Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olması üzerine ara sıra yükselen bir tartışma var. Muhalefete yakın kimi Anayasa hukukçuları Erdoğan’ın bir kez daha aday olamayacağını öne sürüyor. 2019’da seçilmesini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonraki ilk dönemi olarak görmek yerine Parlamenter sistemdeki görev süresini de ekliyorlar.

Şimdi bu tartışmaya Anayasa hukuku profesörü Süheyl Batum da katılmış. “Recep Tayyip Erdoğan 2014'de ve 2019'da iki kez seçildi. Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilebilmesi prensip olarak mümkün değildir. Ancak Meclis erken seçim kararı alırsa durum değişir” demiş.

Hukuki bir meselede ahkâm kesemem ama şundan eminim; bu tartışma bırakın seçime katılamamasını, Erdoğan’ın oylarını daha da artırır. Nasıl ki İstanbul’da seçimlerin iptal edilmesini haksızlık olarak gören seçmen ikinci turda Ekrem İmamoğlu’na desteği ciddi oranda artırdıysa, nasıl ki 367 kararı sonraki dönemde AK Parti’ye yaradıysa, Erdoğan’ı mağdur edecek bu tartışma da aynı etkiyi yaratır. Hele de bu itiraz ‘eski CHP’ ile bütünleşmiş Süheyl Batum gibi bir isimden geliyorsa…

2023 için dikkatli bir seçim stratejisi kurmaya çalışan muhalefet liderleri, “Erdoğan’ı sandıkta yenemeyecekleri için hukuki yollarla önünü kesiyorlar” algısı yaratacak bu tartışmayı bir an önce sonlandırmalı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar