Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Her ay Türkiye Raporu adıyla kamuoyu araştırmaları yapan Can Selçuki’nin son araştırmasını inceledim dün.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili enteresan bir gelişme yok zira yine Erdoğan karşısında şansı en yüksek olan aday Mansur Yavaş olarak görünüyor.

Bana asıl dikkat çekici gelen kısım Kürt meselesi ile ilgili sorulara verilen yanıtlardı.

"Kürt sorunu diye tabir edilen sorun sizce nedir? sorusuna; yüzde 35.6 “Kürt sorunu yoktur”, yüzde 27.6 “Kürt sorunu dış güçlerin oyunudur”, yüzde 6.4 ise “Kürt sorunu terör/ihanet sorunudur” diye yanıt vermiş.

Yani Türkiye geneline vurduğumuzda yüzde 70’lik bir kesim ortada çözülmesi gereken bir Kürt sorunu olduğunu düşünmüyor ve dolayısıyla yeni bir açılıma destek vermiyor.

Detaylara girdiğimizde daha enteresan veriler de çıkıyor çünkü HDP seçmeninin büyük çoğunluğu Kürt sorununu "Ayrımcılık sorunu” olarak nitelendirip bu ayrımcılığın sebebini de ırkçılık olarak görse de yüzde 27’lik bir kesimi “Kürt sorunu yoktur” veya “Kürt sorunu dış güçlerin oyunudur” diyor.

Selahattin Demirtaş’ın “Erdoğan'ın çözüm sürecini bitirdiği için bin pişman olduğuna eminim, o günden beri bir daha toparlayamadı” dediğini duyunca yukarıdaki sonuçlara bakıp gülümsedim.

Çözüm sürecinin bitmesi doğruydu yanlıştı o ayrı konu ama Erdoğan’ın çözüm süreci bittiği için pişman olduğunu iddia etmek için saf olmak lazım. “O günden beri toparlayamadı” dediği Erdoğan, 1 Kasım 2015’ten itibaren üst üste 3 seçim kazandı.

Son dönemde AK Parti oylarında düşüş olduğu doğru ancak bunun sebebini çözüm sürecinin bitmesine bağlamak olsa olsa kendine fazla önem atfetmekle açıklanabilir. Zira sürecin bitmesi Erdoğan’ın bölgedeki oylarında bile dramatik bir düşüşe neden olmamıştı son 2 seçimde.

Yüzde 50+1 denkleminde HDP kendini kilit konumda görüyor ama Türkiye sosyolojisinin yüzde 70’i farklı düşünürken iktidar değişse bile istedikleri yeni açılım sürecini başlatmaları çok zor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar