Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Biri İngiltere’de diğeri Türkiye’de 2 adet 50 tonluk havuzun tamamen dolması için 4 bin 500’er dakika gerekmektedir. İngiltere’deki havuz, dakikası 2 bin 488 Euro’ya dolarken, Türkiye’deki havuz dakikası 3 bin 185 Euro’dan sadece 16 ton doldurulabilir. Geri kalan 34 ton su için dakikası kaç Euro’dan yeni bir anlaşma yapmak gerekir?

Cevap:145 Euro.

Yukarıdaki sorunun ne matematiksel, ne de ekonometrik bir formülü yok ama cevap doğru. Türkiye’de konu futbolsa sistemden beslenenlerin hiçbir gerçekçi çözüm üretmesi mümkün değildir. Çünkü futbolumuzda gerçekliği kanıtlanabilir hiçbir denklem ya da formül henüz bulunamamıştır.

Dünya’nın en çok kazanan 2. teknik direktörü Mourinho, sadece Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi’nde ortalama 50 maça çıkar, en az 4 bin 500 dakika takımın başındadır. Yıllık ücreti ise 11 milyon 190 bin Euro. Yani dakika başına 2 bin 488 Euro kazanır. Türkiye’nin Avrupa’da en büyük başarılara imza atmış ve hedefi hep büyük olan takımı Galatasaray, sezon başında bu hedefler doğrultusunda İtalya Milli Takımı’nın eski hocası Prandelli ile yıllığı 2 milyon 295 bin Euro’dan 2 yıllık kontrat imzaladı. Cesare takımın başında bin 440 dakika kalabildi, tazminatı ile beraber hediyesi dakika başına 3 bin 185 Euro!

Hep yazdığım gibi parasızlık en iyi ilaçtır kulüplere. Madde bağımlısının rehabilitasyonunda uyuşturucu alamaması gibi. Galatasaray yokluktan dolayı çare ararken kendi su kuyusunu fark etti ve Hamza Hoca ile anlaştı. Hoş 34 maç oynayamayacak Galatasaray bu sezon ama Hamza Hoca’nın dakikası 145 Euro.

Bugün dünyanın en çok kazanan teknik adamı Guardiola, sadece kulübü Bayern’den yıllık 19 milyon 800 bin Euro alıyor. Dakikası 4 bin 489 Euro. Aynı Löw’ün Türkiye macerasından sonra Dünya Kupası kaldırması gibi Beşiktaş’tan ayrıldıktan sonra Dünya Kupası kaldıran ‘Yeniköy Kasabı’ Del Bosque’nin dakikası, hediyesi ile beraber 4 bin 347 Euro’ya mal olmuştu Beşiktaş’a ve dolayısıyla yurt ekonomisine...

Türk futbolu nasıl kurtulur? Parayı keserseniz, mali ve idari suçlara göz yummazsanız, ‘bunlar büyük camialar karşımıza almayalım’ demezseniz. Ki karşınıza alsanız ne olur, cürümleri kadar yer yakarlar. Türk futbolu kurtulur. Çözüm bu kadar basit. Bırakın kıt kaynakları ile ayakta kalmaya çalışsınlar, sosyal, siyasal, sportif hiçbir şey olmayacağı gibi hepsinin geleceği kurtulur.

Madde bağımlısının tedavisinde, ‘aman müptelası olduğu uyuşturucunun dozajını zamanla azaltalım’ gibi bir tedavi olmaz. Ya da eroinmana, bonzai verilmez iyileştirmek için. O yüzden kimse kimsenin aklı ile alay etmesin.

Öncelikle bağımlı bedeninin uyuşturucu maddeden arındırılması gerekir. Buna detoksifikasyon adı verilir. Eroin gibi bazı uyuşturucu maddeler bırakıldığında ciddi yoksunluk belirtileri ortaya çıkacağı için tıbbi bir tedavinin uygulanmasını gerekli kılar. Tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Kişinin kendisini tanıması, uyuşturucu madde kullanma nedenlerini anlaması, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi sağlanır.

Futbol ile ilgili salakça sorular sormaya devam edelim, acı ama gerçek benzetmeler yapalım ki vaziyet daha net anlaşılsın. Sözüm size değil sevgili okurlar, Türk futbolunu kurtarmaya çalıştıklarını iddia eden sistemden beslenen “çözüm” üreticilerine....

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar