Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Contemporary Istanbul Çağdaş Sanat Fuarı, bu sene önceki yıllara kıyasla çok daha güçlü bir rüzgâr estirdi. Bunda Tersane İstanbul’daki yeni mekânın katkısı çok büyük.

Ben fuarı cumartesi akşamüstü gezebildim. Yoğun trafiğe ve yüksek bilet fiyatlarına rağmen ilgi büyüktü. Demek ki pandemi sonrası insanlar nefes almak için böylesi etkinliklere susamış.

Bir önceki fuarın aksine eser sayısı ve kalitesi de yüksekti. Yurt içi ve yurt dışı galerilerden katılım epeyce fazlaydı.

Fakat tabiri caizse mekânın cazibesi satışa sunulan eserlerin üstündeydi.

Venedik Bienali’ni birkaç kez ziyaret etmiş bir sanatsever olarak ülkemin böylesine etkileyici bir fuar-etkinlik alanına kavuşmasıyla gurur duydum. İlk dakikalarda fuarı birlikte gezdiğim ressam arkadaşıma “Burası Türkiye’nin Arsenale’i olmuş” dedim. Çıktığımda ise fikrim değişmişti çünkü tarihi dokusuyla Tersane İstanbul, Venedik Tersanesi’nden çok daha güzel olmuş.

Alana yatırım yapan Fettah Tamince, projenin uygulanmasını üstlenen Tabanlıoğlu Mimarlık, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve işin mutfağındaki Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman başta olmak üzere emeği geçen herkesi kutlamak lazım.

Bu arada Barselona merkezli Galerie Joan Gaspar’ın standını dolaşırken sanat fuarlarına ilişkin ilginç bir detay öğrendim. Pablo Picasso’nun 'Téte de Historion' adlı eseri spot ışıkların altında o kadar parlıyordu ki tabloyu doğru düzgün görmek imkânsızdı. “Duvara yanlış konumlandırmışsınız” diye eleştirdiğimde galeri temsilcisi kadın sorunun eser üzerindeki camdan kaynaklandığını söyledi. “Müzeye uygun cam fiyatları o kadar yüksek ki en ucuz cam ve çerçeveyi seçmek zorunda kalıyorum. Türkiye’den ayrılırken o çerçeveyi burada bırakıyorum. Her ülkede tekrar çerçeveletiyorum. Sonuçta eseri satın alan da zevkine göre değiştiriyor” dedi. Meğer bu tür fuarlarda eserler en basit ve ucuz çerçevelerle sergilenirmiş. Bunu bilmiyordum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar