Akıncı'ya yasak kondu mu?
Dün Kıbrıs’ta yayın yapan Avrupa Gazetesi’nde çok garip bir haber vardı. Türkiye’nin politikalarını eleştiren Kıbrıslı 42 aydın, yazar ve siyasetçiye Türkiye’ye giriş yasağı getirildiği, bu isimler arasında eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da olduğu öne sürüldü.
Özellikle cumhurbaşkanlığının son döneminde Mustafa Akıncı ile AK Parti iktidarının arasının açık olduğunu biliyoruz. Hatta seçim dönemi geldiğinde Akıncı karşısında aday olan Ersin Tatar’ı açıkça desteklemişlerdi.
Anlaşmazlığın arkasında hem Akıncı’nın Kıbrıs’ın geleceğine ilişkin görüş farklılıkları hem de Ankara’dan bağımsız bir Kıbrıs kimliği oluşturma niyeti yatıyordu.
Hatırlarsanız, 2015’te kurduğu “Biz artık yavru vatan değiliz” cümlesi epeyce tartışma yaratmış ama sonradan kriz aşılmış, Türkiye ile diplomatik ilişkiler normal bir düzeyde seyretmeye devam etmişti.
Yani iki taraf arasında politik düzeyde bir mesafe olduğu doğru ancak ortada Akıncı’yı 'Türkiye düşmanı' ilan edecek, ülkeye girişini yasaklayacak bir kriz yoktu.
Haberde bir hata olması kuvvetle muhtemeldi çünkü kararın geçen yıl eylül ayında oluşturulduğu iddia ediliyordu.
Oysa Kıbrıs’taki son Cumhurbaşkanlığı seçimi Ekim 2020’de yapılmıştı.
Kimin seçileceği dahi belli değilken görevdeki Cumhurbaşkanı’na Türkiye'ye giriş yasağı konmuş olamazdı.
Mustafa Akıncı’ya yakın kaynaklar, haberi gördüklerini ancak henüz kendilerine ulaşan bir bilginin olmadığını söylüyordu.
Yetkililerden bir açıklama gelmeyince dün akşam konuyu Ankara'daki kaynaklara sordum. Haberin tamamen uydurma olduğunu açıkladılar.
Avrupa Gazetesi böyle bir haberi nasıl yaptı bilemiyorum. Sonuç itibarıyla tehlikeli bir suçludan veya teröristten değil Kıbrıs halkına hizmet etmiş bir eski Cumhurbaşkanı’ndan söz ediyoruz.
Netanyahu veya Sisi’ye bile ülkeye giriş yasağı koymayan Türkiye, Akıncı’yı neden listeye alsın ki...