Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Türkiye'de taraftarlık olgusu her geçen gün her açıdan tek taraflı bir sapkınlığa dönmekte. Kişi günlük yaşamında ne kadar aklıselim olursa olsun mevzu futbol olunca akıl tutulması yaşıyor, normal hayatında inanmayacağı şeylere inanır hale geliyor.

Taraftarın söylemleri ve eylemleri tutarsızlaştıkça, kulüpleri yönetenlerin davranışları zıvanadan çıkıyor ya da tam tersi. Kısaca Türkiye'de futbol denince duyduğunuz nicelikle ilgili her şeyi unutmanızı tavsiye ederim çünkü bizim bu küçük irrasyonel futbol dünyamızda doğrular yalanların arasında kaybolup gidiyor.

Türk futbolunun dünyanın hiçbir yerinde evrensel bir karşılığı yok. Bizim büyüklük iddialarımız sadece kendi küçük ve kapalı futbol dünyamızın sidik yarışından ibarettir. Ölçümlenebilir hiçbir evrensel büyüklüğümüz olmadığı gibi bir de üstüne dünyanın en büyük derbisi, dünyanın en büyük taraftarı, dünyanın en büyük kulübü gibi kendimizden başka kimsenin inanmadığı yalanları içselleştiriyoruz.

Diğer spor branşlarında elde edilen evrensel başarılara burun kıvırır, Avrupa'nın sıradan takımlarına elenen kulüplerimizi başımızın üstünde tutarız. Dedim ya bizde taraftarlık artık tek taraflı bir sapkınlığa döndü.

Dünyanın en değerli takımları!

Forbes Dergisi dünyanın en değerli 50 takımını her sene açıklar, bize göre en değerli kulüpler belli de dünyanın gerçekleri nasıl bir bakalım.

Liste başı Manchester United değeri 1,86 Milyar dolar. Facebook'ta 1 7 Milyon taraftarı var. Bizde büyük kulüpler kapıyı 20 Milyon taraftardan açarlar ama üçünün toplam Facebook üye sayısı 3 Milyon bile değil.

İlk 50'yi domine eden Amerikan futbol takımlarının en değerlisi Dallas Cowboys 2. sırada. Stadyumu 111.000 kişilik. Maçlarını ortalama 86.000 taraftar takip ediyor. Nüfusu 17 Milyona dayanan İstanbul'un 3 büyük takımının toplamından fazla seyircisi var 1.200.000 nüfuslu Dallas'ın.

Listeye 5. sıradan giren 1,45 Milyar dolarlık Real Madrid dünyada üyelerin sahip olduğu en değerli takım. Yıllık 537 Milyon dolar ciroları var. Futbol dünyasının en değerli 3. kulübü listeye 1,45 Milyar dolarla 7. sıradan giren Arsenal. 16 yıldır Arsene Wenger'in başında olduğu transfere bizimkilerden az para harcayan ama şampiyon olamasa da istifa sesleri yükselmeyen takım.

19. sırada bir başka futbol takımı Bayern Münih var. Kulübün başkanı Uli Hoeness, şirketin başında ise Karl-Heinz Rummenigge var. Yönetim kurulundan muhteşem bir futbol takımı kurulur. 1,03 Milyar dolarlık bu değeri futboldan gelenler yönetiyor. Bizim kulüplerin geçtim başkanlarını, yönetim kurullarında futboldan gelen kaç kişi var?

Liste 26. Barcelona, 34. Milan diye gidiyor. Bir de 46. sırada Chelsea var. Hani bizim kendimize en uygun model gördüğümüz takım. Değeri 658 Milyon dolar borcu ise 889 Milyon dolar. İkisinin de mesulü Roman Abramovich.

Bizde her başkan başka bir Roman ya da Abramovich. Mevzu ' futbol ve transfer ise bir de kulüp onların olmamasına rağmen onlarınmış gibi yapmıyorlar mı? Denetimsiz, kuralsız futbol iklimimizde üfürüyorlar irrasyonel rüzgarları. Taraftar da estiriyor 'en büyük başkan bizim başkan' diye. 'Allah müstehakınızı versin' diyeceğim de vermiş zaten sürünüyoruz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar