Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Ayasofya’nın ibadete açılması, Milli Görüş tabanına sıcak mesajlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, sosyal medya üzerinden yükseltilen LGBT karşıtlığı... Bütün bunlar, 2023’e giderken AK Parti’nin yine bildiği yöntemi deneyerek seçmeni İslami referanslar üzerinden konsolide etmeye çalışacağını gösteriyor.

AK Parti’nin 2018 seçimlerindeki ana teması, 'milli beka' söylemi ve milliyetçilik üzerinden şekillenmişti. 2023’e giderken bu söylemde ince bir değişiklik olacağını seziyorum.

Yerel seçimlerde özellikle İstanbul’un kaybedilmiş olması, Kürt seçmenin tercihinin yüzde 50+1 denklemi için son derece kritik olduğunu gösterdi. Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP’ye açılan kapatma davasına ilişkin hâlâ bir yorum yapmadı. AK Parti MKYK’da Kürt kökenli isimlere yer verdi. Muhafazakâr Kürt seçmenin Deva ve Gelecek Partisi’ne kaymaması için yeni bir yola ihtiyaç hissediyorlar.

İşte bu yüzden AK Parti önümüzdeki süreçte milliyetçi bir dilden ziyade maneviyatçı bir dil benimseyecek, 'milli beka' söyleminin yerini 'milli maneviyat' söylemi alacak gibi geliyor bana.

Sonuçta İslam sentezi daha doğrusu ahlakçılık (İngilizce tabiriyle “self-righteousness”) hem sağ muhafazakâr hem de Kürt seçmeni aynı çatı altında toplama olanağı yaratıyor. Ayrıca seküler-muhafazakâr kamplaşması üzerinden başta CHP olmak üzere muhalefete yüklenme imkânı tanıyor.

Tabii bu noktada AK Parti’nin merkez parti olma iddiası ve geniş kesimleri kucaklama misyonu akla geliyor. "Milli Görüş tabanının yüzde 1’lik oyunu alalım" derken ortalama sağ seçmeni ıskalama riski de var. Dolayısıyla Ayasofya İmamı ve onu destekleyen çevrenin “Anayasa’dan laiklik kaldırılsın” gibi aşırıcı önerileri değil geniş tabanda karşılık bulacak argümanlar geliştirilecek.

LGBT+ karşıtlığı bunun için biçilmiş kaftan.

Fark ettiyseniz dün pek çok AK Parti kurmayı, #SözleşmeBahane etiketi ile Antalya’da trans bir kadının memelerini açarak İstanbul Sözleşmesi’ni protesto ettiği görüntüleri paylaştı ve o görüntü üzerinden CHP ve İYİ Parti’ye yüklendi.

Benim tahminim 2023’e kadar bolca LGBT karşıtlığı pompalanacak. Bugüne kadar HDP ile gizli ittifak iddiasıyla eleştirilen muhalefet şimdi de aile değerleri, İslami değerler referans gösterilerek sıkıştırılmaya çalışılacak.

Fakat korkarım bu durumun toplumda yeni bir nefret suçunun patlamasına sebebiyet verme riski var.

Dün Fırat Delikanlı isimli bir azgının işitme engelli bir kişiye uyguladığı korkunç şiddetin görüntüleri yayıldı. İddiaya göre şiddetin bahanesi mağdurun cinsel yönelimiydi.

"Muhalefeti yeneceğiz, aileyi, milli-manevi değerleri koruyacağız" derken insan hakları ihlallerine, nefret suçlarına kapı aralayacak dilden bir an önce uzaklaşılması lazım.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar