Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uçak seyahatlerinde özellikle geceleri ve uzun uçuşlarda yolcuların çoğu uyumayı tercih eder. Bazı yolcular uyumak çeşitli yönetmeler geliştirirken bazıları ise yorgunluktan uçağa biner binmez uykuya dalar. Geçtiğimiz hafta böyle bir durumu ben de yaşadım. Türk Hava Yollarının (THY) hat açılışı için önce ABD Seattle’a gittim. İstanbul’a dönüş yaptığım gün dinlenmeden Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği - IATA’nın genel kurulu için Katar’ın başkenti Doha’ya uçtum. Verimli geçen IATA toplantısına da yorgun gittim. Yoğun tempoda çalıştım. Yaklaşık bir hafta süren nedeniyle oldukça yoruldum. Böyle bir seyahat temposunda uçağa biner binmez uyunuyor. Turkish Do&Co ikramları da nafile oluyor. Doha’da gece yarısı başlayan 4 saatlik seyahatim boyunca ben de uyandırılmak istemedim. Uyudum.

        Ancak uçaklarda da her zaman keyifli uyunmuyor. Business class’ta tam yatar koltuğunuz olsa bile kabindeki bazı hareketler size tat vermeyebilir. Mesela kabin personeli ile bazı yolcuların bilinçsiz ve duyarsız davranışları kabin içinde ciddi gürültüye sebep olabiliyor. Bu da yolcuları rahatsız ediyor, iyi uyumalarını ve dinlenmelerini engelleyebiliyor. Uçakta uykuyu bölen 5 hareket şunlar;

        • 1- Trolley’i koltuğa çarpma

        Uçakta koridor kenarı koltukta oturanlar en fazla uykusu bölünenler kategorisinde yer alıyor. Uçak koridorundaki kabin personeli ve yolcu hareketliliği uykunun bölünmesine neden olur. Uçak içinde yürüyen yolcular ve personel geçerken size çarpar veya koltuğunuza dokunur. Bunun yanı sıra kabin ekiplerinin uçak içinde servis yaparken trolley’lerin (yiyecek/içecek taşınan servis arabası) sizin bulunduğunuz koltuğa çarptırması da uykunuzu böler. Aslında kabin ekipleri bu durumu pek yapmazlar. Ancak yemek servisi sırasında ayakta gezen yolculara yol vermek için trolley’i geriye doğru çekip yol verirler. İşte bu geri çekip yol verme durumlarında servis aracı koltuğa çarpar ve uykunuzu böler. Bu çarpmanın etkisine göre de etrafa rahatsızlık verir.

        REKLAM
        • 2- İkram hazırlarken çıkan gürültü

        Uçağa bindiniz özellikle yemeklerin hazırlandığı bölüme yakınsanız gürültüden uymanız zor olur. Bu hazırlık aşamasında ekiplerin birbiri ile olan konuşmaları uykunuzu kaçırır. Bunun yanı sıra ekiplerin birbirinden istedikleri materyallerde ses çıkarır. Çatal, kaşık, bardak sesleri o an eksilmez. Özellikle kısa uçuşlarda daha çabuk olmak zorunda kalan ekipler, hızlı hareket etme telaşıyla galley’de (uçağın mutfağı) çıkardıkları sesler, onlara yakın oturan yolcuların uykusunu hatta keyfini bile kaçırır. Tuvaletlere yakın olan koltuklar için de belli bir gürültü seviyesine katlanmak gerekir. Yolcu hareketliliği ve kabin ekiplerinin temizlik anlarında çıkardığı gürültüler de uykunuzu kaçırır.

        • 3- İkram servisi konuşmaları

        Uçağa bindikten sonra hemen uykuya daldıysanız ve uykunuz hafifse yemek servisi olana kadar uyuyabilirsiniz. Çünkü kabin ekipleri yemek servisine çıktıktan sonra yolcularla konuşmaya başlarlar. Onlara ikram seçeneklerini sunarlar. “Hangi yemek? Hangi içecek? Ekmek ister misiniz? Kolanızda buz olsun mu?” Soruları gürültüye neden olur. Hatta bu sorular yarım yamalak uyumaya çalışan size de gelebilir. Normal şartlarda uyuduğunuzu anlayan ekipler size uyandırmaz, ancak onları duyacağınızı anladıklarında sizlere bu sorular gelir ve uykunuz kaçar veya bölünebilir.

        • 4- Kurallar ihlal edilirse!

        Uçak içindeki en önemli unsur güvenlik kurallarıdır. Uçakların olmazsa olmazıdır. Kabin ekipleri de güvenlikle ilgili her daim güvenlik kurslarına giderler. Her değişen kuralın eğitimini alan ekiplerin güvenlik konusunda zorunlu hallerde yerine getirmeleri gereken kurallar mevcuttur. Siz de bu kuralları uygulamazsanız yani yerine getirmezseniz, uykunuzun en derin noktasında bile uyandırılmak zorunda kalırsınız. Mesela kemerinizi takmazsanız uyandırılırsınız, kalkışta ve inişte koltuğunuzu dik pozisyona getirmezseniz de aynı durum olur. Bunun yanı sıra yine kalkış ve inişte pencerelerinizi kapalı tutarsanız uyandırılırsınız ve acil çıkışta oturuyorsanız uykunuz bir şekilde bölünür. Çünkü bu koltuğun sorumluluğu vardır. Uçaktaki acil bir durumda bu koltukta oturanların acil çıkış kapısını düzgün bir şekilde kullanması gerekir. Bunu da kabin ekipleri verdikleri kartla ve mini bir bilgilendirmeyle yolcuya anlatır. Uykunuz en çok da acil çıkışta oturursanız kaçar.

        • 5- Yandaki yolcunun tuvalet ihtiyacı

        Uçak tuvaletlerinde koridor kenarında veya orta koltukta uyuyorsanız mutlaka uyandırılırsınız. Çünkü ekonomi sınıfı yolculuklarda tuvalet ihtiyacı olan yolcular size uyandırarak koltuklarından ayrılabilirler. Kesintisiz bir yolculuk için cam kenarında uçmak her daim avantajlıdır. Diyelim çok ağır bir şekilde uyuyorsunuz ve yanınızdaki yolcu tuvalete gidecek. İlgili yolcu böyle durumlarda sizinle muhatap olmak istemez. Çünkü bu sıkıntılı bir durumdur. Herhangi bir tepkiyle karşılaşmak istemeyen yolcular doğrusunu yaparak kabin ekibinden yardım ister. Kabin ekibi de yolcusuna yardımcı olmak için gelir ve size uyandırır.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Dünyanın en güzel minyatür müzesi!

        Dünyanın en güzel minyatür müzesi!
        0:00 / 0:00

        Dünyanın en güzel minyatür müzelerinden birisi havacılık sektörüne de geniş yer veren Almanya’da bulunan ‘Miniatur Wunderland Hamburg.’ Hamburg’a yolunuz düşerse mutlaka gitmeniz gerekenler listesine bu müzeyi de eklemeyi unutmayın. Müzenin içinde A’dan Z’ye gerçek bir havalimanı operasyonu da icra ediliyor.

        Geçtiğimiz hafta Hamburg’taki Kabin Ekipmanları Fuarı sebebiyle Airport ekibi olarak bu müzeyi de dolaştık. Özellikle bu dönemde çok kalabalık olan müze adeta turist akınına uğruyor. Müzede; denizcilik, havacılık, demiryolu, karayolu ve lojistik olarak birçok farklı ülkenin minyatür olarak ulaşım alanındaki sitemlerini görebilirsiniz. Havacılık ve lojistik alanlarına meraklıların kesinlikle bilmesi, görmesi gereken bir müze…

        Müze, 2000 yılında Frederik ve Gerrit Braun kardeşler tarafından, gezegendeki en büyük oyuncak model demiryolu hattını üretmek için başlatıldı. Model demiryolunu para fonu bulmalarının ardından Aralık 2000'de geliştirmeye başladılar. Bugün 1490 metrekare alanı kapsıyor. Hamburg’un depo bölgesindeki eski bir evin odalarında dünyanın en büyük model demiryolu sistemi olarak adlandırılan müzede, Orta Almanya, Knuffingen Havaalanı, Avusturya, ABD, İskandinavya, İsviçre, Venedik ile İtalya, Monako ve kanal üzerinden Güney Amerika “Atlantik Köprüsü” gibi bölümler bulunuyor.

        Guinness ödüllü müze!

        Müzede 15.400 metreden fazla ray ve 1.040 tren bulunuyor. Guinness ödüllü müze dünyanın en büyük oyuncak model demiryolu hattı olarak biliniyor. Müzenin içinde gerçek bir havalimanı operasyonu da gösteriliyor. Bu muhteşem tasarımda 100 bin araca ek olarak muhteşem bir aydınlatma sistemi de dikkat çekiyor. 400 bin minik ve ilginç insan figürü barındıran müze, restoran, hediyelik eşya bölümü, minyatür şehir ve havalimanı olarak üç bölümden oluşuyor.

        THY ve AtlasGlobal de burada

        Knuffigen Airport en çok dikkatimizi çeken alan oldu. 150 metre karelik bir alana yayılan ve gerçekçi hava trafiğine sahip Knuffingen Havalimanı, Wunderland’in teknik açıdan kuşkusuz en büyüleyici bölümü. Müzede görevli teknisyenler bu hayali gerçekleştirmek için altı yıl çalışmış ve alan 4 milyon Euro’ya mal olmuş. Gerçek bir havalimanında olan aklınıza gelebilecek tüm operasyonu burada görmeniz mümkün. Havalimanı, terminal, apron ve pistler olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Türk Hava Yollarının dar ve geniş gövde olmak üzere 2 uçağı havalimanında konuşlanmış durumda. Bunun yanı sıra uçuşlarına son veren AtlasGlobal uçağı da burada mevcut. AtlasGlobal uçağını belki de tek göreceğiniz yer bu müze olacak. Yetkililer belli ki havayolunun iflas ettiğini bilmiyorlar. Havalimanı ise tam bir profesyonellikle işletiliyor.

        Kabin içi konseptli restoran

        Müzede bir mola verip yemek veya içecek ihtiyacınızı gidermek istediğinizde ilginç bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Eski uçaklardan çıkan koltuklar restoranı süslüyor. Ekonomi sınıfı konseptindeki restoranda uçakla seyahat yaparken yemek yeme konsepti başarılı bir şekilde dizayn edilmiş. 4 kişilik deri koltukları geniş bir mermer masayla özdeşleştirerek keyifli dakikalar geçirmek mümkün. Restoranın girişinde ise uçak maketi gibi çeşitli hediyelik eşya satan mağaza yer alıyor.

        REKLAM

        Müzeye ulaşmak kolay

        Miniatur Wunderland, Hamburg’un Speicherstadt’ta (tarihi depo bölgesi) merkezi bir konuma sahip. Bisiklet, metro, otobüs ve araba ile rahatlıkla ulaşılabilir. Şehir merkezi olarak bilinen Rathaus’tan yürüyerek bile gidebilirsiniz. Müze, Hamburg’un kalbinde, Rathaus (belediye binası) ve ünlü Elbphilharmonie arasında yer alıyor. Miniatur Wunderland 6 numaralı otobüs hattının hemen önünde duruyor. En yakın metro istasyonu Baumwall (U3) olarak adlandırılır ve bir sonraki tramvay istasyonu Stadthausbrücke’dir S1 ve S3 kodlu metrolarla da ulaşılabilir. Ancak Hamburg’ta kimseye adres sormayın. Telefonunuzdaki haritadan kendi işinizi çözün. Çünkü kimse adres bilmiyor. Size yardımcı olmak isteyenlerde telefonlarındaki haritadan bakıp yol göstermeye çalışıyor.

        Giriş ücreti ne kadar?

        Müzeye giriş ücreti 22 Euro. Şehre girişte 40 Euro karşılığında Hamburg Kart alırsanız müzelerde indiriminiz oluyor. Bu kartla toplu taşıma araçlarına da ücretsiz binebiliyorsunuz. Yetişkinler için 22 Euro olan giriş ücreti 16 yaş ve üzeri 20 Euro, 15 yaşa kadar olan çocuklara 12,5 Euro, boyu 1 metreyi geçmeyen çocuklara ücretsiz ve 65 yaş ve üzeri için 17 Euro olarak uygulanıyor.

        Diğer Yazılar