Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA (İstanbul Grand Airport), Kültür ve Turizim Bakanlığı ve Türk Hava Yolları işbirliği ile dünya havacılık sektörünün en prestijli organizasyonu olarak gösterilen Routes World’ü gelecek yıl, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılında Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor. Bu yıl ABD Las Vegas’ta yapılan Routes World’e İGA CEO’su Kadri Samsunlu ile birlikte geldik. Burada organizasyon esnasında Samsunlu, düzenlenecek devir teslim töreniyle gelecek yıl İstanbul Havalimanı’nın ev sahipliğini yapacağı organizasyonun resmi sürecini başlatmış olacak. Samsunlu ile Las Vegas’ta hem bu organizasyonu hem de İstanbul Havalimanı’nı konuştuk. İGA CEO’su Kadri Samsunlu’nun değerlendirmeleri şöyle;

        4 bine yakın üst düzey yönetici gelecek

        Dünya havacılık sektörünün en prestijli organizasyonlarından olan Routes World sayesinde global havacılık sektöründen 4 bine yakın üst düzey yönetici 15-17 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul’u ziyaret edecek. 1995 yılından bu yana ev sahipliği için dünyanın önde gelen havalimanları ve destinasyonları, Routes etkinliklerine ev sahipliği yapmak için zorlu sınavlardan geçiyor. 2023 yılında 28’incisi gerçekleşecek olan bu önemli buluşma, İstanbul’a küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve özellikle düşük maliyetli havayolu şirketlerini cezbetme fırsatı da sunacak.

        REKLAM

        Türk havacılık sektörü dünyaya tanıtılacak

        Türk havacılık tarihi ve Türkiye ile birlikte İstanbul’un uluslararası arenada tanıtımı adına önemli bir ev sahipliği olan Routes World 2023 ayrıca, COVİD-19 sürecindeki ilk tam kapsamlı Routes World etkinliği olacak. Bu etkinlik ayrıca İstanbul’un tarihini, kültürünü, gizli cevherlerini ve yabancı turistlerin odak noktası olma potansiyelini gözler önüne serecek. Bugün İGA’dan 128 ülkeye, bayrak taşıyıcımız THY ile beraber uçabiliyoruz. Buradaki slotların serbestliği ve bolluğu havalimanımıza başta THY olmak üzere birçok hava yolunun gelmesine de imkan sağlıyor. Biz de İGA İstanbul Havalimanı olarak, küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirmek ve ülkemizin bu büyük potansiyelini göstermek için sabırsızlanıyoruz.

        79 havayolu İstanbul’a uçuyor

        Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 sağlık krizine rağmen havacılık sektöründe uyguladığımız kurallarla, bütünüyle tüm dünyaya örnek olduk. Güvenli uçuş sertifikası, havalimanlarına girişteki kontroller, sosyal mesafe kuralları havacılık sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı. Aldığımız önlemler sayesinde pandemi süreci başarılı şekilde yönetildi. Şu anda da İGA İstanbul Havalimanı olarak yolcu ve uçuş sayıları bakımından eskisinden daha yoğun dönemler göreceğimize olan inancındayız. Bunu da uçuş ve yolcu sayılarımızda da açık şekilde görebiliyoruz. 2021’in sonu itibarıyla İGA İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren toplam havayolu sayısı 73’tü. COVID-19’dan önce 66 şirket bulunuyordu. 2022 itibarıyla toplamda 79 havayolu şirketi hizmet veriyor.

        REKLAM

        İGA’da personel sıkıntısı yok

        Bugün Avrupa’nın birçok havalimanında yolcu talebini karşılayacak personel sıkıntısı yaşanırken, İGA olarak hiçbir yolcumuza en ufak bir mağduriyet yaşatmadığımız gibi, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak, müşteri memnuniyetinde zirveye ulaştık.Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) açıkladığı Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı verilerinde ortalama bin 350’nin üzerinde yaptığımız uçuş sayısıyla üst üste Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduk. Avrupa’daki havayolu şirketlerinin grev ve iş bırakmalar paralelinde en zorlu havacılık sınavlarından birini verdiği Temmuz ayında, İGA İstanbul Havalimanı olarak günlük bin 422 uçuşla tarihi rekorumuzu kırdık.

        2019’u rakamlarını 2023’te yakalayacağız

        Şu anda yılın son çeyreğindeyiz. Trendlerimiz gösteriyor ki, 2019 yılı yolcu ve uçuş rakamlarımızı, 2023 yılına kalmadan yakalayabileceğiz… Dolayısıyla pandeminin etkisini tamamen arkamızda bıraktık diyebiliriz. Geçtiğimiz Haziran ayında bildiğiniz üzere ACI World’de oldukça önemli bir görev bize tevdi edilmiş oldu. ACI World’de dünya havacılığında söz sahibi 28 kişiden biri olmuştum. Bu görev, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıl ACI Europe’un yönetim kuruluna seçilmiştim. ACI World Yönetim Kurulu Üyeliği görevim süresince; ACI’ın Türk havacılık sektörü ile her düzeydeki ilişkisini güçlendirmenin ve sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşları için en yüksek değeri yaratmak üzere çalışıyoruz.

        REKLAM

        Dünyanın en iyi havalimanı seçildik

        Son olarak lüks seyahat konusunda otorite sayılan, seyahat ve yaşam dergisi Conde Nast Traveler tarafından gerçekleştirilen, dünyanın en prestijli ödüllerden biri olan Okuyucuların Seçimi anketinde “Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde birinci olduk. 2021 ve 2022 yıllarında Regional Air Transport Awards tarafından “Yılın Havalimanı” seçilen İGA İstanbul Havalimanı, bu sefer de 2022 Regional Air Transport Awards’ta Kurumsal Ödül’e uzanma başarısını yakaladı. ABD merkezli seyahat dergisi Global Traveler, “2022 Leisure Lifestyle Awards” ödüllerinde İGA İstanbul Havalimanı’nı “En İyi Aktarma Havalimanı”, “2022 Wherever Awards’ta” ise “En İyi Aile Dostu Uluslararası Havalimanı” ödüllerine layık görürken, Havayolu Yolcu Deneyimi Derneği (APEX) “Olağanüstü Başarı” ödülü, EMEA Finance’ın “EMEA Bölgesi’ndeki En İyi Sendikasyon Kredisi” ve “Yılın Anlaşması” ödülleri de havalimanımıza verildi. İngiltere merkezli havacılık derecelendirme kuruluşu Skytrax’ın değerlendirmesinde 2020’de de kazandığımız “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne bu yıl da layık görülürken, “Dünyanın En Aile Dostu Havalimanı”, “Dünyanın En İyi Alışveriş Deneyimi Sunan Havalimanı” ve “Güney Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödüllerinin de sahibi olduk. “Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde de büyük bir ilerleme kaydederek 8’inci sırada yer aldık. Dünyaca ünlü Travel and Leisure dergisinin “The 10 Best International Airports” anketinde “Dünyanın En İyi 10 Uluslararası Havalimanı” arasında gösterildik.

        REKLAM

        Yeni yatırımlarımız devam edecek

        Pandemi döneminde ise Avrupa’nın hatta dünyanın en dayanıklı havalimanı olduk. ACI tarafından Avrupa’nın en iyi havalimanı, en erişilebilir havalimanı olarak gösterildik. Dijital dönüşümde de Avrupa’nın en iyisi olduk. Sürdürülebilirlik ve çevre konularında aldığımız ödüller ise başarılarımızın başka bir boyutunu oluşturdu. 2023 yılı yatırımlarımızın devam edeceği bir yıl olacak. Havalimanımızda yeni yatırımlarımız operasyonel mükemmeliyet, müşteri deneyimi, verimlilik, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm alanlarında olacak. Havalimanımız uluslararası kargo için globalde en önemli merkezlerden biri. En önemli yatırımlarımızdan biri de kritik bir bölgede bulunan kargo şehrimizin büyütülmesi ve kargo süreçlerinin dijitalleşmesinin sağlanması anlamında yapacağımız yatırımlar olacak.Uluslararası bir firmamız daha kargo operasyonları için depolama tesisini kargo şehrimizde konumlandıracak.

        Dünyanın en dijital havalimanı olacağız

        Biz yolculuğumuza dünyanın en dijital havalimanlarından biri olma vaadiyle çıktık. Terminalin ve yolcuların teknolojik ihtiyaçlarını daha tasarımının ilk aşamasında belirledik ve havalimanı altyapısını buna göre geliştirdik. Dünyanın en önemli transfer noktalarından biriyiz. Günde 220 bin yolcuya hizmet veriyoruz. Bu da bize önemli sorumluluk yüklüyor. Müşteri deneyimini artırma konusunda birçok çalışma yapıyoruz. Yeni teknolojik çözümler geliştiriyoruz. Mobiliteye çok önem veriyoruz. Yolcularımız evden uçağın kapısına kadar bu mobilite çözümlerimizden yararlanıyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Türkiye'de üretilen elektrikli uçak yakıt ikmal aracı Brüksel'de hizmete başladı

        Türkiye'de üretilen elektrikli uçak yakıt ikmal aracı Brüksel'de hizmete başladı
        0:00 / 0:00

        İstanbul Havalimanı’nı için geliştirilen ve dünyada ilk olan elektrikli yakıt ikmal aracı (dispanseri), uçaklara hizmet vermeye başladıktan sonra bir çok yabancı havalimanı otoritesinin ilgisini çekmişti. TFS Akaryakıt Hizmetleri’nin tarafından Türk mühendislerine tasarlatılıp, ürettirilen ve çok verimli bir şekilde İstanbul Havalimanı’nda kullanılan bu aracı Türkiye’den sonra dünyada ilk kullanan ise Brüksel Havalimanı oldu.

        Brüksel merkezli Skytanking Holding GmbH firması tarafından TFS’den kısa süre önce kiralanan 4 adet elektrikli yakıt ikmal dispanserleri geçtiğimiz haftada hizmete girdi. Böylece yurtdışına da taşınmış oldu. 9 Haziran 2022 tarihinde TFS’nin İstanbul Havalimanı tesislerinden yola çıkan elektrikli yakıt ikmal dispanserleri, uzun bir nakliye, gümrük, AB akreditasyonu, yerel akreditasyon, eğitim süreci ve havaalanı güvenlik değerlendirme adımlarını geçtikten sonra 12 Ekim Çarşamba günü ilk yakıt ikmalini Brüksel Havalimanı’nda gerçekleştirdi.

        İstanbul Havalimanı’nda uçaklara yakıt hizmetleri vermek üzere kurulan TFS Akaryakıt Hizmetleri AŞ’nin jet yakıtı ikmal araçları, yerli ortaklarıyla birlikte geliştirildi. Aynı zamanda dünyada da alanındaki ilk proje olarak dikkat çekiyor. Bu proje kapsamında tedarik edilen 50 jet yakıtı ikmal aracının elektrikliye dönüştürülmesinde Türkiye’den Önder Yol ve Katmerciler firmaları sorumlu paydaşlar olarak rol aldı.

        Global jet yakıtı tedarik eden şirketleri arasında ilk olmasıyla dikkat çeken bu proje için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği – IATA’nın tarafından da üyeleriyle paylaşıldı. Bu projeyle ülkemiz endüstriyel elektrikli araç dönüşümü alanında teknolojik bilgi ve tecrübe edinmiş olurken, çevre ve gürültü kirliliğinin önlenmesi ile enerji sarfiyatının azaltılmasına katkı sağlandı.

        Bu araçlar Türkiye'yi gururlandıracak

        TFS CEO’su Hüseyin Hilmi Aslanoğlu’ndan bu önemli gelişmeyi değerlendirmesini istedim. Şu açıklamayı yaptı:

        “TFS olarak daha kuruluş aşamasından itibaren tüm adımlarımızı geleceği kurgulamaya dönük olarak attık. Günü kurtarmak yerine sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir operasyon kurguladık. Kısa vadedeki ufak kazançlar yerine uzun vadedeki çok daha kalıcı faydaları gözettik. Elektrikli araç projemiz de bu vizyonun en güzel çıktılarından birisi oldu. Bugün itibariyle yakıt sarfiyatından elde ettiğimiz kazanç ve çevrenin korunmasına yaptığımız katkı ile proje kendisini amorti etti diyebiliyoruz. Bundan sonra da adımlarımızı uzun vadeli ve kalıcı faydalar sağlamaya dönük olarak atmaya devam edeceğiz. Projenin içeride sağladığı fayda kadar sevindirici bir diğer tarafı da yurtdışında çok ilgi görmesi ve hızla benimsenmesi. Bu anlamda ilk işbirliğini Brüksel Havalimanı’nda kullanılmak üzere Skytanking firması ile yapmıştık. Elektrikli dispanserimiz AB’nin sıkı akreditasyon ve yerel onay süreçlerini başarıyla geçtikten sonra ilk ikmalini sorunsuz yaptı. Dünya’da regülasyonun en sıkı olduğu yerlere bu tür sofistike ürünleri verebiliyor olmak bizi daha da mutlu ediyor. Bundan sonra da elektrikli yakıt ikmal dispanserimizi çok daha fazla yabancı havalimanında göreceğiz ve gururlanmaya devam edeceğiz.”

        Nezaketsiz yolcuların 6 sinir bozucu hareketi

        Nezaketsiz yolcuların 6 sinir bozucu hareketi
        0:00 / 0:00

        Uçaklarda dünyanın dört bir yanında farklı karakterlere, adet ve davranışlara sahip insanlar yolculuk ediyorlar. Ancak dünyada genel kabul görmüş ahlak kurallarını ve davranışlarına uymayan çok sayıda yolcuya uçaklarda rastlamak mümkün. Bende kendi adıma her uçuşta farklı karaktere sahip ve rahatsız edici hareketleri rahatça sergilen yolcularla seyahat ediyor, tecrübe kazanıyorum. Rahatsız olduğum davranışlara ise kendi başıma çözüm bulmam zor olduğundan tecrübelerimle daha az rahatsız olmaya çalışıyorum. Benim gibi bir çok yolcunun da nezaketsiz insanlarla beraber uçmak istemediğini biliyorum. Zira bu tipleri dünyanın hangi coğrafyasına ait olursa olsun benzer davranışları sergiliyorlar.

        Uçakta kural tanımayan, aşırı alkollü, kötü kokan, yüksek sesle konuşan ve çeşitli hareketleriyle etrafını rahatsız edenlerle şüphesiz kimse seyahat etmek istemez. Gözlemlerime dayanarak uçakta nezaketsiz yolcuların yaptığı 6 sinir bozucu hareketi inceledim. Tespit ben yaptım, iyi yolculuk için bu tipleri tanıyıp tedbir almayı da sizlere bırakıyorum.

        1-Koridorda Yürürken Koltuklara Tutunanlar

        Özellikle uzun uçuşlarda koridorda yürümek hem sağlık açısından çok önemli hem de sıkılan yolcular iyi geliyor. Ancak bu yürüyüşün kendine göre belirli nezaket kuralları bulunuyor. Yürüyüş esnasında koridor kenarındaki koltukları tutarak yürüyen yolcular diğer yolcuların sinirini bozuyor. Yürüyüş esnasında bazen denge kaybolduğu için koltuklara tutunmak zorunda kalan bu insanlar diğer yolcuların koltuklarını salladıkları için rahatsızlık veriyorlar. Bazen başlarına veya bedenlerine temas edebiliyorlar. Uymayanları uyandırabiliyorlar. Aynı zamanda servis yapan kabin personelinin de işini zorlaştırıyorlar. Bu sebeple uçağın koridorunda yürümek isteyenler hem doğru zaman seçmeliler hem de etrafa dokunmadan yürümek için dikkatli olmaları gerekiyor. Diğer yolcuların sinirini bozmamak için yürüyüş esnasında bir yere tutunmak gerektiğinde baş üstü dolaplar kullanılmalıdır. Aynı zamanda baş üstü dolaplara tutunmak ani türbülans hadisesinde koridorda yürüyenlerinde dengesini kaybetmesini engeller.

        2- Ön Koltuğa Asılanlar

        Yolcular, uçakta kemer ikaz ışıkları sönünce tuvalete gitmek, koridorda yürümek veya baş üstü dolaplarından eşyalarını almak için ayağa kalkarken ve yerlerine geçerken ön koltuğu asılırlar. Özellikle önündeki koltuğa sert şekilde yüklenenler önde oturan yolcuyu rahatsız ederler. Bu sebeple her yolcunun kendi koltuğunun kolçaklarını kullanması en doğrusudur. Zira ön koltuğa her müdahale neredeyse o koltuğu tekmelemekle aynı anlama gelir.

        Ayrıca koltuklarınızı arkaya doğru yatırırken de etrafı kontrol etmek doğru bir davranış olur.

        3- Uçağa Kokan Yiyecekler Getirenler

        Bu köşeden okurlarıma seyahate çıkacakları zaman uçakta yanlarında atıştırmalık bulundurmalarını tavsiye ediyorum. Ancak bunların ağır kokan yiyecekler olmamasının da altını özellikle çiziyorum. Çünkü ağır kokan yiyecekler sadece yanınızda oturanı değil uçaktaki diğer yolcuları da rahatsız eder. Size kokusu kötü gelmeyen bir yiyecek etrafınızdaki yolculara çok ağır gelebilir. Bu sebeple kokan yiyecekleri uçağı içine sokan yolcuları kimse sevmez. Bu davranışları da tasvip edilmez. Kokusuyla bilinen bazı yiyecekleri ise sıralamaya dahi gerek yok. Çünkü bu tür yiyecekleri el bagajınıza koyduğunuzda havasız ortamda daha fazla koku biriktirirler. Açtığınızda etrafa ciddi anlamda rahatsızlık verir.

        4- Uçakta Çok Konuşanlar

        Yorucu bir tempoda çalışıp uçağa binen veya sabah çok erken saatte yola çıkan hiçbir yolcu yanında çok konuşan birisini istemez. Normal zamanda çok konuşanlara tahammül edemeyenler için bu zaman dilimleri de daha da önemlidir. Ancak uçağa biner binmez yanındaki tanımak isteyen, memleketini soran, özellikle business class’ta seyahat edenler arasında çevre edinmeye çalışan ve bir türlü susmayan yolcular katlanılmaz olurlar. Üstelik bir de yüksek sesle sohbet edenler bir değil birden fazla yolcuyu rahatsız ederler. Çok konuşan birisini önceden tespit edebiliyorsanız, ilk selam veren ve kısa bir giriş ile tanışan siz olun. Sohbet etmemek için gerekçeniz neyse en başta söyleyip keyfinize bakın. Kısa bir uçuşta bile susmadan konuşan yolcular sinir bozucu olabiliyor. Bu sebeple uçakta çok konuşanlar bir çok araştırmada rahatsız edici karakterler olarak tanımlanırlar.

        5- İnişte Acele Edenler

        Uçak piste teker koyar koymaz bazı yolcular hareketlenmeye başlar. Bazıları yerlerinden erken kalkarak uçaktan da erken inebileceğini zannederler. Bu tipteki yolcular uçağın kapısı açılana kadar olan süreçte de koridordaki diğer yolculara da rahatsızlık verir. Uçakta sizden önde oturan yolcuların koltuğundan kalkıp, koridorda el bagajlarını alıncaya kadar sabrederseniz pek bir zaman kaybınız olmaz. Sizden önceki yolcu yerinden henüz kalkmamışsa ondan önce koridorda ilerlemeye çalışmayın. İnişte önceliğin önde oturan yolcuda olduğunu da unutmayın. Adı konmamış bu kurala uymayanlar aynı zamanda el bagajını yer bulamadığı için oturduğu koltuğun baş üstü dolabından daha uzağa koyanlara da müsamaha göstermeyince tam nezaketsiz olurlar.

        6-Tuvalet Sırasını Kapının Başında Bekleyenler

        THY - İstanbul Havalimanı eşleşmesi Avrupa'da zirvede

        COVİD-19 sonrası havalimanları ve havayolları yavaş yavaş toparlanma yoluna girdi.

        Bu yaz sezonunda trafik ne kadar artmış olsa da personel eksikliği nedeni ile havalimanlarında yaşanan kaos, asıl gelişmeyi gelecek yaz sezonuna bıraktı. Dünya genelinde merkez olarak bilinen yani HUB dediğimiz havalimanları ise havayollarına bağlantı sunmakta zorlandı. En önemli yükselişi yapan, en çok bağlantı sunan ve trafiğini artıranlar ise Türk Hava Yolları – İstanbul Havalimanı gibi bu eşleşmeleri yapanlar oldu. Eşleşmesi iyi olmayanlar bu yazı başarılı geçirmedik. Eşleşmeden en çok zarar görenlere örnek olarak Frankfurt Havalimanı - Lufthansa ile Amsterdam Schiphol - KLM havayollarını gösteriliyor.

        Merkez havalimanları birbirleriyle rekabet ederken, uçulan veya bağlantı verilen nokta sayısı, bağlantı sıklığı, hizmetlerinin kalitesi, yolcuların tercihinde farkındalık oluşturan uygulamalarıyla öne çıkıyorlar. Ama bunlardan daha önemlisi ise merkez havalimanını üs olarak kullanan havayolunun kalitesi havalimanının başarısını yakından etkiler. Aynı şekilde bu yaz Avrupa’da yaşandığı üzere havalimanında başta personel eksiği olmak üzere çeşitli sorunları yaşanıyorsa bu durumdan en fazla o havalimanını merkez olarak kullanan havayolu etkilenir.

        Dünyanın önde gelen havacılık veri ve analiz sağlayıcısı Official Aviation Guide (OAG) 2022’nin ilk 9 ayında en çok bağlantı sunan havalimanlarını ve havayollarının listesini çıkarmış. Dünya genelinde ABD’li işletmeler ön plana çıkıyor. Özellikle Şikago O’Hare Havalimanı-United Airlines, Dallas Forth Worth Havalimanı-American Airlines ve Atlanta Hartsfield-Jackson-Delta eşleşmesi en çok bağlantılı havalimanları ve havayolları olarak ön plana çıkıyor. Bu durum sivil havacılığın merkezi konumundaki ABD’de uzun yıllardır devam ediyor.

        REKLAM

        Ancak Avrupa’da durum çok vahim. Grevler, iptaller, gecikmeler, güvenlik görevlileri sorunlarıyla uğraşan havalimanları ciddi bir düşüş yaşadı. En büyük düşüş ise Frankfurt Havalimanı - Lufthansa eşleşmesinde. İkinci sırada Schiphol Havalimanı - KLM eşleşmesi var. Halbuki Almanlar 2019’da Avrupa’nın en çok bağlantı sunan 2’nci, Hollandalılar ise üzücüydü. Avrupa’da en yüksek bağlantıyı 2019’da olduğu gibi 2022’de her şeye rağmen Londra Heatrow-British Airways eşleşmesi sunmuş ve İngilizler özellikle okyanus ötesi uçuşlarla listedeki yerlerini korumuşlar.

        İstanbul Havalimanı - Türk Hava Yolları eşleşmesi ise yolculara sunduğu yüzde 79’luk bağlantı oranıyla Avrupa’da zirveye çıkmış. Bağlantı oranını en fazla artıran merkez olmuş. Dünya genelinde ise 23’ncü olmuş. Ancak British Airways - Heatrow Havalimanı eşleşmesinde bağlantı oranı düşmesine rağmen liderlik yine İngiltere’de. Türkiye ise en hızlı yükselen olarak lider durumda.

        Sabiha Gökçen Havalimanı - Pegasus Havayolları eşleşmesi COVİD-19 sonrasında 2019 rakamlarını yakalamak için rol model olarak gösteriliyor. Bu eşleşme 2019’da listede bile yokken, Avrupa’nın en çok bağlantı sunan düşük maliyetli operasyonu yapan havalimanı oldu. Böylece Pegasus Havayolları da Sabiha Gökçen’i zirveye taşımış durumda. Yolcularına yüzde 59’luk bağlantı sunan bu eşleşme dünya genelinde en önemli başarı.

        Dünyanın en çok bağlantı sunan ilk 5 havalimanı-havayolu eşleşmesi:

        1-Şikago O’Hare: United Airlines: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 46

        2-Dallas-Forth Worth: American Airlines: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 85

        3-Atlanta Hartfield Jackson: Delta Airlines: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 77

        4-Seattle-Tacoma: Alaska Airlines: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 55

        5-Denver: United Airlines: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 52

        Avrupa’nın en çok bağlantı sunan ilk 5 havalimanı-havayolu eşleşmesi:

        REKLAM

        1-Londra Heatrow: British Airways: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 51

        2-İstanbul Havalimanı: Türk Hava Yolları: Sunduğu bağlantı oranı yüzde % 79

        3- Paris CDG: Air France: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 50

        4-Frankfurt Havalimanı: Lufthansa: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 63

        5-Amsterdam Schipol: KLM: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 52

        9- Sabiha Gökçen Havalimanı: Pegasus: Sunduğu bağlantı oranı yüzde 59

        Diğer Yazılar