Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Dedelerim Kafkasya’da yaşayan Kıpçak Türklerindendir. Türkiye’de "Ahıska Türkü" ya da “Karapapak” olarak da bilinir. Osmanlı-Rus savaşları sırasında göç ettiler yurtlarından. Bu göç esnasında bir süre Azerbaycan’ın Aksu bölgesinde kaldılar. Bu yüzden de geniş aile fertlerimizin bir kısmının soyadı Aksu’dur. Dedelerim o bölgeden gelip Kars ve Ağrı civarına yerleşti. Babam Azeri/Kıpçak karışımı bir kültürde büyüttü çocuklarını. O yüzden Azerilerle aramızda duygusal bir bağ, kültürel bir uyum vardır. Özdeyişler, isimler, yemekler, hikayeler hep aynıdır.

Sık sık Azerbaycan’a gittim. Birçok bölgesini dolaştım. Orada konuşulan Türkçeyi anlamakta hiç zorlanmadım. Kendimi çocukluğumun geçtiği atmosferde hissettim hep.

Çok sayıda Azeri dostum var. Bir kısmı gazeteci. Ermenistan’ın saldırısından sonra sık sık görüşüyorum onlarla. Durum değerlendirmesi yapıyoruz.

Dönüp dolaşıp Rus fobisine, daha doğru ifadeyle kabusuna takılıyoruz. 1920 ve 1991 yıllarındaki Rus işgali, Azerilerin zihninde çok derin izler bırakmış. Bu iz korkuyla derinleşmiş durumda. Şu anda bile, Rusların eğer çok ters düşerlerse gelip Bakü’yü işgal edeceklerine inanıyorlar. Savaşın Rusya’nın müdahalesiyle duracağına inanıyorlar.

Ancak bu kez farklı bir duygu içindeler. “Artık yeter, kendi toprağımız olan Karabağ’ı kurtarmanın vakti geldi. Rusya baskı yapsa da dinlemeyelim, sonuna kadar gidip toprağımızı kurtaralım” diyorlar.

Halk büyük bir hassasiyet içinde, dayanışma halinde. En muhalifleri bile Cumhurbaşkanı Aliyev’e tam destek veriyor. Ve sonuna kadar topraklarını kurtarması için Aliyev’in direnmesini istiyor. On binlerce gönüllü askere yazıldı. Yurt dışındaki Azeriler teyakkuzda, ülkelerini destekliyor. Türkiye’nin desteğini alkışlarla ve duygu dolu sözlerle anlatıyorlar.

Azerbaycan’da duygusal atmosfer böyle. Bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor Aliyev’in, Azerbaycan’ın. İşin zor olduğu aşikar. Rusya her şeyi ile kontrol ediyor Ermenistan’ı. Ve Bakü üzerinde ciddi etkisi de var. Ancak bu kriz, aynı zamanda ciddi bir fırsat da veriyor. Bu yüzden fırsatı kaçırma Azerbaycan diyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar