Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havalimanının terminal binası oldukça dikkat çekici… Rüzgârda dalgalan bir kumaş gibi hareketli. İçi de en az dışı kadar güzel, yüksek tavanlı ve havadar. Avrupa’nın en temiz havalimanları arasında yer alan ve kendi kategorisinde ise en iyi havalimanı olarak gösterilen ve ödüller alan Zagreb Havalimanı, TAV Havalimanları çatısı altında pandemi sonrasını da başarıyla yöneten ender havalimanlarından birisi olarak dikkat çekiyor. TAV CEO’su Serkan Kaptan’dan edindiğim intiba burasının Balkanlar’da takip ettikleri diğer projeleri için de iyi bir referans olduğu…

        Zagreb Havalimanı’nın A’dan Z’ye yönetimi TAV ve iştiraklerinde. Burayı başarıya taşıyan tüm birimlerin başında da Türk yöneticiler bulunuyor. Bu durumun yurtdışında TAV ile birlikte iyi bir ikili olan Türk Hava Yolları için ne anlama geldiğini anlatmama gerek yok sanırım.

        Başarıda havacılıkta küresel bir marka olan TAV’ın yönetim anlayışı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Balkan ülkesini; Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'ı kapsayan seyahat günlerinde ben de Zagreb’teydim. Hem Zagreb’i ve etrafını gezip, inceleme şansım oldu hem de TAV’ın başarı hikayesi yazdığı havalimanında bir gün geçirdim. Türkiye’deki gündem yoğunluğu ve karmaşadan böyle bir yere gelince zamanın adeta durduğunu sandım. Burada geçirdiğim 3 gün boyunca tek gündem vardı, o da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti ve bu sebeple alınan çok yoğun güvenlik önlemleri konuşuluyordu. Söylenene göre en son ABD Başkanı Bush’ın ziyaretinde bu şekilde güvenlik tedbirleri alınmış.

        REKLAM

        Erdoğan’ın Zagreb’e geldiği gün ben de havalimanını TAV CEO’su Serkan Kaptan ve buradaki ekip arkadaşları; Zagreb Havalimanı CEO’su Hüseyin Bahadır Bedir, HAVAŞ Zagreb Genel Müdürü Mutlu Başkan ve BTA Doğu Avrupa Direktörü Arda Yelen ile birlikte dolaştım.

        Havalimanını dolaşırken “Sayın Cumhurbaşkanımız Zagreb’e Hoş Geldiniz. TAV” yazılı bir otobüs dikkatimi çekti. Akşam saatlerinde havalimanına gelecek olan Erdoğan’ı karşılamak için hazırlık yapılmış. Zaten havalimanı apronunda güvenlik sebebiyle zaman geçirme şansımız olmadığı için görebildiğim en önemli manzara bu otobüs oldu.

        TAV’ın Zagreb’teki 3 yöneticisi de kurumun çeşitli ülkelerdeki faaliyetlerinde yer almış, önemli operasyonlar yürütmüş, tecrübeli, çözüm üretme kabiliyetleri yüksek ve yenilikleri açık isimler. Belki de bu isimleri önümüzdeki yıllarda başka ülkelerde yeni meydanları yönetirken göreceğiz.

        TAV’ın bu havalimanında direkt ortaklık oranı yüksek değil, ama hissedarlar içinde havalimanı denince tüm birimleriyle ele alıp, yönetecek tek kurum olarak sadece TAV öne çıkıyor. Bu sebeple havalimanın yönetimi TAV’a teslim edilmiş. Tecrübeli yönetim ve başarı hikayesiyle diğer iştiraklerde tek tek Zagreb’e gelmiş. Bu yılın başında HAVAŞ, burada faaliyet gösteren MZLZ Ground Handling Services şirketini satın alarak hizmete başlamış.

        Havalimanının bölgesindeki rakiplerinden ayıran başarılı işletmecilik modelini, COVİD-19 sonrası süreci, yer hizmetlerinde HAVAŞ ile yiyecek/içecek hizmeti veren BTA ile ne tür gelişmelere imza attıklarını yerinde görme şansım oldu.

        Mesela oldukça keyifli tasarlanan ve yerel tatlara yer verilen Primeclass Lounge’da güzel zaman geçirdim. BTA’nın havalimanındaki restoranında yediğim burgerin Zagreb’teki en iyi lezzetlerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Yolunuz düşerse mutlaka deneyin. Ürün teminine kasaptan başlayıp, orada standardı korumaya başlarsanız lezzet kendiliğinden akıp gelir. Havalimanındaki hizmet kalitesini daha da yukarı çekmek için TAV Technologies şirketi de yakında Zagreb’te faaliyete başlayacağını Hüseyin Bedir’den öğrendim. Zaten önemli durumlarda destek sağlıyormuş, ama artık direkt sahada olmak için hazırlanıyormuş. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Beraberinde de itibarı, etkinliği getiriyor.

        REKLAM

        RYANAIR UÇTU, RAKAMLAR YÜKSELDİ

        TAV yöneticileri pandemi sonrası havalimanının yolcu kapasitesini, sefer yapılan nokta sayısını artırmak için çeşitli çalışmalar yapmışlar. Hırvatistan Hükümeti’nin pandemi sonrası, 2021 yılında çıkardığı trafiğin hızlı bir şekilde toparlanması için teşvik programı çerçevesinde görüşmeler yapıldıktan sonra Ryanair havalimanına uçuşlara başlamış. 3 uçağını da bu meydana konuşlandırarak 25 noktaya uçmaya başlamış. Böylece bu meydandaki toplam trafiğin yüzde 60’ını ülkenin milli havayolu Croatia Airlines ile birlikte Ryanair yapmaya başlamış. THY de Zagreb’e dar gövdeli uçaklarla günde iki sefer düzenliyor.

        GÜVENLİK KONTROLÜNDEN GEÇİŞ 3-4 DAKİKA

        Havalimanını 2017’de yeni terminale kavuşunca (eskisi şu an boş) yeni ekipman, teçhizatlar ve iyileştirilmiş operasyon süreçleri devreye sokulmuş. Böylece hizmet kalitesi de artmış, yolcu memnuniyeti üst seviyeye çıkarılmış. Mesela güvenlik kontrolünde küçük bir havalimanı olmasına ve bekleme süresi de az olmasına rağmen “Smart Line” sistemi kullanılıyor. Bir güvenlik hattından 5 kişi aynı anda eşyalarını x-ray cihazına vermek için hazırlanabiliyor. Kuyrukta önündeki yolcunun kemerini, tabletini, bilgisayarını veya diğer eşyalarını hazırlamasını beklemiyor. Böylece hem yolcu strese girmiyor hem de çok ciddi zaman kaybı olmuyor. Ayrıca x-ray’den geçen eşyaların kontrolünde ayrı bir kapalı bölümde yapılıyor. Güvenliğe katılan eşyalar ayrı bir hatta alınarak inceleniyor. Bu da süreci hızlandıran önemli bir başka yaklaşım.

        TAV’LI ZAGREP HAVALİMANI

        REKLAM
        • - Eylül 2022 itibariyle bu meydandan 30 ülkede çeşitli şehirler seferler düzenleniyor. 6’sı iç hat olmak üzere toplam 60 havalimanına uçuşlar yapılıyor.
        • - 2012’de yapılan 30 yıllık işletme ihale sonrası TAV Fransız ortağı ADP ile buraya adım attı. 2042’ye kadar da işletme onlarda olacak. Yeni terminal binası 2017’de hizmete girdi. 30 check-in kontuarı, 12 uçak park pozisyonu ve 8 köprüye sahip. Ancak ihtiyaç duyuldukça sorunsuz büyüyecek şekilde tasarlanmış.
        • - 2019’da toplam 3,4 milyon yolcuya hizmet verilmiş. Bu sene beklenen rakam 3 milyon civarı. Trafik 2019’a göre ağustos ayı itibariyle yüzde 7 aşağıda kalmış. Ama diğer Avrupa havalimanlarına göre oran iyi…
        • - Ülke nüfusu 2016’da 5,3 milyonken, son sayımlarda gençlerin diğer Avrupa ülkelerine gitmeleri sebebiyle 500 bin eksilmiş. Bu sebeple de havacılık başta olmak üzere diğer sektörler içinde çalışan bulmakta zorluk yaşanıyor.
        • - Havalimanının terminali 2017’de yenilendikten sonra yeni sistemler ve yeni yönetim anlayışıyla ödüller de gelmeye başlamış.

        İŞ JETİ TRAFİĞİ YOĞUN

        Zagreb Havalimanı’nın çok kompakt ve işlevsel bir de Genel Havacılık Terminali var. Bu küçük ülkeye göre çok önemli bir iş jeti trafiği olduğunu söylemek mümkün. Günde ortalama 7 özel iş jetinin havalandığı bu havalimanın kalbur üstü yolcu potansiyelinin yüksek olduğunu ve giderek de hızla yükseldiğini öğrendim. Çok sayıda adası olan Hırvatistan’a tatil için gelenler özel iş jetlerini kullanıyor. Ama bunun yanı sıra normal yolcu terminali için de yer alan ve devlet adamlarının kullanımına sunulan VIP salonunun çok kullanılmadığını öğrendim.

        THY İLE ZAGREP'E KİMLER GELİYOR?

        THY Zagreb Müdürü Uğur Cantimur’a buraya gelen yolcu profilini sordum. İstanbul Havalimanı’ndan Zagreb’e günde iki sefer, Dubrovnik’e ise bir sefer yaptıklarını ve gelenlerin de ağırlıkla yabancı yolcular olduğunu söyledi. Zagreb’e gelen Türk yolcu oranı az, ama yabancılarda ise ağırlık Amerikalılardaymış. Pandemiden önce gelenlerin yüzde 60’ı Uzakdoğulu imiş, ama şuan ağırlık ABD’lilerde. Kışın ülkeye olan yolcu sayısı azalıyor. Dubrovnik seferleri ise genelde kışın iki ay kesiliyor. THY’de kışın 2 ay uçmayabiliyormuş.

        ZAGREP HAVALİMANI ÖDÜLLERİ

        Skytrax listesinde kendi kategorisinde Avrupa’nın en iyi 10 havalimanı arasında yer alıyor. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nden (ACI) aldığı ödüller ise şöyle;

        • - En çok gelişme gösteren havalimanı, 2017
        • - En iyi Avrupa Havalimanı, 2018
        • - En iyi Avrupa Havalimanı, 2019
        • - En iyi Avrupa Havalimanı, 2020
        • - En iyi hijyen uygulayan Avrupa Havalimanı, 2021
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Zagreb'te görülmesi gereken 5 yer!

        Zagreb'te görülmesi gereken 5 yer!
        0:00 / 0:00

        Zagreb Hırvatistan’ın başkenti ve en kalabalık şehri, kalabalık olmasına rağmen çok sessiz ve tertemiz. Avrupa’nın en yeşil şehirleri arasında yer alır. Yukarı şehir (Gornji Grad) ve aşağı şehir (Donji Grad) olarak iki kısma ayrılıyor. Yukarı şehir tarihi yapıları ve mimarisi ile ön plana çıkarken aşağı şehir ise yenilikleriyle günümüze hitap edecek şekilde konuşlanmış. Türkiye’den yaklaşık 2 saatlik bir uçak yolculuğu mesafesinde. Türk Hava Yolları (THY) Zagreb’e günde iki sefer yapıyor. Uçuşlar Hırvat bayrak taşıyıcı Croatia Airlines ile ortak (code share) düzenliyor. Doluluk oranları da an itibarıyla yüzde 90’ın üzerinde. Ancak benim uçuşumda yüzde yüzdü. TK 1053 sefer sayılı uçuşumda stand-by olarak bekleyen yaklaşık 6-7 yolcunun olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

        Geçtiğimiz hafta pazartesi sabahı ekibimden Emre Nar ile çok erken saatlerde yola koyuldum. Saat 07:00’de olan uçağım için 04:00’de İstanbul Havalimanı’nın yolunu tuttum. Havalimanında bize eşlik edecek olan TAV Havalimanları Holding Kurumsal İletişim Direktörü Erhan Üstündağ ile buluştuk. Havalimanına gelip Türk Hava Yolları’nın Business Lounge’unda biraz soluklanıp Turkish Do&Co’nun ikramlarıyla kahvaltımızı yaparak uçağa geçtik. Kusursuz bir uçuştan yaklaşık 2 saat sonra Hırvatistan yerel saati 08:00’de ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman’ın adını taşıyan ve TAV tarafından işletilen Zagreb Havalimanı'na teker koyduk.

        REKLAM

        Şehir merkezindeki otele çantaları bırakarak hiç dinlenmeden şehri keşfe başladım. Sert bir program bizi bekliyordu. Uykusuz gecenin sabahında güzel bir şehirde geziye devam ettim. Zagreb turumuza en önemli merkez olan Jelacic Meydanı’yla başladık. Zagreb’te gezebileceğim 5 noktanın programını yaptık. Ve memnun kaldık. Zagreb’te bana göre görülmesi gereken 5 yer şöyle;

        • 1) Ban Josip Jelacic Meydanı

        Jelacic Meydanı için Zagreb’in kalbinin attığı yer denebilir. Neredeyse her sokak buraya çıkıyor. Zaten bu şekilde de isimlendiriliyor. Biz meydana girdiğimizde bir bando takımının dinletisiyle karşılaştık. Meydan ismini Avusturyalı heykeltıraş Anton Dominik Fernkorn’un yaptığı Josip Jelacic’in at üstündeki heykelinden alıyor. Jelacic Macar saldırılarını ülkesinden koruyarak kahraman ilan edilmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında kaldırılan heykel 1990’da ülke Yugoslavya’dan ayrıldıktan sonra tekrar yerine koyulmuş. Araç trafiğine kapalı meydanda birçok güzel kafe bulunuyor. Biz de biraz soluklanmak için onlardan birini seçtik. Hem kafelerde hem de restoranlarda servis biraz geç geliyor. Zamanınızı ona göre ayarlamanızda fayda var. Bunun yanı sıra meydan aynı zamanda tramvay hatlarının birleşme noktası. Dolayısıyla halkın buluşma yeri olarak Jelacic Meydanı günün her saati hareketli oluyor.

        • 2) Tkalciceva Street

        Sevimli ve renkli evlerle çevrelenmiş olan Tkalciceva Caddesine, araç giriş olmadığı için sessiz ve sakin bir atmosfere sahip. Yılın her dönemi turist çekmeyi başaran modern caddenin sağ ve sol tarafında, atölye, kafe, bar, restoran gibi çeşitli mekanlar sıralanıyor. Zagreb’in tadını çıkarabileceğiniz büyük meydanda ister akşam yemeği yiyebilir isterseniz de sokak müzisyenlerin sergilediği muazzam performanslara şahit olabilirsiniz.

        Biz de bir akşam bu sokakta dolaştık. Bir mekânda oturup akşam yemeği yedik. Bulunduğumuz restoranın birinci katında ise kadın bir müzisyen pencereye oturmuş şarkı söylüyordu. Caddeden geçenler yolun ortasında durup müzisyene eşlik ediyorlar, müzik bitince de sokaktaki yürüyüşlerine devam ediyorlardı. Netice itibariyle eğlenceli bir sokak…

        REKLAM
        • 3) Dolac Market

        Dolac market şehrin göbeğinde katedral ve barlar sokağının bulunduğu bölgenin arasında sıkışmış bir yer. Jelacic meydanın yukarısında bulunuyor. Market Zagreb’in değil aynı zamanda Hırvatistan’ın en büyük açık pazarı…Geçmişi 1926 yılına dayanan pazara şehir dışından gelip ürünlerini satan pazarcılar da yer alıyor. Pazara ilk girişte hediyelik eşya satan pazarcılar, biraz daha içlere gittikçe çevre şehirlerden gelenlerin meyve-sebze sattığı ürünler yer alıyor. Bir de balık reyonu var. Ancak bizim gittiğimiz saatlerde bu bölüm daha açılmamıştı. Pazarın etrafında ise çok güzel kafeler bulunuyor.

        • 4) Bitmiş İlişkiler Müzesi / Museum of Broken Relationships

        Hırvatistan’ın Zagreb kentinde bulunan Bitmiş İlişkiler Müzesi, sanatçı Drazen Grubisic ve film yapımcısı Olinka Vistica’nın, 2003 yılında dört yıllık bir ilişkiyi sonlandırma konuşması yaptıkları sırada ortaya çıkıyor. Çift, ayrılık travmasıyla başa çıkmanın ve iyileşmenin yolunu bir müze açmakta bulmuş. Müze her saat kalabalık, dikkat çeken bir yer. Yerli ve yabancı turistler oldukça ilgi gösteriyor. İçeri girdiğimde çok ilginç objelerle karşılaştım.

        Hikayesi dikkatimi çeken İstanbul’dan gönderilen bir gelinlik oldu. 2014 yılında tanışan çift, 2016 yazında düğün yapmak üzere hazırlıklara başlıyor. Maalesef, damat düğüne bir hafta kala, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısında hayatını kaybediyor. “Ölmeden bir hafta önce düğün öncesi fotoğraf çekimlerimizi yaptık… Gelinliğim onu hatırlamak istediğim günün en iyi temsili” diyor gelinliği gönderen kişi notunda.

        Ancak bütün hikayeler romantik değil. Kimi ayrıldıktan sonra sevgilisi için saçını kesip bir hikâyeye dönüştürmüş, kimi bisikletini bırakmış, kimi ise onunla en son konuştuğu cep telefonunu…

        • 5) Trakoscan Kalesi

        Trakoscan Kalesi Zagreb şehir merkezine yaklaşık 1 saat mesafede yer alıyor. 1334 yılında yazılı kayıtlarda geçen kale 1566’da ise nesli tükenen bir aileden mülkiyet devlete geçiyor. Kral Maximilian, verdiği hizmetler karşılığında Juraj Draskovic'e kaleyi veriyor. (1525-1587) Böylece 1584 yılında Drašković ailesi sonunda Trakoscan'a sahip oluyor. O dönemin Osmanlı Ordusu’na karşı iyi bir savunma yapan Draskovic ailesi 1944 yılına kadar burada yaşamış. Şatonun içinde ailenin soy kütüğünün olduğu bir duvar tablosu bulunuyor. Üç katlı Şato’da her nokta meşe ağacından yapılmış. O dönemde günlük yaşamda kullanılan tüm araç gereç şu an müzede sergileniyor. En alt kattaki mutfak sobası kanalıyla üretilen buharla tüm kale odalarının ısıtılması dikkatimi çekti. Ayrıca tarih sıralamasıyla kullanılan silahlarda ilginçti. Motifli iki tüfeğe “Türk Tüfeği” ismi verilmiş, ama sebebini rehberimden öğrenemedim. Kale veya şatoda tuvalet ve banyoya rastlamadım. Rehberimiz halka açık olmayan bölümlerde olabilir diyerek geçiştirdi. Fakat burada sergilenen başta resimler olmak üzere tüm eserler dikkate şayan. Ayrıca şatonun bulunduğu yer de çok güzel. Sakin ve dingin. Değerli koleksiyonlara sahip müze 1953'te kurulmuş ve kale bugün Hırvatistan Cumhuriyeti kontrolü altında hizmet veriyor.

        REKLAM

        Uçaklarla seyahat eden en ilginç hayvanlar

        Uçaklarla seyahat eden en ilginç hayvanlar
        0:00 / 0:00

        Kabinde yolcu beraberinde evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) taşınabiliyor. Kurallar bu şekilde. Ama bunlar dışında bir de Amerika’da uygulanan “duygusal destek” hayvanlar kategorisi var. İlginç hikayeler de buradan çıkıyor. Detayları aşağıda vereceğim.

        Türkiye'de THY ve diğer havayollarında dünyanın genelinde olduğu gibi kabin içinde evcil hayvanlarıyla seyahat edecek yolcuların kafesteki evcil hayvanlarını öndeki koltuğun altında muhafaza etmeleri gerekir. Kabin içerisinde evcil hayvanı ile seyahat eden yolcular, acil durumda tahliyeye engel olunmaması için, sadece pencere kenarında yer alan koltuklardan seçim yapabiliyor. Acil çıkış kapısı bulunan sıralar veya bebek puseti takılabilen koltukları da tercih edemiyorlar.

        Ancak dünya genelinde uçak içine birçok hayvan türünü yasak olmasına rağmen sokmaya çalışan yolcuların sayısı da az değil. Zira bazı ülkelerde yukarıda saydığımız hayvanların dışındakileri de alabilecek düzenlemelere sahipler. Özellikle ABD’de psikolojik problemler yaşayan yolcuların “duygusal destek” amacıyla o kadar ilginç hayvanlarla seyahat etmeye çalışıyorlar ki, bu sebepten 2018’de ABD Ulaştırma Bakanlığı (US Department of Transportation) bu duruma kısıtlama getirerek havayolları ve havalimanlarına tebliğ etti. Bu karar bazı hayvanların uçak içinde diğer yolcuların yaralanmasına sebep olduğu için getirildiği açıklaması yapıldı. Çünkü bazı havalimanlarına uçak içine kabul edilmeyen hayvan türleriyle gelen yolcular dikkat çekti. Bu hafta sizlere uçak içine sokulmaya çalışılan veya sokulan en ilginç hayvan türlerini araştırdım. Bakalım en ilginç hikâye olarak hangisi dikkatinizi çekecek…

        REKLAM
        • 1) Çıngıraklı, engerek, boa yılanlarıyla uçuş girişimi…

        2011’de Arjantin'in başkenti Buenos Aires’teki Ezeiza Havalimanı’nda Karel Abelovsky adlı yolcunun bavulunu x-ray cihazından geçiren yetkililer, içinde hareket eden canlı hayvanlar bulunduğunu tespit etti. Iberia Havayolları ile Buenos Aires’ten İspanya’nın başkenti Madrid’e gidecek olan Abelovsky’nin bavulunu açan yetkililer, her biri tek tek plastik poşetlere konmuş 247 çıngıraklı yılan, engerek yılanı, boa yılanı, diğer sürüngen türleri ve yumuşakçalar ele geçirdi. Nadir görülen ve Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme ile koruma altına alınan hayvanlardan ikisinin oksijensiz kaldığı için öldüğü belirlendi.

        • 2) Domuz Hobie business class’a up grade oldu!

        2014 yılında US Airways ile uçan bir kadın yolcu, Hobie adındaki domuzuyla seyahat etti. Robert Phelps isimli yolcu 06:10'da Connecticut’taki Bradley Havalimanı’ndan Washington’a gitmek için uçağa bindi. Yaklaşık 35 kilo ağırlığındaki domuzu gören diğer yolcular şaşkınlık geçirmişti. Yolcular kadının omzundaki hayvanın bir köpek olduğunu düşündü, ancak bazıları durumu fark etti. Domuzcuk, uçak kalkmadan önce bağırmaya başlamış ve dışkılamıştı. Kadın yolcu rahat durmayan domuzunu kolçağa bağlayarak rahat durmasını istedi. Ancak domuzun rahat durmaması üzerine kabin ekipleri Robert Phelps’i uçağın en önüne business class’a alarak yolcuların rahatsız olmasını engelledi. US Airways sözcüsü, yolcunun Ulaştırma Bakanlığı yönergeleri uyarınca “duygusal destek hayvanı” olarak domuzu uçağa getirmesine izin verildiğini söyledi.

        • 3) Tavus kuşu Dexter alanda kaldı!

        2018’de United Airlines’a ait yolcu uçağıyla ABD’nin Newark Havalimanı’ndan seyahat etmek isteyen kadın yolcu, yanında tavus kuşunu da getirdi. Ancak tavus kuşunun havayolu şirketinin bagaj kurallarına aykırı olduğu belirtilerek yolcunun talebi reddedildi. Ventiko, kendisine uçarken destek verdiğini öne sürdüğü Tavus kuşu için koltuk satın almayı teklif etse de bu da şirket tarafından reddedildi. Tavus kuşu diğer yolcuların şaşkın bakışları arasında havalimanında bekledi. Dexter isimli tavus kuşu, sosyal medya belgeselleri çeken sanatçı Ventiko tarafından kurtarılarak sahiplenildi. Birçok havayolu şirketi, duygusal ya da psikolojik sorunlar yaşayan yolcuların hayvanlarıyla birlikte seyahat etmesine izin veriyor. Ancak şirketler, son yıllarda bu durumun istismar edildiğini belirterek bunu yapan yolcu sayısının arttığına dikkat çekiyor.

        • 4) Hindi Easter’a özel koltuk

        2016 yılında 34 yaşındaki Jodie Smalley, Seattle’dan San Francisco’ya hindisi Easter’la seyahat etti. Hindisine koltuk parası ödeyerek bilet alan Smalley onu yolcular gibi havalimanına getirdi, güvenlikten geçirdi, uçuş işlemlerini yaptı. Easter’ın uçması için tüm sertifikaları ve dökümanları hazırlayan Smalley, hindisinin duygusal destek hayvanı olduğunu kanıtladı. Smalley “Yolculara uçakta hindiyle uçmak saçma gelebilir, ancak benim yaşadıklarımı onlar bilemezler” dedi. Üç ay önce kanserden eşini kaybeden Smalley en büyük desteği hindisi Easter tarafından aldığını belirtti.

        • 5) Çantadaki Timsah uçağı düşürdü!

        2010 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yolculardan birinin spor çantasından kaçan timsah, uçağın düşmesine neden oldu. Kazada 20 kişi öldü. Kazadan kurtulan tek kişinin anlattığına göre, yolculardan biri timsahı büyük spor çantasında gizlice uçağı soktu. Ancak timsah uçuş esnasında çantadan kaçtı ve uçakta büyük bir izdihama neden oldu. Uçaktan sağ kurtulan Kongolu yolcu, bunun üzerine uçağın dengesinin bozulduğunu, İngiliz ve Hollandalı pilotların da bir daha kontrolü sağlayamadığını ifade etti. Çek yapımı Let L-410 Turbolet model uçak bir evin üzerine düştü ve olayda 20 kişi hayatını kaybetti. 25 Ağustos tarihindeki kaza sırasında uçak başkent Kinşasa’dan Bandundu’ya gidiyordu. Kazanın ardından yapılan incelemelerde düşen uçakta herhangi bir mekanik probleme rastlanmadığı bildirildi. Kazaya neden olduğu iddia edilen timsah ise sağ salim yere indi. Ancak kurtarma ekipleri tarafından palayla öldürüldü.

        Diğer Yazılar