Siyasette transfer sezonu açıldı
AK Parti Mehmet Ali Çelebi’yi, İYİ Parti A. Eşref Fakıbaba’yı transfer edince sezonun açılışı iyice görünür oldu. Oysa bir süredir eski yeni milletvekilleri, siyasetçiler, tanınmış isimler yeni parti arayışları nedeniyle görüşmeler yapmıyordu.
Görüşmeler anlaşmaya vardıkça, parti değiştirme haberlerini ve rozet takma törenlerini daha çok duyacağız.
SEÇİMLER ÖNCESİ TRANSFERLER VE KATILIMLAR ARTAR
Milletvekili seçimlerinde siyasete girmek isteyenler, devam etmek isteyenler hareketlenir. Partiler de seçimlerde fark yaratmak ve etki oluşturmak için benzer çalışmalara hız verirler.
Bu, kesin milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilene kadar devam eden bir hareketliliktir.
Mevcut milletvekilleri içinde partisiyle, şehirdeki teşkilatlarla anlaşamayanlar, aday gösterilmeyeceğini düşünenler; seçilecekleri yerin garantisini veren, kendisine yakın başka partilerle temas kurar bir şekilde.
Yer garantisi, parti liderinin rozet takma şartı ararlar genellikle. Bir şehirde siyasi ağırlığı fazla olan milletvekilleri (Fakıbaba gibi) beraberinde getireceği isimler için de garanti isterler.
Siyasi partiler çok önemsedikleri isimleri transfer etmek istediklerinde, bakanlık, genel başkan yardımcılığı, genel başkan danışmanlığı gibi makamlar da teklif eder.
BÜYÜK PARTİLER AVANTAJLI
Bu transfer döneminde baraj sorunu olmayan partiler daha avantajlı durumda. Zaten AK Parti, CHP, İYİ Parti görüldüğü gibi transfer haberlerinde öne çıkan partiler. İnsanlar siyaset yapmak için bir yola çıkacaksa büyük partileri daha çok tercih eder doğal olarak.
Ancak fikirsel birliktelik, güçlü geçmiş bağları olanlar favori partilerin haricinde, diğer partilere de katılabilirler.
Partiler güçlü olduklarını, ilgi odağı haline geldiklerini, seçimlerde başarı elde edeceklerini bu transferle göstermek isterler.
Katılım yoğunluğu seçmende bir etki yaratır kuşkusuz.
Eğer iyi yönetilirse bir parti bu katılımlardan yüzey dalgası yaratıp, cazibe merkezi oluşturabilir.
MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ ÇETİN GEÇECEK
Kuşkusuz herkes Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmış durumda. En önemli konu da bu. Ancak milletvekili seçimi bu sefer çok çetin geçecek.
Zira seçmen Cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliği seçimini birbirinden ayırarak farklı davranışlar sergileyecektir. Çünkü vereceği oyun iktidarı belirleyen değil, dengeleyen bir ayar olduğunun farkında.
İktidar partileri bu yüzden parlamentoda zorlanacak gibi gözüküyor. Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy veren seçmenin önemli bir kesimi parlamentoda farklı partilere oy verebilir.
Bunu denge kurmak için yapabilir. Tıpkı İstanbul ve Ankara’da belediye başkanlığını CHP’ye, meclisi AK Parti’ye vermesi gibi.
Yine seçmen yaşadığı ekonomik sıkıntılar, iyi gitmeyen yargı ve bürokrasideki aksaklıkların faturasını da iktidar milletvekillerine kesebilir.
Bu dönemde şehirlerde görülmeyen, halkla iletişimi zayıflayan, yeterince çalışmayan milletvekillerinin üzerini çizdi seçmen.
Artık parti farkına bakmadan şehrine ve kendine faydası olan isimleri tercih edecektir.
- Üst düzey güvenlik yetkilisi: Çatışma alanı genişleyebilir... Hamas ile esirler konusunda temas halindeyiz...7 ay önce
- Filistin Sorunu: Suçlama yarışı, çıkar kargaşası7 ay önce
- AK Parti'de değişim isteyenler7 ay önce
- AK Parti'nin değişim kongresi7 ay önce
- Yeni AFAD Başkanı Okay Memiş: AFAD'ı daha da güçlendireceğiz7 ay önce
- Çalışma hayatı için acil reform gerekiyor9 ay önce
- Zekai Paşa konuşmaya nasıl ikna oldu?10 ay önce
- Tüm yönleriyle kira ve konut fiyatlarındaki sorun… Nedenler, sonuçlar ve çözüm önerileri.10 ay önce
- Kabineden tanıdık portreler11 ay önce
- Yağmurlu yemin gününde etkileyici Kabine11 ay önce