Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hollandalı Teknik Direktör Phillip Cocu’nun göreve başlamasıyla birlikte Fenerbahçe’de çok şeyin değişeceğini görüyoruz. Öncelikle genç yeteneklere önem veren yeni teknik adam, şimdiden geleceğin takımını yaratmak için kolları sıvamış durumda…Aslında gençleşme projesinin yaşama geçmesini isteyen ve bu konuda gerekli çalışmaları başlatan yeni başkan Ali Koç oldu. Başkan Koç, başarının altyapıya yatırımla gerçekleşeceğini açıklamış ve bu felsefenin taraftarlara iyi anlatılması gerektiğini söylemişti.

        Mayıs ayında başkanlık koltuğuna oturan Ali Koç, şu ana kadar flaş bir transfere imza atmadı. Kulübün içinde bulunduğu mali durum ve UEFA’nın mali disiplin koşulları en büyük sorun. Buna karşın geliştirilen politika, “çok pahalı transferler” yerine kiralık yöntemin daha akılcı olacağı şeklinde…Altınordu Kulübü’nden transfer edilen Berke Özer, Barış Alçı halen takımda yer alan Ozan Tufan, Elif Elmas ve Oğuz Kaan takımın gençleşme projesinin ilk adımı olarak görülüyor.Rusya’da yapılan Dünya Kupası maçlarında izlediğimiz genç oyuncuların, yıldızlar karşısında ortaya koydukları performans göze alınacak olursa Fenerbahçe iyi bir yolda diyebiliriz. Ne kadar çok gence şans verilirse gelecek daha güvenli olacaktır.

        Ancak; şampiyonluklara ve yıldız futbolculara alışık Fenerbahçe taraftarı, bu yeni uygulamaya ne kadar hoşgörü ile bakacak sorusunun yanıtını maçlar başlayınca göreceğiz. Şurası da bir gerçek ki, ekonomik koşullar bazen bu tür çıkış yolu bulmada bir şans olabilir. Yıllarca milyon dolarları saçma sapan bir şekilde dağıtan yöneticiler için eski günler geride kaldı. Üstelik çıkması dört gözle beklenen ‘Kulüpler Yasası’ oldukça sert ve disiplin içeriyor. Birçok ünlü kulüp, Spor Akademisi projesi ile gençleşme yoluna giderek yeni yıldızları yaratma çabasında. Fenerbahçe bu girişimle öncü olabilir.

        YERLİ KALECİ FABRİKASI

        Fenerbahçe Kulübü yıllardır kaleci üreten bir fabrika gibi. Uzun süredir kaleyi koruyan yerli oyuncular dikkat çekiyor. Engin İpekoğlu, Rüştü Reçber ve Volkan Demirel sırasıyla takımın değişmez kalecileri oldular. 1994 yılından bu yana eldivenleri yabancı meslektaşlarına vermediler. Bunun yanı sıra birçok Süper Ligi takımına kaleci yetiştirdiler. Oğuz Dağlaroğlu, Ertuğrul Taşkıran, Serkan Kırıntılı, Serdar Kulbilge, Murat Şahin, Mert Günok hemen akla gelen isimler. Şimdi Altınordu Kulübü’nden transfer edilen 18 yaşındaki Berke Özer bu sistemin yeni halkası oldu.

        GÖÇMEN TAKIMI FRANSA

        Dünya Kupası’nda finale çıkan Fransa takımının yarısından fazlası göçmen kökenli… 22 kişilik kadroda yer alan 16 oyuncunun aileleri ülkeye göçmen olarak gelmiş. Bu oyuncuların 12’si ise Afrika kıtasından… Afrika ülkelerinin ilk 16’ya kalamadığı şampiyonada finalde bu kıtayı temsil edecek çok sayıda ismin olması oldukça ilginç bir detay. İşin daha ilginç bir yanı ise, Fransa’nın bir süredir göçmen sorununu tartışıyor olması. Hatta zaman zaman büyük kentlerin özellikle Fransa’nın varoşlarında çıkan olaylar “göçmenleri istenmeyenler” olarak gündeme taşıyor.

        Avrupa ülkeleri yıllarca sömürge olarak Afrika’da yönetimleri yönetti. Siyasi ve ekonomik olarak tüm olanakları ele geçirmişlerdi. Şimdi artan işsizlik sonucu ırkçılığın ivme kazanması başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın çözüm bekleyen birinci sorunu olarak masada.Futbolda göçmen futbolcularca kazanılan başarılar karşısında sevinen, Fransızlar’ın futbol dışındaki tavırlarına ne demeliyiz?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar