Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rusya’ya uygulanan enerji yaptırımlarına Avrupa’da Sırbistan katılmıyor. Stratejik olarak Rusya’dan gerekli destekleri de görüyor. Türkiye de Rusya yaptırımlarına katılmayan ülkelerden, ancak petrolü bir kenarda tutarsak bildiğim kadarıyla özel tarifeden doğalgaz içinde bir yaklaşım söz konusu değil. Rusya’nın Sırbistan’a kış fiyatlarının üçte biri seviyesinde doğalgaz vermek üzere anlaştığı Avrupa’da tartışılıyor. Acaba Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye ziyaretinde gaz konusu gelmiş olabilir mi?

        Bilindiği üzere Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımları ağırlaştırarak en son devreye soktuğu petrol ve gaz alımlarındaki yeni sınırlamalar Bakan Sergey Lavrov’un ziyaretini de yansıdı. Belgrad’a yapamadığı ziyaretin asıl sebebi Rus doğalgazı sebebiyle Avrupa’da yaşanan tartışmalardı.

        Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefon görüşmesiyle yeni gaz tedarikinde anlaşmaya vardıkları açıklandığı gün Lavrov da Belgrad’da olacaktı. Ama uçağının Belgrad’a gitmesine komşu ülkeler izin vermediler. Hava sahasını kapattılar.

        Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve Sırbistan’ın komşularının kızgınlığını anlamak ise zor değil. Sırbistan hem Rusya’dan gaz almaya devam edecek hem de gaz fiyatının Avrupa’daki rakamların çok altında olacağı konuşuluyor.

        REKLAM

        AB ve ABD’nin ısrarlı yaptırım kararlarını Sırbistan’ın dikkate almamasına en net tepki Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un Belgrad’a gitmesinin engellenmesiyle oldu. Ancak bu tartışma henüz bitmiş değil. Sırbistan yetkilileri yaptıkları gaz anlaşmasının çok alenileşmesini istemedikleri için Lavrov’un ziyaretine sıcak bakmadıklarını çeşitli haberlerden teyit etmek mümkün. Fakat gerçekleşmeyen ziyaret gelişmelere farklı boyut kazandırmış durumda. Şu an Sırbistan’ın Avrupa ile ilişkileri sorgulanıyor.

        Rusya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyareti de Avrupa’da yaşanan hadiseler sebebiyle daha da önem kazandı. Rusya, Avrupa’daki stratejik ortağı Sırbistan ile şu an çalkantılı bir dönem yaşıyor. Sırbistan da Türkiye gibi Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmıyor. Ama Batı’dan Moskova ile bağlarını zayıflatması için önümüzdeki günlerde bir baskı görüp görmeyeceği de konuşulmuyor değil.

        Türkiye’nin Suriye’de başlatmayı planladığı yeni operasyon ve Lavrov’un Ankara ziyareti sonrası galiba yeni şeyleri konuşacağımız bir dönem olacak. Umarım Rusya ile olan iyi ilişkilerimiz doğalgaz ve petrol fiyatlarına da yansır.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Karadeniz doğalgazı ne zaman akacak?

        Karadeniz doğalgazı ne zaman akacak?
        0:00 / 0:00

        Önceden TBMM’deki KİT Komisyonlarından çok ilginç haberler çıkardı. Komisyona katılan bürokratlar da günler öncesinden hazırlıklar yaparlardı. Gazeteciler de bu toplantıları merakla bekler ilginç haberler ortaya çıkarırlardı. Artık KİT Komisyonu’ndaki havaların da değiştiğini haberlerden anlıyoruz.

        Bu hafta TBMM KİT Komisyonu’nda BOTAŞ Genel Müdürü’nün bilgilendirme görüşmesi vardı ve medyaya Karadeniz gazının sonbaharda akacağı şeklinde haber yansıdı. Gazetecilerin KİT Komisyonu’nda konuşulanları iyi takip etmemeleri veya konuya tam vakıf olmamalarının eseri olarak BOTAŞ’ın Kasım’da Karadeniz gazını almaya sistemlerini hazır hale getireceği bilgisi yanlış yansıdı.

        Aynı mantıkla bakarsak bizim evde Karadeniz gazını kullanmaya hazır. Fakat Enerji Bakanlığı kaynaklarından bir kez daha teyit ederek altını çizeyim; “Karadeniz gazı 2023’ün ilk çeyreğinde akmaya başlayacak.”

        Ülkemiz adına sevindirici olan Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküp doğal gazın piyasa ile buluşmak için denizde kuyu hazırlık işlemleri sürüyor. Karada da gazın işleneceği Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi inşa çalışmaları hızla devam ediyor.

        BOTAŞ altyapı yatırımlarıyla Kasım’da Karadeniz gazına hazır olacak, ama Karadeniz gazını pompalayabilmesi için gelecek yılın ilk aylarını beklemesi gerekecek. Miktarda ilk etapta belli seviyede olacak, sonra devam eden çalışmalarla miktar artacak. Haberlere yansıdığı gibi ilk etapta günde 50 milyon metreküp doğalgazın sisteme verilmesi mümkün değil. Karadeniz gazının akmasına az kaldı. Merak edenlerin dikkatine….

        Diğer Yazılar