Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Bülent Arınç’ın Kavala ve Demirtaş açıklamaları nasıl ki AK Parti’yi zora soktuysa Ünal Çeviköz’ün Biden açıklamaları da CHP’yi zora soktu.

Biden’ın “Türkiye’de muhalefeti destekleyerek iktidarı seçimle değiştireceğiz” sözü ilk ortaya çıktığında iktidar için bulunmaz bir koz yaratmıştı.

Buna karşılık CHP’den pek çok isim Biden’a sert tepki göstermişti.

Kemal Kılıçdaroğlu "Hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmiyoruz” açıklaması yaparken, Parti Sözcüsü Faik Öztrak da “Joe Biden Erdoğan'ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin” demişti.

Şimdi adeta bunlar hiç yaşanmamış gibi CHP’nin önemli isimlerinden Çeviköz’ün Alman Marshall Vakfı tarafından düzenlenen online bir panelde sarf ettiği sözler yeniden tartışma yarattı.

Sözlerinin cımbızlanmış olması ihtimaline karşı semineri dikkatle dinledim.

Emekli Büyükelçi Çeviköz, CHP’nin dış politika perspektifinin AK Parti’den farklılaştığı noktaları tek tek anlatıyor. İktidarın izlediği dış politikanın tarafsızlığını, öngörülebilirliğini ve güvenirliliğini kaybettiğini, bu yüzden de Türkiye’nin yalnızlaştığını söylüyor.

Biden’ın göreve gelişiyle birlikte ABD ve Türkiye arasında kurumsal diyaloğun tekrar güçleneceğini, Trump ve Erdoğan’ın şahsi ilişkisi üzerinden yürüyen dış politikanın değişerek Dışişleri Bakanlığı’nın tekrar sürece dâhil edileceğini öngördüğünü anlatıyor Çeviköz.

Panelin ilerleyen bölümlerinde Biden’ın Türk-Amerikan ilişkilerini onarmak için Türkiye’ye Trump’ın önermediği neleri önerebileceği sorusu karşısında ise Çeviköz, “Demokrasi” diyerek söze başlıyor ve devamında şunları söylüyor:

“Biden yönetiminden hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, yargı sisteminin siyasetten arındırılmasına, güçler ayrılığına, demokratik reformlara, medya, ifade, toplanma özgürlüğü gibi tüm temel hak ve özgürlüklere çok güçlü bir vurgu yapmasını bekliyoruz. Biden yönetimi bunları talep etmeli ve karşılığında ticareti geliştirmeli.”

Daha 1 ay önce Biden’ın muhalefete desteği üzerine yaşanan tartışmalar ortadayken, Çeviköz bu sözlerinin tepki çekeceğini nasıl düşünemedi?

Türkiye’de yükselen ABD karşıtlığı ve milliyetçi-bağımsızlıkçı söylemin sadece milliyetçi-muhafazakâr kesimde değil ulusalcı tabanda da ciddi anlamda etkili olduğunun farkında değil mi?

Diplomaside tecrübeli olabilir ama siyasette acemice bir yol izliyor Çeviköz.

Aksi takdirde bu açıklamalarının kendi partisini zor durumda bırakacağını ve Biden’ın Erdoğan’ı eleştirmesinin içeride Cumhur İttifakı’na olan desteği artıracağını hesap edebilirdi...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar