Tahliye uçuşlarında koordinasyon sıkıntısı
Deprem bölgesinden tahliyeler için oluşturulan hava köprüsünde de yoğunluk sebebiyle koordinasyon sorunu yaşanıyor. Yardım uçaklarına göre planlanan tahliye uçuşları bölgedeki Hatay Havalimanı hariç diğer havalimanlarından yapılıyor. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölge havalimanlarına gidecek uçakların planlamasında yaşanan sorunlar sebebiyle uçaklar uzun süre kalkış izni alamıyor. Deprem bölgesindeki havalimanlarının uçak park alanları öncelikle yardım uçakları için tahsis ediliyor.
Deprem için gelen yardım uçaklarını AFAD ve diğer kuruluşlar, tahliye uçuşlarını ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordine etmeye çalışıyor. Tüm uçuşlar için merkezi koordinasyon sistemi olmaması en önemli sorun. Ayrıca havayolları da tarifesiz uçuşlar yaptığı için hangi şirketin ne zaman sefer yapacağına dair düzenlemeler de sorun yaşanıyor. Havayolları birbirlerinin uçuşlarını göremiyor.
Deprem bölgesinden yapılan tahliye uçuşlarında da ciddi yoğunluk söz konusu. Uçuşların bedava olması, havalimanlarındaki uçak park pozisyonun da kapasiteyi sınırlaması sebebiyle insanlar günlerdir terminallerde geceliyor. Ancak konuştuğum bazı yetkililer bir çok insanın havalimanı terminallerine sığındıklarını, tahliye uçuşundan ziyade barınmak için orada olduklarını söyledi.
Havalimanına sığınan insanlar en azından barınma ihtiyacını bu şekilde karşılıyorlarmış. Fakat tahliye uçuşu için sıraya girip iki gündür bekleyen ve bizden de yardım isteyen de çok sayıda insan var.
THY, Pegasus, AnadoluJet, SunExpress ve diğer havayolları, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya havalimanlarından 13 Şubat gecesine kadar devam edecekleri bedava tahliye uçuşları nedeniyle terminallerde yoğunluk nasıl azalır, bilemiyorum. Biran önce havayollarının birbirlerinin uçuşlarını görüp, koordine olarak operasyon yapacakları sisteme geçilmesi lazım.
Ayrıca yardım uçuşlarını AFAD ve diğer resmî kurumlar, tahliye uçuşlarını ise Ulaştırma Bakanlığı uhdesindeki DHMİ ve SHGM yapıyor. Bunların da tek bir çatı altında koordinasyona ihtiyacı var.