Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2012 Londra Yaz Oyunları bu hafta başlıyor. Spor tarihimizin en fazla katılımını sağladığımız Olimpiyatlarda 114 sporcumuz milli formayı giyecek.

        1996 Atlanta’ya 9’u kadın 53 sporcu ile katılmışız. 2000 Sidney’de 15’i kadın 59 sporcu, 2004 Atina’da 21’i kadın 66 sporcu ve 2008 Pekin’de 20’si kadın 68 sporcu ile Türkiye’yi temsil etmiştik.

        2012 Londra’ya 114 sporcu ile katılıyoruz üstelik 66’sı kadın. Yani son dört olimpiyat kafilelerindeki toplam sporcu kadar kadın sporcumuz gidiyor Londra’ya. Olimpiyatlara bu rekor katılımımızın ardında kadınlarımız var. Erkekler son dört olimpiyata hep aynı katılım düzeyinde giderken, kadınlarımız katılım oranını 7 kat arttırmış durumda. Türk kadını potansiyelini tüm dünyaya göstermiştir ancak başta futbola düşkün Türk erkekleri ise olduğu yerde saymaktadır maalesef.

        En çok katılımı sağladığımız atletizm, basketbol ve voleybol federasyonları başkanları şüphesiz son dönemin en başarılı federasyon başkanlarıdır. Bu branşlarda elde ettiğimiz başarılar Dünya sporununun son 5 yılına damgasını vurmuştur.

        Atletizm, basketbol ve voleybolda toplam 48 kadın sporcumuzun olması bile Türk sporunu artık kadınların domine ettiğinin en net göstergesidir. Badmington gibi bize görece uzak bir branşta bile ülkemizi temsil eden muhteşem bir kızımızın yarışıyor olması dahi tek başına, geleceğe dair çok şey anlatıyor.

        Türk sporundaki bu muhteşem kalkışın ardında AK Parti’nin spora verdiği önem yadsınamaz. Başta Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, sonra bu evrim sürecinin basamaklarında izleri olan tüm Bakanları, Gençlik Spor Müdürleri ve bürokratları ile Türk Sporu’nun bu noktaya gelmesinde büyük katkı sağlamıştır AK Parti hükümetleri.

        Başbakanımız’ın 2020 Olimpiyat hedefi ve tutkusunu bildiğimden ‘Yetmez ama muhteşem’ başlığını yazdım. Evet bu spor tarihimizin en büyük başarısı bana göre ve Londra’da alacağımız madalyalardan önce katılım sayımız daha önemli benim için. Hatta badmingtonda Olimpiyatlara katılımımızı birkaç madalyadan fazla önemsiyorum ancak yetmez, yetmemeli tüm bu başarılar.

        2012 Yaz Oyunlarına katılan bazı ülkeler bizim için “Benchmark” oluşturmalı bir spor ülkesi olmak istiyorsak. Ülkelerin nüfuslarına göre olimpik sporcu oranına baktığımızda. Ukrayna, Almanya, Kore ve İspanya gibi ülkelerde her 150-200 bin kişiden biri, Yunanistan, Belçika, Danimarka ve Avusturalya’da ise her 50-100 bin kişiden biri olimpik sporcu olabiliyor. Türkiye’de bu oran rekor katılımımızda dahi 670 binde bir. Bu oranı öncelikle 400 binde, sonra 200 binde birlere indirdiğimizde gerçek bir spor ülkesi olacağız.

        Sporumuzdaki ivme, hükümetin kararlılığı ve en önemlisi Türk sporcu ve spor insanlarının (Kadınlarımızın dominasyonundan sonra Spor Adamı kavramını artık kullanmayacağım) çaba ve özverileri ile 2020 İstanbul Yaz Oyunları sonrası 2024 Olimpiyatlarına katılım sayımız 350-360’lar seviyesine gelecektir. Hedefimiz büyük ve zor olsa da, hedefe olan yolculuğumuz gayet istikrarlı ve umut vericidir.

        Ömrüm vefa eder mi Allah bilir ama 2024 Yaz Olimpiyatlarına 25 branşta 300 kadın, 50 erkek! sporcu ile katılırsak hiç şaşırmam. Haydi başta kızlar tüm sporcularımız şimdi bizi mest edin ve sadece yeteneklerinizi, gücünüzü, kendinize olan güveni ve kararlılığınızı sahaya yansıtın. Yarışın ve keyif alın yeter. Madalya sizin bizlere sunduğunuz bu muhteşem pastanın sadece “çileği” olacaktır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar