, teşkilatlarınız organizasyon yapar. Yakın şehirlerden otobüsler kaldırırsınız, gelenlerin iaşesini de sağlarsınız. Bir bakmışsınız, alanda çılgın bir kalabalık oluşmuş...
AK Parti bu taktiği yıllardır uyguluyor.
Mesele “Mitinge kaç kişi katıldı?” yarışına dönerse aynı yöntemi CHP de rahatça izleyebilir.
Üstelik gelenlerin sadece CHP’li olmasına da gerek yok. Bugün iktidara kızan kim varsa toplaşır bir araya.
Ve bu işten ancak iktidar zararlı çıkar.
Gerçi Muharrem İnce’nin 23 Haziran 2018’de İstanbul mitinginde topladığı kalabalığın yarattığı aksi etki de hâlâ hafızalarda.
Orada atılan sloganların Cumhuriyet Mitinglerini hatırlattığı ve muhafazakâr kesimi ürküttüğü, dolayısıyla da İnce’nin oylarını düşürdüğü yorumları yapılmıştı.
AK Partililer şimdi Kılıçdaroğlu’nun başlattığı mitinglerin de muhafazakâr tabanda endişe uyandırmasını umuyor olabilir. Tam da bu nedenle Cumhurbaşkanı, Kılıçdaroğlu’nu meydan okuyarak ringe çekmeye çalışıyor belki de...
Mersin’de atılacak sloganların yaratabileceği ters etkinin CHP de farkında olmalı ki "Mersin Tayyip'e mezar olacak" sloganı atan bir vatandaş partililerin müdahalesiyle susturuldu.
Ayrıca Tunceli Ovacık'taki çatışmada yaşamını yitiren Mersinli Astsubay Celil Mutlu'nun cenaze töreni nedeniyle miting alanında müzik çalınmadı.
Kılıçdaroğlu, CHP’nin eski söyleminin sağ-muhafazakâr kitleler üzerindeki negatif etkisinin farkında. Bu algıyı kırmak için helalleşme hamlesi başlattı; Saadet, Deva, Gelecek gibi partilerle dostluklar kurdu.
Dolayısıyla düzenlediği seçim mitinglerinin ‘Cumhuriyet Mitingi’ etkisi yaratmasına izin vermeden kitleleri motive etmeyi başarabilir.
Lafın kısası, AK Parti Kılıçdaroğlu’na meydan okuyup kendi tabanını konsolide etmek isterken hiç beklemediği bir manzarayla da karşılaşabilir.
Hele de ki AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Elbistan’da yaptığı hastane açılışına pek kimsenin gitmemesi, gelenlerin de tepki göstermesi gibi olaylar yaşanıyorken...