Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Hava Yolları, dünyaca ünlü oyuncu Morgan Freeman ile Miami’de buluşmayı planlıyordu, duyurularda bu şekilde yapılmıştı, ama Freeman hava muhalefeti gerekçe gösterip gelmedi. Ayrıca Freeman, THY’nin ilkini kısa süre önce New York’ta yaptığı Türkiye’yi tanıtma etkinliğine de katılmamıştı.

        Gecenin önemli unsuru olacağı Miami medyasına da duyurulmasına rağmen Freeman, reklam yüzü olduğu THY’nin ABD’deki ikinci tanıtım gecesine de katılmamış oldu. Büyük ihtimalle THY-Freeman işbirliğinin detayları böyle bir tabloya neden oluyor. Ayrıca THY’nin Miami’deki gala yemeğini verdiği The Deck at Island Gardens da amaca uygun bir yer değildi. Zira kokteyl alanı olmayan, masaların büyük çoğunluğu sahneyi görmeyen mekan bir Türk’ün sahip olduğu iyi bir restoran olabilir, ama THY gibi küresel bir markanın organizasyonuna ev sahipliği yapacak imkanları yoktu. Morgan Freeman’ın katılmamasında mekanın de etkisine de bakmak gerekir.

        THY’nin tanıtım gecesine katılmayan Freeman, son olarak Katar’da düzenlenen ve Katar Havayollarının organizasyonu önemli bir parçası olduğu FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış törenine katılımıyla dikkat çekmişti.

        Miami Art Basel günlerinde THY

        REKLAM

        THY’nin Türkiye’yi tanıtmak için yaptığı etkinlik, Miami’de son yıllarda dikkat çeken Art Basel sanat fuarına denk getirilmiş. Böyle bir organizasyon ile aynı tarihlerde yapılacak etkinlikle daha geniş bir kitleye ulaşmak amaçlanmış. Ne derece faydalı oldu bilemiyorum. Zira Miami’de gündem Art Basel sanat günleri hareketliliğiyle doluydu.

        THY’nin gala yemeğine ABD Büyükelçisi Murat Mercan, Türkiye ve Amerika’dan sanat, kültür ve iş dünyasından isimler ile yöneticiler katıldı. Morgan Freeman gelmedi, ama Türk oyuncular Kerem Bürsin, Cansu Dere, Melis Sezen ve Medyapım’ın sahibi Fatih Aksoy hazır bulundu.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        THY'den transit yolcuyu Türkiye'ye kazandırma atağı!

        THY'den transit yolcuyu Türkiye'ye kazandırma atağı!
        0:00 / 0:00

        Türk Hava Yolları, Amerika’dan daha fazla turistin Türkiye’ye gelmesi için çaba gösteriyor. Şu an ABD’den taşıdığı 3.5 milyon yolcunun sadece bir milyonu Türkiye’ye direkt geliyor. Gerisi transit yolcu olarak İstanbul üzerinden dünyaya dağılıyor. Transit yolcu taşımacılığı ise direkt uçuşlar kadar THY ve Türkiye’ye fayda sağlamıyor. ABD’de başlatılan yeni strateji başka bölge ve ülkelerde de devreye sokularak, THY’nin taşıdığı transit yolcunun Türkiye’ye gelmesi için çaba gösterilecek.

        THY şu anda Amerika’da Atlanta, Washington D.C., New York, Newark, Chicago, Houston, Dallas, Miami, Boston, San Francisco, Los Angeles ve Seattle uçuyor. Bu uçuş hatlarına bir yandan yenileri eklenmek isteniyor diğer taraftan bazı hatlarda ise uçuş sıklığını artırmak için gayret gösteriliyor. Ama uçak sıkıntısı sebebiyle de yapamıyor. Mesela kısa süre önce Miami’de sefer sayısı azaltılarak, buradaki bir uçak direkt uçuşlar başlatılan Panama’ya kaydırıldı.

        THY, Amerika’dan taşıdığı toplam 3.5 milyon yolcunun ağırlıklı kısmını Türkiye’ye direkt getirmek istiyor. Şu an gelen bir milyon ABD’li sayısını 2 milyona çıkarıp, transit yolcuya dönüştürmeyi amaçlıyor. İstanbul Havalimanı’na gelip dünyaya dağılmak yerine Anadolu’ya uçmaları için projeler yapıyor.

        REKLAM

        Uçak sıkıntısı sebebiyle yeni uçuşlar, hatlar açılmadan böyle bir dönüşüm yapıldığı taktirde bir taşla çok sayıda kuş avlanmış olacak. Harcama potansiyeli yüksek turist ülkemize çekilecek. Bu amaçla THY, ABD’de New York’ta ilkini yaptığı tanıtım toplantılarına Miami ile devam etti.

        Benzer toplantıların Los Angeles ve Chicago’da da yapılması planlanıyor. Hatta ABD ile başlayan bu atılım başka bölgelere de yaygınlaştırılacak. Miami’deki tanıtım organizasyonuna bir grup gazeteciyle katıldık. Öncesinde ise THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile Miami’deki ofislerinde sohbet ettik.

        Bolat’ın açıklamalarından aldığın notlar şöyle;

        THY G. Doğu’da film çekecek

        Türkiye’nin bilinmeyen özelliklerini ABD’de tanıtacağız. Diyarbakır, Urfa, Göbekli Tepe, Antakya, Mardin gibi yerler medeniyetin ilk kurulduğu yerler. Buraları ön plana çıkaracağız. Bu bölge için tur programı hazırlıyoruz. Bölgeye özgü film çekmeyi planlıyoruz. Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Belki Morgan Freeman yanına başka bir oyuncuyu da koyabiliriz. Diyarbakır-Antakya arasındaki vadiyi ABD’de inanç turizmi açısından pazarlayacağız.

        ABD yolcusunu dönüştürmek istiyoruz

        Amerika’daki 3,5 milyon yolcumuzun 2 milyonunu sağlık, kültür, sanat, gastronomi, tatil gibi tanıtım organizasyonlarıyla direkt uçuşla Türkiye’ye çekmek istiyoruz. Uçakların doluluk oranı yüzde 85. Türkiye’ye direkt gelen yolcumuzdan daha fazla, transit uçandan daha az kazanıyoruz. Ayrıca Türkiye gelen yolcumuzdan ülkemiz çok yönlü kazanıyor. ABD’de 11 merkezde THY Müdürü var, bir tek Seattle’da yok. Seattle seferlerimiz dolu. Hemen haftada 7 gün sefere çıkabiliriz, ama uçak yok. Bekliyoruz.

        Yabancı öğrencilerle ailelerini çekeceğiz

        Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler arkadaşlarını, anne-babasını, ailesini buraya getirsin istiyoruz. Onlara indirimler yapacağız, kampanyalar düzenleyeceğiz. Aileler gelip, gezsin, harcasın, sağlıkla ilgili işlerini görsünler istiyoruz. Biz bu öğrencilere bilet satmıyoruz. Bir bağ kuruyoruz. Yabancı öğrencilerden başarıyla mezun olanlar Türkiye’de çalışma izni verilsin istiyoruz.

        REKLAM

        THY’nin pazarlama ve satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur; “THY olarak Türkiye’de bulunan 250 bine yakın yabancı öğrenci için yeni bir paket hazırlığı yapıyoruz. Bu kapsamda öğrencilere “Tatilde Türkiye’de kal, üstelik arkadaşlarını ve aileni de buraya davet et” mesajıyla ulaşmayı planlıyoruz. Yüzde 30’a varan uçak bileti indirimi ve otel paketleriyle Türkiye’de misafir edeceğiz.”

        Hizmet ihracatımız 85 milyar dolar

        Bu sene 85 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirmiş olacağız. THY olarak biz de 14 milyar dolar ile katkıda bulunacağız. Mal ihraç eden en büyük şirketimizin rakamı geçen yıl 5,8 milyar dolardı. Geçen yıl ilk 7 şirketin ihracat rakamını topladığımızda THY’nin bu seneki rakamına ancak ulaşabiliyor. THY’nin 14 milyar dolarının da 5 milyar doları Türkiye’de kalıyor. THY gelirlerinin yüzde 40’ı akaryakıt, yüzde 20’ye yakını uçak kirası ve bakımlara gidiyor. Bunları çıkardığımızda THY’nin cari fazlası 5 milyar dolar ve Hazinemizde kalıyor. THY olarak gelecek yıl 18 milyar dolar, toplamda Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) olarak da 125 milyar dolar ihracat hedefimiz var.

        Hindistan’ı IndiGo ile dünyaya bağlayacağız

        Hindistan’da Yeni Delhi ve Mumbai’ye günde bir uçuş hakkımız var. Hindistan düşük maliyetli havayolu IndiGo’ya dedik ki, “Sen sefer sayını artır. Biz mütekabiliyete dayalı olarak ilave bir şey istemeyeceğiz. Sen uç biz de İstanbul’dan senin yolcularını dünyaya bağlayalım. Code share uçuşları yapalım. IndiGo kendi uçaklarıyla bize gelemiyordu, çünkü menzili yetmiyordu. Geniş gövdeye de geçmek istemiyor, zira low cost havayolu ve filosu dar gövdeden oluşuyor. Bunun üzerine kendi filomuzdan değil, piyasadan wet lease olarak (personeliyle birlikte) bulduğumuz 3 adet Boeing 777 uçağı IndoGo’ya kiraladık. Onlar pazarlamasını yapacak, uçakları dolduracak, Türkiye’ye getirecek bizde buradan ortak uçuşlarla dünyaya dağıtacağız.

        REKLAM

        Dördüncü çeyrekte 250 milyon dolar

        Yabancı yatırımcıları THY yönelmekte durduran şey seçim sonucu görememek. Ama yabancı yatırımcılar için söyleyebilirim. Hisse fiyatında 6 dolar hedefini yakaladık. Şimdi yeni hedef 10 dolar. Seçiminde sonucunun iyice neticelenmesiyle birlikte eğer biz de devam edeceksek, 10 doları bulacağını tahmin ediyorum. Bu yılın üçüncü çeyreğinde 1.5 milyar dolar, ilk dokuz aylık periyotta ise 2.25 milyar dolar net kâr rakamına ulaştık. Üçüncü çeyrekteki iyi sonuçlarımızı devam ettirip, üzerine 200-250 milyon dolar daha koyacak şekilde ilerliyoruz. Ekim ayı oldukça iyi rakamlar geldi, kasım ayı da çok güzel geçti. Yılın son ayını da bu doğrultuda geçirirsek bir önceki çeyreğin üzerine koyarak kârlılığımızı artırmayı ve yılı oldukça başarılı sonuçlarla kapatmayı hedefliyoruz.

        Yeni uçak alımı, kiralaması zor

        Uçak tedarikinde en önemli engel uçak motorlarında yaşanıyor. Dünyada 4-5 tane uçak motor üreticisi var. Bunların da bağlı olduğu iki tane motor dökümü yapan firma var. Tüm şirketler bu iki firmaya bağlı. Şu an motor bakımı yapan bütün şirketler parça yokluğundan dolayı 80-90 günlük bakım sürelerini 180 güne çıkardı. Bu durum piyasadaki yedek motor sıkıntısını ve yeni üretilen uçaklara motor tedarikini de etkiliyor. Bu sebeple Boeing ve Airbus uçak üretimini özellikle MAX ve neo’lari hızlandıramıyor. Şu an sipariş versek 5-6 yıl sonrasına slot alabiliyoruz.

        Anadolu Jet 60 uçak olabilir

        Grup halinde bir uçak fırsatı çıkarsa Boeing MAX veya AirbusNEO alıp Anadolu Jet filosuna koymak istiyoruz. Anadolu Jet’in filosunda şu an 30’a yakın bu iki modelden var. Fırsat olunca 60 uçağa çıkabiliriz. Satılıksa satın alabiliriz, kiralıksa kiralayabiliriz.

        REKLAM

        Geniş gövde iştihamız yok

        THY olarak geniş gövde siparişi vermeye iştahımız yok. Çünkü hala Boeing ve Airbus’tan teslimlerini beklediğimiz, gelecek olan uçaklarımız var. Yavaş yavaş Boeing 777X ve Airbus A350X ve A350XWB konusunda çalışma yapıyoruz. Ama onların siparişleri çok büyük olmaz, en fazla 15- 20 tane falan olur. Ayrıca bu uçaklar için de acele etmiyoruz. Çünkü 2023’te teslim edilecekken 2025’e kaldılar. Üretim sıkıntıları devam ediyor. Bu sebeple piyasada biraz uçsunlar, olgunlaşsınlar diye bekleriz. ABD’ye 777 ile sefer yapılan, ama kâr edilemeyen hatlar için de yeni modeller, 777X’ler düşünüyoruz. Yeni nesil motor ve daha geniş kapasiteli uçakları kullanabiliriz. New York’a günde 3 defa uçmak yerine 2 defa 777X veya A350XWB uçarak istiyoruz.

        Bölgesel uçaklardan vazgeçtik çünkü…

        Bölgesel uçaklardan motor yüzünden vaz geçtik. Tek tip motorun iki uçakta da kullanılması ve motorlarda sorun olması bizi vaz geçirdi. Motorda rekabet olursa biz iyi rakamları yakalıyoruz. Ayrıca farklı tipteki bölgesel uçak için pilot ve onların kariyer planları, ekip meselesi de bir sorun. Bölgesel uçaklara motor sağlayan şirket piyasada daha fazla talep gören uçaklara ağırlık veriyor. Motor üreticileri önce motoru satıp, sonra paraları topladıkları için bölgesel pazardaki düşük hareketlilik onlara cazip gelmiyor.

        Diğer Yazılar