Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DOPİNGE, salt ahlaki bir sorun olarak bakarsak, büyük fotoğrafı göremeyiz. Büyük fotoğrafı göremeden yapacağımız tüm analiz ve çıkarımlar eksik kalacak, sorunun çözümüne bir fayda üretemeyecektir.

        Doping, dünyanın her ülkesinde, iptidai ya da yüksek teknoloji yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır ve sporcunun sağlığını, hayatını riske etmektedir. Sporcular bile bile kendi hayatlarını neden doping kullanarak tehlikeye atar? Kazanma hırsı ve para elbette ana etkenler.

        Spor endüstrisini büyütmek, gittikçe büyüyen bu devi beslemek için insanüstü kahramanlara yani efsane sporculara ihtiyaç vardır. Çünkü bu modern titan ya da gladyatörlerin hayranları, müsabakalarının izlenme oranları, onlara yatırım yapan sponsorların gelirleri, bu kurgu üzerinden büyür.

        Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonları, doğal olarak dünyanın en çok hayranlık duyulan insanüstü kahramanlarını bünyesinde barındırır. NBA veya La Liga gibi organizasyonlarda, yüksek zorluk ve rekabet ortamında, haftada 3 gün maç yapan süper yetenekler, bu insanüstü fiziki ve psikolojik baskının üstesinden nasıl gelmektedir?

        Hayranları Dwight Howard'ı, Lionel Messi'yi veya Usain Bolt'u "Bu dünyadan değil, başka bir dünyadan" olarak görür, geçmişte Michael Jordan'ı, Lance Armstrong'u, Diego Maradona'yı gördükleri gibi. Dünya spor endüstrisi, bu "supernatural" kahramanlar ve onların gövde gösterisi yaptığı organizasyonların üzerinden yükselir.

        Sporcunun doğal yeteneği, modern eğitim ve antrenman olanakları, hırsı olmazsa olmazdır ancak efsanenin bireysel hikayesi, performans başarısı ve sürekliliği, tamamen doğallığın ötesinde, oldukça komplike kurguların eseridir.

        Olimpiyat Oyunları'nda "Dream Team"in tamamına doping kontrolünün yapılmaması, Lance Armstrong'un Fransa Bisiklet Turları'nda "temiz" çıkması, neredeyse kariyeri boyunca kokain kullanan Maradona'nın ancak kariyerinin sonunda dopingli çıkması gibi örnekler, dopingle mücadele ilkesinin herkese eşit olarak uygulanmadığının hatta büyük efsanelerin oluşması için dopinge yol verildiğinin en net göstergeleridir.

        Maradona gibi birçok efsanenin bağımlısı olduğu kokain, uyarıcı etkisi ile Premier League, NBA, NHL gibi üst düzey birçok organizasyonda, en yoğun kullanılan zararlı maddelerden biridir. Nasıl dopingsiz bir Fransa Bisiklet Turu, ticari olarak küçük kalıp büyüyemeyecekse kokainsiz futbol ve basketbol da yine aynı şekilde ticari olarak güdük kalacaktır.

        Sporcunun yoğun müsabaka temposu, yüksek performans ve sürdürülebilir başarısı adına sırtlandığı maddi ve manevi tüm baskıları hafifletmenin bir yolu olarak kullanılmaktadır uyuşturucu ve doping.

        Gelişmiş spor ülkelerinin doping açmazı ya da ikircikli doping oyunu, endüstriyel bir olgudur. Sistem sporcuyu dopinge zorlar, yüz milyarlarca dolar bu sistem ile kazanılır, yüzlerce hayat bu sistemle kaybedilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar