Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Bülent Arınç, geçen gün katıldığı bir yayında “Kemalist, laikçi Baykal çizgisinden çıktığı için CHP’nin oyları artıyor ve daha da artacak” diye bir açıklama yaptı.

AK Parti’den tepki görünce de sözlerinden geri adım atmadı. “Halk ile CHP arasındaki buzların erimeye başladığına işaret ettim. Bu tespitte AK Partililerin gocunmasını gerektirecek bir durum yoktur” dedi.

Peki Arınç haklı mı?

Güvenilir kamuoyu araştırmalarına bakılırsa haklı değil çünkü parti olarak CHP oylarında dikkate değer bir artış yok.

Arınç’ın “AK Partililerin gocunmasını gerektirecek bir durum yok” demesi ise anlamlı zira AK Parti’den kopup doğrudan CHP’ye kayan oy da pek yok.

Ankara’da Mansur Yavaş’a, İstanbul’da tekrarlanan seçimde Ekrem İmamoğlu’na oy veren AK Partililer olmuştur ama ikisi de ortak adaydı ve sağ siyaseti temsil ediyordu.

CHP’nin eski katı laiklik anlayışını terk etmesi için en çok Kemal Bey uğraştı. Çok da iyi yaptı ancak bu muhafazakârların sandık davranışını değiştirmeye yetmedi.

Kılıçdaroğlu giderek daha etkili bir siyaset yürütüyor, yaptığı çıkışlarla gündem belirliyor, lider algısı güçleniyor ama oyları dişe dokunur oranda yükselmiyor.

İster Türkiye sosyolojisi deyin, ister yıllara yayılan imajı, CHP’nin Türkiye siyasetinde birinci parti olması çok zor.

“İmkânsız” demiyorum ama bunun için Kılıçdaroğlu’nun “Kazandık geliyoruz” psikolojisini bir kenara bırakıp ekonomiyi nasıl toparlayacağını, istihdam yaratacak büyük projelerinin neler olacağını, S-400’den PYD’ye, Doğu Akdeniz’den Libya’ya dış politikada hangi çizgide duracağını, milli savunma teknolojilerine ne kadar yatırım yapacağını anlatması ve bütünlüklü bir strateji izlemesi gerekiyor.

Tabii bir de son yaptığı bürokrat çıkışı gibi muhafazakâr kararsızları endişeye sevk edecek adımlardan uzak durması…

Keşke Arınç “CHP’nin oyları artacak” derken bunları da hesaba katmış olsaydı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar