Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin insansız hava aracı (İHA) sistemleriyle yeni savaş düzeninde sahada oyun değiştirici olmasını bundan sonra daha sık konuşacağız. Yerdeki tanklar, savunma sistemleri ve denizlerde başta uçak gemileri olmak üzere tüm konvansiyonel savaş aygıtları artık İHA sistemlerinin en rahat hedefi konumuna gelmiş durumda. Dünya bu gelişmeler karşısında bir şaşkınlık yaşıyor. Konvansiyonel silah sistemlerinin yeni dönemde nasıl kullanılacağı, değişim ve dönüşümleri gündemde…

        Suriye ve Libya’da Türk sistemi olarak literatüre geçen İHA kullanım yöntemleri, son olarak Azerbaycan’a Karabağ Zaferi’ne getirdi. Hatta tarihe İHA’larla kazanılan zafer olarak geçti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Azerbaycan’da çok sevilen Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’a bu zafere katkılarından dolayı madalya taktı. Hem de dünyanın gündeminde Bayraktar İHA sistemlerinin yoğunlukla tartışıldığı şu günlerde…

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ı Karabağ Nişanı ile ödüllendirdi.

        Selçuk Bayraktar, İlham Aliyev'e AKINCI TİHA maketi hediye etti.

        Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün ile birlikte Aliyev’i ziyaret eden Selçuk Bayraktar’ın ifadeleri şöyle; “Babam Özdemir Bayraktar ve ağabeyim Haluk Bayraktar ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı’na layık görülmekten dolayı büyük şeref ve onur duyduk.”

        REKLAM

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar (sol2) ile ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün'ü (sağ) kabul etti.

        Türkiye’nin İHA sistemleri, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın Türkiye ziyaretinde Baykar Savunma’da 3 saatlik bir inceleme, bilgi alma turu yaptıktan sonra daha fazla gündem olmaya başladı. Bakan Wallace’ın Azerbaycan'ın ortaya koyduğu performanstan son derece etkilendiği değerlendirmesi yaparak, Savunma Bakanlığı’ndan İngiliz ordusu için kendi SİHA programını geliştirmesini istediğini aktarmasıyla Batı’da daha fazla tartışılmaya başladı.

        Azerbaycan’ın Karabağ operasyonlarında kullandığı Türk İHA sistemleriyle yüzlerce zırhlı aracı ve hava savunma sistemini yok ederek zaferin önünü açması ABD’nin başka ülkelerinde yakın incelemesinde. İHA sistemlerine sahip olmak ile Türkiye’nin İHA’ları kullandığı taktik ve yöntem arasındaki ince çizgi, geliştirilen model konuşuluyor. Diğer bir ifadeyle İHA’lar değil, İHA sistemlerinin çok yönlü şekilde kullanımları tartışılıyor.

        Türk İHA sistemleri Roketsan’ın, TÜBİTAK Sage’nin, Aselsan’ın ve diğer şirketlerimizin yerli tasarım ürünleriyle farklılığını ortaya koyuyor. Böylece her yıl yeni bir adımı, yeni bir sürümü, Bayraktar TB3’ü, Bayraktar Akıncı’yı, TUSAŞ’ın Anka ve Aksungur’u gibi yeni İHA sistemlerini konuşuyoruz. Şimdi İHA sistemlerine kara ve deniz tarafı da ekleniyor. Savaş oyunları sistemleri değişiyor. Türkiye’deki ilgili kurumlarında kısıtlı kaynaklarımızı nereye yönlendireceğini iyi düşünmesi lazım!

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Azerbaycan'a kimlikle seyahat neden gecikti?

        Azerbaycan'a kimlikle seyahat neden gecikti?
        0:00 / 0:00

        Bu aydan itibaren Azerbaycan’a kimlikle gidebileceğiz. Yurtiçi seyahat eder gibi. Salgından önce Azerbaycan’a gittiğimde kapıda, ATM benzeri bir makine üzerinden vize ücreti ödemiş, pasaportla işlem yaptırmıştım.

        Bakü’de bir yetkiliye iki kardeş ülke arasında vizenin neden kaldırılmadığını sorduğumda ise İran’ı işaret eden ilginç bir cevap almaştım. İran’ın da benzer talebi olduğunu bu sebeple mecburen temkinli davranıldığını söylemişti.

        Diğer bir ifadeyle Türkiye’ye “vizesiz giriş” imkânı tanınması halinde yaklaşık 40 milyon Türk’ün yaşadığı İran’a da benzer hakların sağlanması gündeme gelmesinden çekinildiği için gecikmişti. Peki ne değişti de Türkiye-Azerbaycan arasında kimlikle seyahat mümkün hale geldi? Türkiye her şeyi ile kardeş ülkenin yanında yer alırken, İran’ın Karabağ Savaşı’nın başlangıcından itibaren Ermenistan’ın yanında yer alması, ikircikli tutumu tüm ilişkileri etkiledi.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 10 Aralık 2020’de imzalanan Türkiye ile Azerbaycan arasında ‘Kimlikle Seyahat Protokolü’nün iç onay sürecinin tamamlanmasının akabinde kimlikle seyahat döneminin başladığını açıkladı. Hayırlı olsun…

        Ramazanda uçaklardaki ikram kuralı esnetiliyor

        Ramazanda uçaklardaki ikram kuralı esnetiliyor
        0:00 / 0:00

        Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu Üyelerinin tavsiyeleri doğrultusunda aldığı kararlar gereği Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu konuda belli düzenlemeler yapmıştı. Buna göre başta Türk Hava Yolları olmak üzere iç hatlarda hizmet veren Pegasus ve SunExpress gibi havayolları 2 saate kadar olan uçuşlarda su haricinde ikram vermiyordu.

        THY’de bu gelişmeyi yolcularına şu ifadelerle duyurmuştu:

        “Yurt içi uçuşlarımız ve 2 saate kadar olan yurt dışı uçuşlarımızda su servisimiz devam ediyor, ancak pet şişe ile su servisi yapılmıyor. 2 saat üzeri uçuşlarımızda ise ikram servisi yapıyoruz.”

        Dünyada normalleşmeye dönüldüğü, ICAO’nun bu yönde tavsiyeleri doğrultusunda risk azaltıcı tedbirlerle birlikte normal usullerle operasyonların gerçekleştirilmesinin istendiğini hatırlatan SHGM, havayollarına bir yazı göndererek, “31 Mart 2021 itibariyle ön görülen normal operasyonlara dönüş planlamaları göz önüne alınarak, iftar ve ve sahur gibi ikram gerekliliği olan durumlarda uygulama yapılabilir.” Bilgisini paylaştı.

        İkram kuralları esneyecek. Ancak aynı anda uçakta iftar açmak, sahur yapmak salgının iyice arttığı bu dönemde epeyce riskli. Tedbir yolculara kalıyor.

        Diğer Yazılar