Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

İtalya ve Yunanistan arasında imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması konusunda emekli Tümamiral Cihat Yaycı’nın uyarılarını dün yazmıştım.

O açıklamalar Yunan basınında da yankı uyandırdı zira Doç. Dr. Yaycı’nın “Bu anlaşma ile Yunanistan adaların ana kara kadar hakkı olmadığını kabul etmiş oldu” sözü özellikle Yunan muhalefetinin dikkatinden kaçmadı.

Yazının yarattığı etki ve Türkiye’nin önümüzdeki süreçte atabileceği diğer adımlar üzerine sohbet ederken Cihat Paşa yeni ve ilginç bir öneride daha bulundu:

“Türkiye’nin İsrail ile bir deniz yetki alanı anlaşması imzalaması stratejik hedeflerimiz açısından çok önemli bir hamle olur. Libya anlaşması ile Batı’da elde ettiğimiz avantajları bu sefer Doğu’da da kazanmış oluruz. İsrail ile diğer siyasi sorunlardan bağımsız olarak bu anlaşma imzalanabilse keşke. Devletler pragmatik davranmalı.

Fakat diyelim ki bu yakın zamanda mümkün değil, Türkiye’nin çok daha kolaylıkla atabileceği bir adım daha var. Filistin Türkiye’nin denizden komşudur. Neden Filistin ile bir anlaşma imzalamıyoruz? O durumda zaten İsrail de bir anlaşma istemek zorunda kalacak” dedi.

Aşağıdaki haritayı dikkatle inceleyin... Cihat Yaycı Paşa Filistin ve Türkiye’nin karşılıklı kıyılarını işaretleyerek kazanabileceğimiz bölgeleri açıkça ortaya koymuş.

Tıpkı Libya’da yaptığımız gibi böylesi bir anlaşma Doğu Akdeniz’deki dengeleri lehimize çevirecek bir hamle olur.

Peki neden yapılmıyor?

Bu seçeneği devletin düşünmemiş olması herhalde mümkün değildir diye düşünerek konuyu Ankara’ya sordum.

Öğrendim ki teorik olarak bu güzel bir fikir ve iyi bir siyasi argüman olsa da şu an hukuki zemini yok çünkü işgal fiilen devam ettiği için Filistin bu tür anlaşmalar yapamıyor.

İsrail, Gazze Şeridi üzerinde kapsamlı deniz ablukası uyguluyor. Filistinli balıkçıların avlanma mesafesi bile sürekli tartışma konusu oluyor.

Bir gün iki devletli çözüm hayata geçer ve Filistin kendi karasularında egemenlik hakkına sahip olursa böyle bir anlaşma mümkün olabilir.

Tabii o gün gelinceye kadar oyalanmayıp bir süredir el altından sıcak mesajlar gönderen Mısır ile deniz yetki alanları konusunda bir açılım yapmanın yollarını aramalıyız. Yunanistan Mısır’ı ikna etmekte bizden hızlı davranırsa iş işten geçmiş olacak...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar