Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Hava Yolları (THY) küresel sera gazı salınımının azaltılmasına katkı sunmak için bu ay sonu ilk biyoyakıtlı uçuşunu yapacak. İstanbul Havalimanı ile Stockholm Arlanda Havalimanı arasında gerçekleşecek biyoyakıtlı uçuşlar haftada bir gün Airbus A321 uçaklarıyla devreye alınacak. Bu seferlerde uçağa konulacak jet yakıtında yüzde 2 oranında özel yöntemlerle ilave edilmiş biyoyakıt bulunacak. Böylece bu uçuşlarda karbon emisyonu da yaklaşık olarak yüzde 2 oranında azaltılmış olacak.

        THY’nin biyoyakıtlı uçuşları önümüzdeki ay ve yıllarda Avrupa Birliği (AB) mevzuatlarını karşılamak ve küresel ölçekte sera gazıyla mücadeleye destek olmak için artırılacak. AB’de 2025’ten sonra yüzde 2 ve 2030’dan itibaren de yüzde 5 biyoyakıt kullanmak zorunlu olacak. İlk biyoyakıtlı test uçuşu 2008’de yapılmış, 2011’de ise ticari uçuşlarda yüzde 50 oranında biyoyakıt ilave edilmiş yakıtlara izin verildi.

        Şu an çok sayıda havayolu; Emirates, Qatar, Singapur, Japan Air Lines (JAL), All Nippon Airways (ANA), Air France/KLM, Finnair, Virgin Atlantic, United, Lufthansa, American Airlines, Qantas vesair şirketler bioyakıt ilave edilmiş akaryakıtlarla uçuşlarını gerçekleştiriyor. Uçak üreticileri arasında ise biyoyakıtlara en fazla desteği veren şirket olarak Amerikan Boeing dikkat çekiyor. Ancak çok az sayıda havalimanında düzenli olarak biyoyakıt servis edilebiliyor. En bilinenleri ise Stockholm, Bergen, Brisbane, Oslo ve Los Angeles.

        REKLAM

        Bu yakıtlar, havacılık endüstrisinde artık “Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları - SAF (Sustainable Aviation Fuel) olarak tanımlanıyor. THY’nin kullanacağı SAF ise Finlandiya merkezli Neste firmasından, 25 metreküplük konteynerlerle ithal edilecek. Ayrıca yolcu uçaklarının kullandığı JET A1 yakıtının tonu günümüzde yaklaşık olarak 750 dolarken, biyoyakıtların tonu ise 2100 seviyelerinde. Neredeyse 3 kat daha pahalı…

        JET A1 uçak yakıtına özel yöntemlerle ilave edilecek olan biyoyakıtı TFS Akaryakıt Hizmetleri A.Ş. ithal edecek. Depolayacak, karışımını yapacak ve THY uçaklarına yükleme işlemini gerçekleştirecek. İstanbul Havalimanı’nın tüm akaryakıtın işlerinden sorumlu olan TFS Akaryakıt’ın yüzde 25 hisseli 4 ortağı var; THY, Zirve Holding (Kalyon), Taya Liman İşletmesi (İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA) ve Demirören.

        TFS (Turkish Fuel Services) Akaryakıt, Neste’den biyoyakıt ithal etmenin yanı sıra bir Japon firmasıyla da ortak biyoyakıt üretmek için çalışmalar yapıyor. Anlayabildiğim kadarıyla şirket önümüzdeki yıllarda THY ve diğer Türk şirketlerinin biyoyakıt ihtiyacını karşılamakla birlikte, bu alanda bölgesinin güçlü tedarikçisi olarak bu ürünleri ihraç edecek pozisyona gelmeyi hedefliyor.

        Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin de (IATA), havacılığın çevresel etkisini azaltmak için desteklediği “Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları - SAF” çeşitli şirketler tarafından biyoyakıt, biyo-jet yakıtı veya biyo-havacılık yakıtı (BAF) isimleri altında üretiliyor. Bu ürünler, bitkilerden veya atıklardan elde edilen biyokütle türevi yakıtlar olarak biliniyor. Hangi biyokütleden üretildiğine bağlı olarak da karbon emisyonu geleneksel jet yakıtına kıyasla yüzde 20 ile 98 oranında az oluyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar